Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιά 8 εκατ. ευρώ στην Πάτρα από την ακύρωση του καρναβαλιού- Χάνουν 30 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από την απουσία των φοιτητών

Τζίρο ύψους 8 εκατ. ευρώ έχασε η Αχαΐα από την απόφαση της κυβέρνησης να μη διεξαχθεί το φημισμένο καρναβάλι, λαμβάνοντας μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού.

Δείτε επίσης

Τουρκία: Ο Ερντογάν στέλνει στις ΗΠΑ 500.000 χειρουργικές μάσκες και 4.000 στολές για τον κοροναϊό
Επιστροφή στην κανονικότητα και περιβαλλοντική αδειοδότηση

Αυτό ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν εχθές Δευτέρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρκολέφας, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τους γενικούς γραμματείς, Αθανάσιο Πετραλιά και Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αρχικά έγινε ενημέρωση από τον κ. Σταϊκούρα για τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις, ενώ εκφράστηκε η σκέψη να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας.Ο κ. Μαρλαφέκας ξεκίνησε την ενημέρωση από την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και υπενθύμισε ότι ο υπουργός είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας να παρουσιάσει μια τεκμηρίωση για τον οικονομικό αντίκτυπο του Πατρινού Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Μαρλαφέκας ενημέρωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο κλάδος της εστίασης απώλεσε τζίρο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και όπως σημειώνει το επιμελητήριο: “ο υπουργός ζήτησε να σταλεί η μελέτη στον κ. Σκυλακάκη για να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας”.

Την ίδια ώρα,ο κ. Μαρλαφέκας εξέφρασε την ανησυχία του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου για την εξ αποστάσεως φοίτηση, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην Πάτρα, καθώς το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου επισήμανε ότι απαιτείται η διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για την επανεκκίνηση της αγοράς και πρότεινε εκ νέου την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχευση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εκτός αυτού, ο κ. Μαρλαφέκας ζήτησε να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 από τα υπουργεία και τις περιφέρειες.

Προτάθηκε ακόμα από την πλευρά του Επιμελητηρίου Αχαΐας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι εξετάζεται το αίτημα, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσκολία καθώς η ικανοποίησή του υπερβαίνει την Κυβέρνηση και αγγίζει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το παρελθόν.

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Μαρλαφέκας αφορούσε στην ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα (ένδυσης, υπόδησης κ.ά.) να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης για την απόδοση του ΦΠΑ και των δασμών εκτελωνισμού, ώστε να επαναλειτουργήσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ζήτησε να ληφθεί μέριμνα από το υπουργείο Οικονομικών για τα κόστη μεταφοράς των εξαγωγών που βαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg
Υψηλή προσφορά 26 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο
Συντάξεις και επιδόματα Ιουλίου: Oι ημερομηνίες πληρωμών