Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

OPINION

Προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… για όλα τα γούστα!

Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η «πολυφωνία» της εξωφρενικής συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και εσχάτως των Κεντρώων, ούτε οι πολλαπλές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Γράφει ο Νίκος Παπαβασιλείου Το καθετί που λέει η πράττει ο καθένας από αυτούς, απευθύνεται συνειδητά σε διαφορετικό ακροατήριο το οποίο περιμένει να αποκομίσει αυτό που επιθυμεί, προκειμένου να υποστηρίζει τους […]

Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η «πολυφωνία» της εξωφρενικής συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και εσχάτως των Κεντρώων, ούτε οι πολλαπλές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

papavasileouΓράφει ο Νίκος Παπαβασιλείου

Το καθετί που λέει η πράττει ο καθένας από αυτούς, απευθύνεται συνειδητά σε διαφορετικό ακροατήριο το οποίο περιμένει να αποκομίσει αυτό που επιθυμεί, προκειμένου να υποστηρίζει τους κυβερνώντες συνολικά.

Ο ένας τραμπουκίζει, απειλώντας να θάψει κάτω από τη γη όποιον διαφωνεί μαζί του.

Ο άλλος, φιλοσοφημένος διανοούμενος, βρίσκεται σε θέση για αρίστους αλλά απεχθάνεται την αριστεία.

Η τρίτη, κοινωνικά ευαίσθητη υποστηρίκτρια των μεταναστών, τους προέτρεπε σε χαλάρωση και ηλιοθεραπεία μέχρι να εξαφανιστούν, χωρίς να διανοηθεί ότι μπορεί να κάνει κάτι γι αυτούς ή να υπερασπιστεί τη χώρα από τα προφανή προβλήματα που δημιουργούσε η ροή τους.

Ο τέταρτος, αδυσώπητος εχθρός της διαπλοκής στην ενημέρωση, φαντασιώνεται ένα τηλεοπτικό τοπίο απόλυτα ελεγχόμενο από τον ίδιο.

Ο πέμπτος, διαλλακτικός, γλυκομίλητος και ευγενικός, επιθυμεί διακαώς να θεωρείται μετριοπαθής.

Ο έκτος, θαυμαστής του Άρη Βελουχιώτη, με ιδιαίτερη επιθυμία να γδάρει ζωντανούς τους αντιπάλους του.

Ο έβδομος, σύγχρονος τεχνοκράτης, που διαβεβαιώνει πως αγωνίζεται για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ο όγδοος, με οικολογικές ευαισθησίες επιπέδου σχολικής έκθεσης ιδεών.

Ο ένατος θαυμάζει τους αρχαίους Έλληνες και τους τιμά ανάλογα, αισθανόμενος δέος μπροστά στο μεγαλείο τους.

Ο δέκατος υπερασπίζεται τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, κλαίγοντας πικρά κάθε φορά που η κυβέρνηση τους κόβει λίγο ακόμα τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο ενδέκατος είναι ποιητής και κατά φαντασίαν υποστηρικτής μιας καλύτερης κοινωνίας.

Η δωδέκατη με αποφασιστικό λόγο αλλά και γνώσεις μαγειρικής, που μοιράζεται απλόχερα τις συνταγές της με τον κόσμο.

Ο δέκατος τρίτος προσπαθεί να συνδιαλλαγεί με τους μπάχαλους αλλά διατάζει με πόνο ψυχής την εκκένωση καταλήψεων.

Ο δέκατος τέταρτος καταδικάζει την εκκένωση των καταλήψεων και δείχνει κατανόηση στους ένοπλους κοινωνικούς αγωνιστές.

Ο δέκατος πέμπτος στήριξε πέρυσι περήφανα το ΟΧΙ και καταδικάζει όσους θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη με τον περιφρονητικό χαρακτηρισμό “Μενουμευρωπαίοι”, στήριξε όμως και στηρίζει το τρίτο μνημόνιο.

Ο δέκατος έκτος κάνει πύρινες δηλώσεις για το θανάσιμο κίνδυνο που περιμένει τη χώρα μας από την ανάπτυξη του μουσουλμανικού εξτρεμισμού και καταψηφίζει την ίδρυση τζαμιού, παραμένει όμως στην κυβέρνηση χωρίς άλλα προβλήματα.

Η λίστα είναι ατέλειωτη.

Θα νόμιζε λοιπόν κανείς ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένα τρελοκομείο όπου όλοι είναι έτοιμοι να σφαχτούν μεταξύ τους, δεν πρόκειται όμως παρά για μια σαφή επικοινωνιακή τακτική.

Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης έχουν χωρίσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους όχι ιδιαίτερα προικισμένους πνευματικά, σε ομάδες και κατηγορίες με κοινά χαρακτηριστικά.

Οι ομάδες αυτές, αξιολογημένες ανάλογα με εκείνα που θέλουν να ακούσουν, δέχονται ένα εξειδικευμένο πολιτικό μήνυμα από κάποιους που δείχνουν πειστικοί σε αυτά που λένε.

Το μήνυμα αυτό δεν εκπέμπεται από την κυβέρνηση συνολικά, κάτι που θα την καθιστούσε ευάλωτη σε επιθέσεις επιπέδου κορυφής αλλά από επιμέρους στελέχη που μπορούν να εκφράζονται πολύ πιο ελεύθερα, ανάλογα με το χαρακτήρα, την ψυχοσύνθεση και το πολιτικό παρελθόν του καθενός.

Κάθε πολιτικά επώνυμος του κυβερνητικού συνασπισμού, εκφράζεται πολιτικά με τρόπο που ικανοποιεί κάποια συγκεκριμένη ομάδα – στόχο, ώστε αυτοί τους οποίους συμπεριλαμβάνει η ομάδα να αποκομίζουν ένα θετικό γι αυτούς μήνυμα και να έχουν κίνητρο να τους στηρίξουν και να τους (ξανα)ψηφίσουν.

Η επικοινωνιακή αυτή τακτική έχει δύο ακόμα πλεονεκτήματα.

Το πρώτο είναι ότι αποπροσανατολίζει τους πολιτικούς αντιπάλους των κυβερνώντων κάνοντάς τους να φθείρονται σε προσωπικές επιθέσεις κατά των εκφραστών της, κάτι που φυσικά τους ίδιους δεν τους ενοχλεί καθόλου αφού αυτό επεδίωκαν από την αρχή.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι κρατά τον Αρχηγό στο απυρόβλητο, στρέφοντας τις βολές προς τους υποτακτικούς του και προστατεύοντας τη δήθεν χαρισματική ηγεσία.

Η προπαγάνδα αυτή, όσο γελοία και βαρετή και αν φαίνεται σε όσους διαθέτουν μια στοιχειώδη συγκρότηση, μπορεί να έχει απήχηση στην περίπτωση που δεν προσεγγίζεται σωστά.

Δεν πρέπει να προέκυψε συγκροτημένα από την αρχή, μάλλον υπήρχε σαν ιδέα που αξιοποιήθηκε όταν φάνηκε ότι τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να στηρίξει την ενότητα αυτής της ετερόκλητης συμμαχίας που μας κυβερνά και να τη διατηρήσει στην εξουσία.

Στο σύνολό της είναι φυσικά χαμηλής πολιτικής ποιότητας, όπως συμβαίνει και με το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας, επιτρέπει όμως στους κατά τα άλλα μέτριων ικανοτήτων πολιτικούς της κυβέρνησης να αξιοποιούν τα όποια ισχυρά σημεία τους και τα ασθενή των αντιπάλων τους και να δίνουν μια ψευδαίσθηση ενότητας αλλά και δημοκρατικής πολυφωνίας.

Τεχνάσματα σαν κι αυτά απαιτούν συγκεκριμένη αντιμετώπιση, η οποία θα πρέπει να γίνεται συγκροτημένα και να ξεκινάει από ανώτερα επίπεδα, ώστε να μην είναι εκτός βολής η ηγεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Για να έχει αποτελεσματικότητα ο αντικυβερνητικός πολιτικός λόγος, δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε καταγγελίες επιμέρους πράξεων αλλά να αναδεικνύει την απαξία των κυβερνώντων σε κάθε επίπεδο, κατώτερο, μέσο και ανώτερο, αξιοποιώντας τις ορατές αδυναμίες του κάθε επιμέρους τομέα της κυβερνητικής πολιτικής και δίνοντας σαφή εναλλακτική προοπτική για το μέλλον, στα πλαίσια μιας ξεκάθαρης στρατηγικής.

Όσο αυτή η πρωτοβουλία αργεί, τόσο υπάρχει κίνδυνος παγίωσης των σημερινών καταστάσεων και τόσο πιο δύσκολα θα αντιμετωπίζονται αυτές στο μέλλον, εις βάρος της χώρας και των πολιτών της.

«Με πόσες απώλειες μετριέται η ευθύνη;»
Δεν φταίει μόνο η Κλιματική Αλλαγή
Προβληματισμοί με αφορμή το Ενδιάμεσο Σχέδιο Ανάπτυξης
Πρώτες σκέψεις για την Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου
Ένα βήμα μπροστά… δύο βήματα πίσω
Καλωσορίζουμε τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά…