Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Οι 5 άξονες για την επαναφορά της κοινωνικής ηρεμίας

Η οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας έχει αναπόφευκτα αφήσει το στίγμα της και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του πολίτη.

agrafiotisΓράφει ο ο  Άγγελος Αγραφιώτης*

Οι περικοπές και οι εκπτώσεις που έχουν επιβληθεί, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων για την δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Σωμάτων Ασφαλείας, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή,  ενώ συνετέλεσαν καταλυτικά στην περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου και της δημόσιας εικόνας των εργαζομένων σε αυτά, ιδίως των Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Βέβαια για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι εκπτώσεις και περικοπές στην ασφάλεια των πολιτών βαφτίστηκε  «αναδιάρθρωση» της ΕΛ.ΑΣ, την οποία όμως εδώ και 15 μήνες δεν τολμούν να την εφαρμόσουν, μιας και οι ίδιοι γνωρίζουν πρώτα απ όλους, ότι σχεδιάστηκε  με καθαρά οικονομικά κριτήρια και όχι επιχειρησιακά.

Επιπρόσθετα, η αύξηση της παραβατικότητας και φαινομένων όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η ατιμωρησία των εμπλεκομένων ανηλίκων σε αυτή που επέφερε ο νόμος Παρασκευόπουλου, ο “εκσυγχρονισμός” του λεγόμενου οργανωμένου εγκλήματος, η αύξηση της μικροεγκληματικότητας εξαιτίας της ανέχειας του λαού μας, η έκρηξη του προσφυγικού – μεταναστευτικού και ο ερασιτεχνικός τρόπος αντιμετώπισης της κυβέρνησης που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, η ατιμωρησία που καταγράφεται σε αρκετές περιπτώσεις του δημόσιου βίου, καθώς και η γενικότερη κοινωνική αναταραχή, που οδηγεί στην εύλογη αύξηση βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών, έχουν συμβάλει στην καλλιέργεια ενός αισθήματος ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι απαξιώνουν το έργο που επιτελείται από τα Σώματα Ασφαλείας και το ρόλο των εργαζομένων σε αυτά.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα σχεδόν εκρηκτικό, που καθιστά επιτακτική μία γενναία μεταρρύθμιση στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του πολίτη, μία μεταρρύθμιση που θα επαναφέρει την αξιοπιστία των Σωμάτων Ασφαλείας στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ θα απαντά σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, είτε στη δίωξη του εγκλήματος, είτε στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Μία μεταρρύθμιση, που θα εγγυάται την ομαλότητα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και την αποτελεσματική προστασία του εθνικού μας πλούτου.

Στο ΠΑΣΟΚ, όντας πρωτοπόροι στις μεγάλες αλλαγές, οραματιζόμαστε μία νέα Ελλάδα όπου το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των πολιτών θα εγγυάται την κοινωνική ειρήνη και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία, την εργασιακή ασφάλεια, την καλλιέργεια του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας στους πολίτες.

Συνθήκες απαραίτητες για τη διασφάλιση της τόσο απαραίτητης ηρεμίας που θα επαναφέρει τις απαραίτητες ισορροπίες στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, και θα εξασφαλίζουν τα εχέγγυα και τις συνθήκες για την καλλιέργεια ενός ήρεμου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επαναφορά και της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Το γενικό αυτό αίσθημα, σε όλες τις εκφάνσεις του, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κομματικούς χρωματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις, φαινόμενα που κατά το παρελθόν προκάλεσαν μόνο οπισθοδρόμηση  και να εγκολπώνει την αγωνία και τις επιδιώξεις μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, ανέκαθεν υπήρξε φορέας ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής του τόπου,  κάτι που στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε με τον νόμο 1481/1984.

Μία μεταρρύθμιση που ήρθε να αλλάξει εκ βάθρων τα μέχρι τότε δεδομένα της λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας επιφέροντας την ενοποίηση των δύο σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, εισάγοντας έτσι μία ιδιαίτερα σημαντική τομή στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., που συνέβαλε καταλυτικά στον εκδημοκρατισμό της και την δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ασφάλειας στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Οι όποιες τροποποιήσεις και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες καταγράφηκαν στη συνέχεια με νομοθετήματα όπως ο Νόμος 2880/2000, περισσότερο αφορούσαν αλλαγές στη διοικητική δομή της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως να λαμβάνουν ουσιαστικά υπόψη την ανάγκη για ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της κοινωνίας, χωρίς να απαντούν στις απαιτήσεις των πολιτών.

Η πιο πρόσφατη δε προσπάθεια μεταρρύθμισης που επιχειρήθηκε με το νόμο 4549/2014, ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την χωροταξική αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, αφήνοντας μεγάλες εκτάσεις της ελληνικής επικράτειας χωρίς ουσιαστική αστυνόμευση (περιοχές δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες), χωρίς να προσθέτει κάτι θετικό στον τρόπο αντιμετώπισης της σύγχρονης εγκληματικότητας.

Αυτό που πιστεύουμε, στο πλαίσιο χάραξης μίας νέας πολιτικής εσωτερικής ασφαλείας, είναι ότι επιβάλλεται μία συνολική ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ σε όλες τις δομές της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. και σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες αλλά και τα καιρικά φαινόμενα, που έχουν διαμορφωθεί.

Μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλει στον διοικητικό, εκπαιδευτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό των Σωμάτων, που θα στοχεύει στην ανάταση του ηθικού των ενστόλων, στην ουσιαστική επιτέλεση του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι η πρόληψη και η καταστολή των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας, η επιβολή της νομιμότητας, η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, η αντιμετώπιση των φυσικών & τεχνολογικών καταστροφών και η ανάπτυξη δράσεων, στα πλαίσια μίας σύγχρονης πολιτικής προστασίας.

Με την πρόταση μας αυτή, που προέκυψε μετά από αρκετούς μήνες μελέτης και εσωτερικής συζήτησης, επιδιώκουμε να βάλουμε τις βάσεις  για την έναρξη ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι  μία μεταρρύθμιση, ιδίως στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ. και γενικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας, θα πρέπει να βασιστεί σε μια γενικευμένη διαβούλευση και σε ευρύτερες συναινέσεις.

Τούτο θα μπορούσε ενδεχομένως να διασφαλιστεί με τη σύσταση μίας διαρκούς διακομματικής επιτροπής, η οποία θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τις προτάσεις, στην προοπτική της διαμόρφωσης μίας ευρέως αποδεκτής πολιτικής, τουλάχιστο σε ότι αφορά τους βασικούς της άξονες.

Προκειμένου, ωστόσο, μία τέτοια διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία, θεωρούμε απαραίτητο να απαντά σε κάποια θεμελιώδη ερωτήματα, όπως:

  • ποια είναι η Αστυνομία σήμερα σε σχέση με τις απαιτήσεις των πολιτών;
  • ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος που θα επιτελεί και θα ικανοποιεί τον πολίτη;
  • ποιες αλλαγές χρειάζονται και πως θα επιτευχθούν;
  • και κυρίως στο ερώτημα, «Τι Αστυνομία θέλουμε και γιατί την θέλουμε»;,

ερωτήματα που βασίζονται στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, στα νέα δεδομένα και πρακτικές στην υλοποίηση αντιεγκληματικών πολιτικών και κυρίως στην αναγκαιότητα για την επαναφορά της ηρεμίας και του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, ως απαραίτητη συνθήκη για την επάνοδο της ευημερίας και της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τις εργασίες του αρμόδιου Τομέα Προστασίας του Πολίτη, βασίζεται σε πέντε (5) άξονες, τους οποίους θεωρούμε δομικούς για μία συνολική και προοδευτική μεταρρύθμιση. Οι άξονες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Άξονας 1: Αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Άξονας 2: Αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον πολίτη.

Άξονας 3: Θεσμικές αλλαγές θωράκισης της αξιοκρατίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Άξονας 4: Διευκόλυνση του έργου των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Άξονας 5: Διασύνδεση της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. με την κοινωνία

Με βάση το διαχωρισμό στους πέντε αυτούς άξονες (των οποίων τις επιμέρους προτάσεις θα αναπτύξουμε εκτενώς σε επόμενες παρεμβάσεις μας), θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συνολική και σφαιρική μεταρρύθμιση, η οποία θα απαντά στα σύγχρονα ζητούμενα και ανάγκες της κοινωνίας. Μία μεταρρύθμιση, η οποία θα επιλύνει τα προβλήματα και θα δημιουργεί τις προοπτικές για την υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών.

Θα πρέπει, εξάλλου, να δεχθούμε ότι η κρίση, που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει τη χώρα, πέραν από την οικονομική της διάσταση συνέβαλε στο να αναδειχθούν τα κακώς κείμενα, οι δυσλειτουργίες και οι ανάγκες για δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Γεγονός που καθιστά απαραίτητες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες του κράτους για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τα ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας.

Και από τη συγκεκριμένη διαπίστωση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο τομέας της πολιτικής προστασίας, η οποία καλείται να επιχειρήσει δίχως τα στοιχειώδη και κάτω από νέες συνθήκες.

Στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη επίγνωση της διαχρονικής πολιτικής και ιστορικής μας ευθύνης, ως δύναμη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προχωρήσαμε στην διαμόρφωση των μεταρρυθμιστικών αυτών προτάσεων που θα απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, θα διασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη, θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας από τον κάθε είδους κίνδυνο και θα συμβάλλουν στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Προτάσεις, για τις οποίες δεν επιθυμούμε να αποτελέσουν “ευαγγέλιο”, αλλά τη βάση για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου με την κοινωνία, μίας διαδικασίας ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, στην προοπτική της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μοντέλου που θα επαναφέρει την ομαλότητα και το αίσθημα της ασφάλειας,  στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

*O  Άγγελος Αγραφιώτης είναι Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

screenshot 3

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eortologio poioi giortazoyn simera pempti 1 aprilioy

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο
katarreusi ktiriou e1713264063660

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»
screenshot 13

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε
dimoskopisi gkalop 252863 241222

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα