Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός»: Ο Κώστας Νικούλι αποκαλύπτει πως θα ακολουθήσουν πολλά φονικά ακόμη (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ: «Όλα διακυβεύονται όσο καθυστερεί η αξιολόγηση- Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα»

Αφού εκτίμησε πως «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν τίθεται θέμα Grexit», ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας ότι «όλα διακυβεύονται όσο καθυστερεί η αξιολόγηση»...

Αφού εκτίμησε πως «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν τίθεται θέμα Grexit», ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας ότι «όλα διακυβεύονται όσο καθυστερεί η αξιολόγηση».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές, ενώ αναφερόμενος στον χρόνο επίτευξης συμφωνίας υποστηρίζει πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται».

Το φάντασμα του Grexit έχει επανεμφανιστεί. Μεταξύ άλλων, ο πιθανός επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ το έχει ήδη προβλέψει. Είναι πραγματικά ένας κίνδυνος;

Θα έδινα λίγη προσοχή στις δηλώσεις του πιθανολογούμενου νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση (του προγράμματος διάσωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές.

Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2 και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018. Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις.

Δεν ήταν αρκετό για να πείσει το ΔΝΤ και να το επαναφέρει στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, όμως. Από γερμανικής πλευράς τουλάχιστον, η μοίρα του προγράμματος βασίζεται σε αυτό …

Είναι σημαντικό για πολλές χώρες που το ΔΝΤ έχει το δικό του ειδικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι προοπτικές των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες.

Αλλά το γεγονός παραμένει ότι το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και ότι η ευρωζώνη δεν είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί.

Όχι Υπήρξε μια συμφωνία τον Μάιο του 2016, η οποία ορίζει ποια ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω μιας μείωσης μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν είναι απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα …

Έτσι, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για περισσότερη ελάφρυνση χρέους ή κουρέματα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο;

Όχι, θα είναι περισσότερο μια περίπτωση συζήτησης για τις λεπτομέρειες του τι έχει ήδη συμφωνηθεί. Η κύρια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ είναι στις εκτιμήσεις τους για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πακέτα.

Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή;

Στους κύκλους μας, κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει τίποτα. Κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο. Δεν είναι ζήτημα.

Τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα λόγω των ολλανδικών εκλογών στις 15 Μαρτίου;

Οι συνομιλίες είναι δύσκολες, σε κάθε περίπτωση. Αλλά το ολλανδικό Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμη και μετά τις εκλογές, αν το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει προσηλωμένο στις παραμέτρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πότε λήγει η προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας; Πριν από τις εκλογές της Γαλλίας τον Απρίλιο ή μετά το καλοκαίρι, όταν είναι η επόμενη προγραμματισμένη εξόφληση;

Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται.

Αλλά αν το ΔΝΤ δεν επανέλθει, τότε το πρόγραμμα διάσωσης έχει ανατραπεί και ένα νέο θα πρέπει να συσταθεί. Αυτό θα είναι μια μακρά διαδικασία, δεν είναι;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα.

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 20:43

Γιατί στραβά αρμενίζουμε;

23/09/2021 | 20:40

Ο Ευτύχης Μπλέτσας ξεκαθαρίζει αν ζητά χρήματα για να προβάλλει στην εκπομπή του προορισμούς και εστιατόρια

23/09/2021 | 20:28

Ακυρώνεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου στο Ground Zero

23/09/2021 | 20:26

Σπύρος Μπιμπίλας για Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: «Παραμένει φίλη μου – Την ξέρω πριν γίνει ηθοποιός»

23/09/2021 | 20:20

Κορονοϊός- ΕΟΔΥ: Σημεία δωρεάν ελέγχου για αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

23/09/2021 | 20:06

Ηράκλειο: Νοσηλευτής απείλησε με μαχαίρι δύο γυναίκες που είχε μαζί τους παράλληλο δεσμό

23/09/2021 | 19:49

Ανδρουλάκης: Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη

23/09/2021 | 19:37

Ευχάριστα νέα: Ξύπνησε από το κώμα ο 6χρονος Φώτης που είχε από τραυματιστεί από καρτ

23/09/2021 | 19:29

Σάσα Μπάστα: Έχω πάρει 22.000 ευρώ για γυμνό εξώφυλλο- Το Bachelor προσβάλλει το γυναικείο φύλο

23/09/2021 | 19:23

Μαγιορκίνης: Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα

23/09/2021 | 19:17

Κορονοϊός: «Μίνι lockdown» σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα

23/09/2021 | 19:12

Λάζαρος Τσολαρίδης: Πέθανε ο γνωστός εικαστικός

23/09/2021 | 18:56

Σασμός – Spoiler: Ο Μανώλης θα ομολογήσει τον δολοφόνο του Στεφανή – Τι θα γίνει ανάμεσα σε Μαθιό – Βασιλική

23/09/2021 | 18:49

ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

23/09/2021 | 18:47

Κορονοϊός – Βάνα Παπαευαγγέλου: 20.000 τα ενεργά κρούσματα
ΑΚΤΩΡ: Νέα συμπληρωματική σύμβαση 45,3 εκατ. ευρώ για το μετρό Θεσσαλονίκης
ΕΝΦΙΑ: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών -Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα φέτος
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Απορρίφθηκαν για μία ακόμη φορά τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill
myAADE: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021
ΔΕΔΑ: Σειρά εκδηλώσεων σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη για τα μεγάλα έργα φυσικού αερίου
Ποιοι διεκδικούν τους διαγωνισμούς για τα σκουπίδια ύψους 1 δισ