Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παντρεύτηκε ο Κώστας Σλούκας την εντυπωσιακή σύντροφό του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

OPINION

Μια “βελούδινη” εκτροπούλα…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαρίνος

Θα πουν πολλοί (και όχι άδικα) ότι όλο αυτό με τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί ένα θεσμικό χάπενινγκ της κυβέρνησης, με στόχο να πετάξει την μπάλα στον αέρα.

11205959_10205412750472355_5875295515022024402_nΓράφει ο Κωνσταντίνος Μαρίνος στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook

Έλα όμως που δεν τηρείται καμία θεσμικότητα και η μπάλα είναι στο γήπεδο της καταστρατήγησης του Συντάγματος με μια απλή σκέψη:

Δεν είναι μόνο ότι αρμόδια για την κίνηση συνταγματικής αναθεώρησης είναι η Βουλή με βάση το άρθρο 110 του Σ (κάτι που ευτυχώς λέει ο Τσίπρας στο παρακάτω βίντεο), αλλά αν δούμε και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 119ΚτΒ), με το που εκκινεί η διαδικασία, τα κόμματα συγκροτούν μια επιτροπή Αναθεώρησης, που αποτελείται από 38 έως 50 μέλη, με αναλογική της κοινοβουλευτικής τους δύναμης εκπροσώπηση.

Σ’ αυτή την Επιτροπή γίνεται επεξεργασία των προς αναθεώρηση διατάξεων, αυτή η Επιτροπή καταρτίζει τον κατάλογο προς αναθεώρηση διατάξεων, που κατόπιν εισάγεται για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σ’ αυτό το βίντεο ο Τσίπρας απεκδύεται τον χαρακτηρισμό “κυβερνητική αναθεώρηση”. Αλλά η αυθαίρετη συγκρότησή της με εντελώς κορπορατιστικά κριτήρια (εκπρόσωποι από αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, πολιτισμό, εμπορικό κόσμο, Δικαστικό Σώμα) είναι μια απόφαση που πήρε η ίδια η κυβέρνηση, ουδείς άλλος και δυστυχώς παραπέμπει σε εποχές που η Αριστερά όχι μόνο θα αποκλειόταν από αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και θα διαδήλωνε για εργαλειοποίηση των δημοκρατικών θεσμών.


Αν αυτή η Επιτροπή ήταν “Επιτροπή Σοφών” του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που θα βοηθούσε το κόμμα στη διατύπωση προτάσεων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Αλλά το ενδύεται αυτή η Επιτροπή τον υπερκομματικό μανδύα, που για κάποιον περίεργο λόγο πρέπει να δικαιολογηθεί και η ύπαρξή της θεσμικά, συνιστά μια “βελούδινη” εκτροπούλα..

Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού
Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες