Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»

OPINION

12ο Συνέδριο ΝΔ: Η κυριαρχία των ιδεών του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αναγκαίες κινήσεις για την κρίσιμη επόμενη μέρα

Το κυριότερο για μένα συμπέρασμα και ίσως πολύ βασικό για τα επόμενα βήματα , είναι το ότι απεδείχθη (και μάλιστα σαφέστατα) πως ο Κ Μητσοτάκης  όχι απλώς είναι κυρίαρχος μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι ιδέες του φαίνεται πια να διαπερνούν το σύνολο του κομματικού μηχανισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε τρία σχεδόν χρονιά από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος να ενώσει όλες τις πλευρές, να φέρει στην ίδια γραμμή , πολλές αποκλίνουσες απόψεις να καταφέρει να στρατευόμουν δίπλα του ακόμα και όσα στελέχη όχι μόνον δεν είχαν πιστέψει σε αυτόν αλλά και τον «πολέμησαν» στην πορεία προς την εκλογή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να διαψεύσει όλους όσους μιλούσαν για Καρναβαλικούς και Ταμάρικους θύλακες, ακροδεξιούς και νεοφιλελευθέρους  παράγοντες και άλλες ομάδες που θα τον υπονόμευαν , που δεν θα μπορούσε να «καθοδηγήσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε σαφέστατα και από το 12ο συνέδριο τη ΝΔ, κατάφερε να έχει φέρει «στα νερά του» το σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης. Χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και χωρίς συμβιβασμούς και μοίρασμα θέσεων. Ψύχραιμα, αλλά σταθερά κατάφερε να έχει γίνει αποδεκτός από το σύνολο της παράταξης.

Και αυτό- για όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία της ΝΔ- είναι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που σχεδόν κανένας, πλην του ιδρυτή του κόμματος δεν κατάφερε.

Και αυτό δίνει ένα πολύ μεγάλο όπλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό θα έλεγα πως η «κυριαρχία Μητσοτάκη» και μάλιστα χωρίς επιβολή αλλά με πείθω, είναι αυτό που θα σημείωνα ως πιο σημαντικό σημείο του Συνεδρίου.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό νομίζω πως είναι το άνοιγμα προς νέους ανθρώπους αλλά και προς νέες ιδέες. Το άνοιγμα της παράταξης σε ανθρώπους  και πλευρές του πολίτικου φάσματος που παλαιοτέρα δεν θα ήταν καν ως σκέψη τόσο στην ΝΔ , όσο και στην ίδια.

Και η στράτευση αυτή, κάτω όχι από ιδεολογικές καθαρά γραμμές, αλλά από την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της χώρας, για μια νέα Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό, μια και εκτός από εκλογικό αέρα δίνει και την δυνατότητα χρησιμοποίησης ικανών ανθρώπων και πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια. Ανθρώπων και ιδεών που είναι πια αναγκαίες για την μεγάλη προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα που πρέπει να γίνει την επομένη των εκλογών.

Νομίζω πως αυτά τα δυο στοιχειά είναι αυτά που καθορίζουν το συνέδριο της ΝΔ και χαρακτηρίζουν την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα.

Αλλά στο Συνέδριο, από πολλές τοποθετήσεις σύνεδρων αλλά και από τις συζητήσεις στους διάδρομους, συζητήσεις που έδιναν και το κλίμα του τι αναζητά η κοινωνία έγινε σαφές ένα πράγμα:

Οι πολίτες αυτής της χώρας, άσχετα με το αν ψηφίζουν ή θα ψηφίσουν την ΝΔ, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε μια κατάσταση «οργής», όπως έλεγε πρόσφατη δημοσκόπηση αλλά και σε μια κατάσταση αναμονής. Αναμονής και ελπίδας για κάτι καλύτερο.

Κάτι καλύτερο όχι ίσως «από την μια μέρα στην άλλη», αλλά τουλάχιστον για την εμφάνιση κάποιων «φωτεινών δειγμάτων» που θα δώσουν μια αισιοδοξία. Αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτό που έλειψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Και όχι μόνον στον, πολύπαθο, οικονομικό τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια, ταλαιπωρήθηκε και «διαλύθηκε» κυριολεκτικά, ενώ τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ «έφαγε την χαριστική βολή».

Γιατί δεν είναι τυχαίο το ότι ο μέσος πολίτης σήμερα λέει πως « η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της ρημαδιά σε όλους τους τομείς».

Και αυτό είναι γεγονός.

Είτε από ανικανότητα (κυρίως), είτε από ιδεοληψίες αλλά και από «προγραμματισμό « για να δημιουργηθούν προβλήματα στους επόμενους (τα οποία θα εκμεταλλευθεί μετά), σε όλους τους τομείς, η σημερινή συγκυβέρνηση αφήνει ερείπια.

Η καθημερινότητα στην πρώτη γραμμή

Η ΝΔ, λοιπόν, πρέπει από εδώ και πέρα  να κάνει σε όλους σαφές,  ότι η προσπάθεια για επαναφορά της χώρας σε μια κανονικότητα , θα είναι επίπονη, δύσκολη και με πολλά εμπόδια , αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα , συγκροτημένα και με συγκεκριμένους υλοποιήσιμους στόχους και με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Γιατί ο μέσος Έλληνας πολίτης –και αυτό έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις των συνέδρων κυρίως από την επαρχία- δεν αντέχει πια να ακούει μεγάλα λόγια και να περιμένει «όπως οι χριστιανοί το Πάσχα» , που λέει και ο ποιητής. Θέλει άμεσες λύσεις σε μια σειρά από επείγοντα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του και κινήσεις που θα δείχνουν, πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα ζητήματα που θα αλλάξουν το αύριο της χώρας.

Γι’ αυτό, η κατεύθυνση που φαίνεται να υπάρχει πια, είναι όλα τα στελέχη να δείξουν στον μέσο πολίτη ότι γνωρίζουν (και αναγνωρίζουν) τα προβλήματα, (μικρά ίσως μπροστά στα τεράστια οικονομικά ζητήματα της χώρας), της καθημερινότητας. Τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του, με την ταλαιπωρία του στις δημοσιές υπηρεσίες και στις συγκοινωνίες, με τις καθυστερήσεις ακόμα και για την παροχή των συντάξεων. Για δεκάδες « μικρά» προβλήματα- που όμως ταλαιπωρούν κάθε μέρα, κάθε ωρα- τον  πολίτη  και του κάνουν την ζωή αφόρητη.

Αυτά τα μικρά (αλλά τελικά τεράστια) προβλήματα οφείλει να αναδείξει ΔΥΝΑΜΙΚΑ η ΝΔ. Να πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι γνωρίζει τα προβλήματα και θα τα λύσει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται.

Ότι δηλαδή θα ασχοληθεί με την καθημερινότητά του από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει την εξουσία και μάλιστα με έτοιμες, εφαρμόσιμες, εφικτές λύσεις.

Πρόγραμμα και πρόσωπα για την επόμενη μέρα ΠΑΝΤΟΥ

Και ο δεύτερος τομέας, με τον οποίο οφείλει, τώρα, μετά το συνέδριο ο μηχανισμός της ΝΔ να ασχοληθεί είναι να οργανώσει ΑΜΕΣΑ την επόμενη μέρα.

Το είπαν πολλοί ομιλητές. Χρειάζεται σχεδιασμός, πρόγραμμα, συγκεκριμένες κινήσεις και άνθρωποι έτοιμοι από τώρα με λύσεις στα χέρια.

Και αυτό, δεν αφορά μόνον τα γενικά σχέδια της κυβέρνησης και τα πλάνα για τα πρώτα νομοσχέδια (που πρέπει να είναι έτοιμα από ..χτες) αλλά και την προετοιμασία των στελεχών που θα κληθούν να αναλάβουν δεκάδες υπηρεσίες, ΑΕ ή ΔΕΚΟ του δημόσιου. Υπηρεσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο πολλές φορές στην εικόνα της κυβέρνησης στους πολίτες αλλά και στην προώθηση των κεντρικών της επιλογών.

Δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα. Δεν υπάρχει η χρονική δυνατότητα για να «μάθουν κάποιοι το αντικείμενο των υπηρεσιών και να σχεδιάσουν μετά». Η ΝΔ ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι έτοιμη με πλάνο για κάθε τομέα και υποτομέα του δημοσίου και να έχει και μια πρώτη καταγραφή – συνεννόηση με τα στελέχη που δυνητικά θα κληθούν να υλοποιήσουν τα σχετικά προγράμματα.

Γιατί δεν υπάρχουν πια οι 100 μέρες, περιθώριο που συνήθως ζητούν οι κυβερνήσεις.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα και οι πολίτες έχουν κουραστεί πια.

Περιμένουν λύσεις χειροπιαστές «την επομένη των εκλογών»

Και η ΝΔ , πρέπει  όχι μόνον να έχει τις λύσεις αυτές, που όπως φάνηκε από το συνέδριο τις έχει, αλλά να πείσει και τους πολίτες ότι είναι έτοιμη σε όλους τους τομείς.

Γιατί χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη για την επιτυχία του εγχειρήματος:  «επιστροφή τηε χώρας στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Και το «στοίχημα» είναι κρίσιμο για το μέλλον όλων των πολιτών αλλά και της χώρας συνολικά.

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl

28/03/2024 | 19:53

Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου

28/03/2024 | 19:47

Στην εντατική ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας – Υπέστη έμφραγμα – Nοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς

28/03/2024 | 19:43

ΕΛΑΣ: 30 συλλήψεις σε ειδική επιχείρηση σε Κυψέλη και Πεδίο του Άρεως
screenshot 12

28/03/2024 | 19:19

Πίτσα Παπαδοπούλου: «Δεν αγαπάω τη δουλειά, ακόμα είμαι τρομαγμένη»

28/03/2024 | 18:59

Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του

28/03/2024 | 18:42

Ιωάννα Ασημακοπούλου: Μου έχει τύχει ζηλιάρης σύντροφος που μου το έλεγε μετά από καιρό, ήταν τοξικό
screenshot 10

28/03/2024 | 18:37

Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου έκλεισε τις πόρτες για να πιαστεί «πορτοφολού»

28/03/2024 | 18:24

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

28/03/2024 | 18:12

Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
screenshot 9

28/03/2024 | 17:43

Πάολα: Η απάντηση για τα επικριτικά σχόλια μετά τις εμφανίσεις της κόρης της στα νυχτερινά κέντρα όπου τραγουδούσε

28/03/2024 | 17:23

The Chase-Ο «αδέκαστος επιθεωρητής» Ηλίας Αλεξίου: «Είπα στη γυναίκα μου πάω να σου πάρω ένα αυτοκίνητο και έρχομαι… και το κέρδισα»

28/03/2024 | 17:05

My Style Rocks- «Κόκκαλο» η Κατερίνα Καραβάτου με τo κορμάκι του Λάκη Γαβαλά: «Είναι πέρα από κάθε φαντασία»
6167164

28/03/2024 | 16:59

Live: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή – Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

28/03/2024 | 16:47

Κλέλια Ανδριολάτου για τα σχόλια Μουρατίδη κατά Παπακαλιάτη: Υπάρχει ελευθερία και δικαίωμα λόγου

28/03/2024 | 16:35

Σταμάτης Φασουλής: Ετοιμάζει επιθεώρηση – έκπληξη για το καλοκαίρι
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού