Αθήνα

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Μελέτης μαθαίνει τη σκληρή αλήθεια και καταρρέει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 του Μετρό

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για το έργο των πρόδρομων εργασιών της γραμμής 4 του Μετρό.

Το έργο αφορά τις «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΚΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α’ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ» ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» όπου ανάδοχος αναδείχτηκε η τεχνική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. με συνολική προσφερόμενη δαπάνη 33,4 ε////κατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε το 2018 ενώ τον Ιανουάριο του 2019 ως προσωρινός μειοδότης επιλέχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. δίνοντας ποσοστό έκπτωσης 20,38%. Στη συνέχεια όμως η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ κατέθεσε προσφυγή κατά του αποτελέσματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τον αποκλεισμό της ΤΕΡΝΑ η οποία και έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα της ακύρωση της απόφασης της Αττικό Μετρό και την ανάδειξη της ΕΡΕΤΒΟ ως προσωρινού μειοδότη τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως προβλέπεται από το διαγωνισμό, αναμένεται να αναπτυχθούν 22 εργοτάξια, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή και την Κατεχάκη, εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και τα φρεάτια της γραμμής. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εκτελέσει τις σχετικές μελέτες και στη συνέχεια να προχωρήσει στα έργα παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, οπτικές ίνες, φυσικό αέριο, ΗΛΠΑΠ κλπ), στις αρχαιολογικές εργασίες, τις κυκλοφοριακές παρακάμψεις και τις λοιπές εργασίες στα σημεία που θα στηθούν τα εργοτάξια.

Όσον αφορά τις κύριες εργασίες για τη γραμμή 4 του Μετρό ύψους 1,158 δις. ευρώ η οποία έχει ως προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία Άβαξ – Ghella – Alstom, πάει πιο πίσω αρκετά καθώς αφενός μεν δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση και αφετέρου εκτός από την υπογραφή απαιτείται η έγκριση της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το «πράσινο φως» από την Βουλή.

Πάντως στην κατασκευαστική αγορά ακούγεται ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διεύρυνση του σχήματος – υπό την ΑΒΑΞ – που μειοδότησε στο μεγάλο αυτό έργο, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού
To πρώην Οινοποιείο Καμπά μεταμορφώνεται σε εμπορικό πάρκο επιχειρηματικότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε λήγει η προθεσμία για τους δικαιούχους