Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθρο-κόλαφος από την Washington Post: Η Ελλάδα μόνο success story δεν είναι – Την περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας

«Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο»

Mε ένα άρθρο-κόλαφο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ούτε λίγο ούτε πολύ, καταλήγει πως έπειτα από οκτώ χρόνια τραγική ύφεσης και με ένα οικονομικό πρόγραμμα από τα σκληρότερα που έχουν υιοθετηθεί, η Ευρώπη έκανε στην Ελλάδα «μια τρύπα στο νερό» και αν και τελειώνουν τα μνημόνια δύσκολα η χώρα μας θα συνεχίσει χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

«Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και αδιεξόδων… και ακόμη περισσότερων μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτήν», γράφει σε δημοσίευμά της η Washington Post, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω δημοσίευμα, τα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο, αφού – για την ώρα – η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τα κακά νέα είναι όμως, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πως ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και με παράταση στην αποπληρωμή των δανείων, το ελληνικό χρέος παραμένει υπέρογκο, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες. Τι σημαίνει αυτό; Πως δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στο μέλλον.

«Το χειρότερο όλων είναι όμως άλλο: Η Ευρώπη μπορεί πλέον να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα είναι πλέον success story, αλλά, στην πραγματικότητα, η χώρα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας», αναφέρει η Washington Post και συνεχίζει:

Συνεχίζει η εφημερίδα: «Εκτός από μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, υπάρχουν μόλις τέσσερις χώρες που έχουν βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που κατέγραψε η Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι επόμενες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες – τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες – που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση».

Ακόμη και η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας επλήγη σφόδρα το 2009, ενώ η χώρα ενεπλάκη σε διένεξη με τη Ρωσία το 2014, είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 17,8% από το 2008, ενώ (από το ίδιο χρονικό διάστημα) η Ελλάδα μετρά ύφεση 23,6%.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.

«Ναι, σωστά καταλάβατε: Την Ελλάδα περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο», καταλήγει η Washington Post.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ένας στους δύο φορολογουμένους θα έχει μηδενικά εκκαθαριστικά
Συντάξεις Απριλίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συνταξιούχων
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.000 άνεργους με 550 ευρώ το μήνα
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ στους δικαιούχους
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τουλάχιστον 80.000 κτίρια θα ενταχθούν εντός του 2021
Αναδρομικά: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων