Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

OPINION

Το νησί που πρέπει να κατευθυνθεί σύσσωμη η Ελληνική Κοινωνία για να επιβιώσει

Η σημερινή πρόκληση της Ελληνικής Κοινωνίας, δεν είναι το ποιό κόμμα θα κυβερνήσει, αναλαμβάνοντας την Εθνική Διαχείριση ενός πολυετούς συμβολαίου. Η σημερινή πρόκληση είναι να συμφωνηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, ο προορισμός, να συμφωνηθεί το νησί που θα κατευθυνθούμε. Ένα νησί που θα υπάρχει. Ένα νησί που περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Όχι από κάμπο.

papagapiouΓράφει ο Παναγιώτης Παπαγαπίου*

Η πιο καταστροφική πλάνη ή καλύτερα το μεγαλύτερο έγκλημα του πολιτικού συστήματος, δεν είναι ο κοινωνικός ή ο ταξικός διαχωρισμός. Είναι η α-συνείδητη επιλογή να γίνει αυτός ο διαχωρισμός βάσει πολιτικών ταμπελών.

Είναι ο διαχωρισμός του αριστερού με τον κεντρώο και τον δεξιό. Αν το μελετήσουμε μέσα από την εμπειρία στις ανθρώπινες σχέσεις, συζούμε, φιλιώνουμε, ερωτευόμαστε και συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές “ταμπέλες” από εμάς.

Συνήθως αυτό που μας ενώνει, είναι περισσότερο οι κοινές αξίες και όχι οι κοινές οπτικές γωνίες απέναντι στην πραγματικότητα (όχι δηλαδή οι κοινές απόψεις).

Διατηρώ φιλίες και συνεργασίες με ανθρώπους με τους οποίους λαμβάνω διαφορετική γωνία προσέγγισης της πραγματικότητας. Ασχέτως από τις πολιτικές ή κομματικές μας ταμπέλες.

Συνεχίζουμε να διαφωνούμε. Η πραγματικότητα είναι σαν ένα νησί που διαφορετικά βαπόρια, προσεγγίζουν από διαφορετικό λιμάνι. Το “νησί” είναι το ίδιο για όλους. Το “λιμάνι” δεν ορίζει την ομορφιά ή την ασχήμια του νησιού. Καθένας έχει το δικαίωμα της επιλογής του δικού του λιμανιού.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν προσπαθείς να προσεγγίσεις με το “βαπόρι” σου και μαζί με όλους τους επιβάτες, τον… Όλυμπο. Από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις, από όποιο λιμάνι και αν προσπαθήσεις, θα προσαράξεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά. Και θα καταστραφείς και μαζί σου θα καταστρέψεις και όσους βρίσκονται στο ίδιο βαπόρι. Γιατί απλά προσπαθείς να προσεγγίσεις μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει…

Η σημερινή πρόκληση της Ελληνικής Κοινωνίας, δεν είναι το ποιό κόμμα θα κυβερνήσει, αναλαμβάνοντας την Εθνική Διαχείριση ενός πολυετούς συμβολαίου. Η σημερινή πρόκληση είναι να συμφωνηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, ο προορισμός, να συμφωνηθεί το νησί που θα κατευθυνθούμε. Ένα νησί που θα υπάρχει. Ένα νησί που περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Όχι από κάμπο.

Η χώρα, ή καλύτερα η Ελληνική κοινωνία, πρέπει σήμερα να ξεπεράσει δύο επικίνδυνα σημεία – δύο “ξέρες”. Η πρώτη ξέρα είναι πως τα πολιτικά κόμματα είναι αυτό που λέει και ο τίτλος τους. “Πολιτικά Κόμματα”. Όχι εθνικοί θεσμοί (θεσμοί δεν είναι μόνο η τρόϊκα που έγινε τετράοικα).

Ως πολιτικά κόμματα διεκδικούν ρόλο Εθνικής Ηγεσίας. Ξεχνάνε σχεδόν άμεσα, όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, ποιός είναι ο Εθνικός προορισμός.

Έχουν δική τους εσωτερική ατζέντα, που για αυτά είναι πολύ σημαντικότερη από την εθνική ανάγκη, το να φτάσουμε στο “νησί”. Και για αυτό αποτυγχάνουν. Για αυτό απέτυχαν και οι κατά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛους, “ΑΛΛΟΙ”. Αυτή την αποτυχία εκμεταλλεύτηκαν ΑΥΤΟΙ που κυβερνούν σήμερα.

Μια κοινωνία που απογοητεύτηκε από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, απεγνωσμένη προσέφερε ουσιαστικά την εξουσία, σε ένα ευκαιριακό α-πολιτικό μόρφωμα που πήρε τη μορφή ενός πολιτικού κόμματος απλά και μόνο για να κυβερνήσει μια παρέα με τις ίδιες αξίες.

Τις αξίες του οφελιμισμού εις βάρος της κοινωνίας και του μέλλοντος του τόπου. Και επί δύο χρόνια σερνόμαστε από το “δε θέλουν οι Έλληνες λεφτά, αλλά θέλουν αξιοπρέπεια”, το “φτιάξτε γεμιστά ενώ δεν κόβονται οι συντάξεις” μέχρι την “ανεύρεση προσφύγων επενδυτών από τη Συρία” όπως βεβαιώνει και το σχετικό “ντοκουμέντο”.

Η δεύτερη “ξέρα” απαιτεί να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κοιτάζοντάς την στα μάτια. Ένας τίτλος δε σημαίνει τίποτα. Είναι μια ταμπέλα. Αριστερός που κάνει δεξιά πολιτική είναι χειρότερος από δεξιό γιατί απλά προσποιείται μια ταξική και πολιτική ταυτότητα που δεν του ανήκει καν συνειδητά.

Ας μην αρχίσουν οι “δεξιούληδες” φίλοι μου τα “Έτσι είναι η Αριστερά” κλπ κλπ που σε καθε ευκαιρία “υπενθυμίζουν” – η ταμπελοποίηση δεν είναι επιχείρημα και ο ΣΥΡΙΖΑς δεν αντιπροσωπεύει την Αριστερά. Και εγώ αύριο κάνω ένα κόμμα Ελλήνων Αστροναυτών. Με κάνει αυτό αστροναύτη ;

Πέραν των φτηνών αστειισμών μου (και του αυτοσαρκασμού) ας παραδεχθούμε ότι είδαμε και τη δεξιά ή τον απανταχού άκρατο φιλελευθερισμό, τι ισότητες και κοινωνικές “ομορφιές” δημιουργεί (φυσικά ειρωνικά το γράφω και εδώ).

Υπήρξαν στον κόσμο παραδείγματα Σοσιαλιστικών πρακτικών που όμοιά τους δεν έχουν καταγραφεί.

Και για να μη μου βάλουν πάλι με χαρά κάποια ταμπέλα οι καλοθελητές, να θυμίσω τη Σουηδία του αείμνηστου Ούλωφ Πάλμε. Ενός ανθρώπου προερχόμενου απο την άρχουσα τάξη και από δεξιά οικογένεια, που μέχρι τα 30κάτι του δεν είχε “φανεί” σε καμία αριστερή πολιτική νεολαία, αλλά έφερε τη χώρα σε ένα ύψιστο επίπεδο ανάπτυξης και εφημερίας ασκώντας Σοσιαλιστική πολιτική. Γιατί απλά δεν πίστεψε στις ταμπέλες αλλά το σημαντικότερο, κατεύθυνε τη χώρα του σε ένα νησί που υπήρχε πραγματικά και που έβλεπε όλη η Σουηδική κοινωνία.

Αντίθετα με τους επενδυτές που βλέπει ΜΟΝΟ ο καθηγητής Οικονομικών και Υπουργός κος. Μάρδας…

* Ο Παναγιώτης Παπαγαπίου είναι ειδικός στην επιχειρηματική ανάπτυξη και καθοδήγηση

Ροή Ειδήσεων

elena akrita 081123

28/03/2024 | 11:30

Ακρίτα για Βορίδη – Μιχαηλίδου: «Τους έβλεπα στη Βουλή να χαριεντίζονται και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»

28/03/2024 | 11:16

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο

28/03/2024 | 11:00

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
megky ntrio 280324

28/03/2024 | 10:50

Μέγκι Ντρίο: «Τους έπιασα στα πράσα στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική»

28/03/2024 | 10:45

Λαμπρούλης: Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά

28/03/2024 | 10:32

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Η κρυοσυντήρηση είναι το καλύτερο δώρο που μου έχω κάνει»
police2 171023

28/03/2024 | 10:20

ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 5 τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι

28/03/2024 | 10:09

«Ημέρα Καριέρας στον τουρισμό»: Διαθέσιμες πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ

28/03/2024 | 10:00

Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

28/03/2024 | 09:50

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο

28/03/2024 | 09:43

LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας

28/03/2024 | 09:36

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται
dionisis atzarakis 280324

28/03/2024 | 09:27

Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»

28/03/2024 | 09:18

Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα»

28/03/2024 | 09:10

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται 18 επιδόματα – Οι δικαιούχοι
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού