
OPINION
18 Οκτώβρη 1981…Χρονολογία σταθμός στην πολιτική ιστορία της χώρας, που συνδέεται με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ!
Του Χάρη Τσιοκα
Δυστυχώς στις μέρες μας επιχειρείται από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας με αφορμή τη «δήθεν αποτίμηση» της μεγάλης αλλαγής η συκοφάντηση και η διαστρέβλωση των κατακτήσεων που δημιούργησε!
Το επιχείρημα που εκπέμπουν «παρασιτικές και συστημικές δυνάμεις του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού», είναι ότι δήθεν η πολύπλευρη κρίση που οξύνεται στη χώρα έχει αιτίες και στην κυβερνητική περίοδο του Α. Παπανδρέου.
Με αυτό το επιχείρημα «εκριζώνουν» μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, για να επιβάλουν με άλλοθι την κρίση ένα απόλυτα κερδοσκοπικό για τους λίγους και ημέτερους οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο!
Όμως η 18 Οκτώβρη ‘81 ως επέτειος, είναι ο χρόνος σταθμός ,της υπαρκτής διαχρονικά προοδευτικής πλειοψηφίας, ώστε να εκκινήσει η αλλαγή σελίδας από μια διχαστική περίοδο πολίτικου και κοινωνικού διχασμού, με την προοδευτική, σοσιαλιστική -αριστερή παράταξη και το λαό πρωταγωνιστή στην δημοκρατική εξέλιξη της κοινωνίας!
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ του Ανδρέα θυμίζω μεταξύ των άλλων ότι:
- Είναι η αρχή της άρσης των πολίτικων και κοινωνικών αποκλεισμών , της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις παραγωγικές, διοικητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας
- Είναι η περίοδος που η μεσαία τάξη διευρύνεται και ισχυροποιείται, αποκτά «εργαλεία» για να λειτουργήσει στην παραγωγή, την εμπορία και τη διακίνηση προϊόντων εντός και εκτός της χώρας.
- Είναι ο χρόνος που εκδηλώνεται η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δυνάμεων της εργασίας! Με την ενεργό στήριξη του αγρότη και της παραγωγής η αγροτική κοινότητα αποκτά ταυτότητα ρόλο στην οικονομία της χώρας!
- Είναι οι χρόνοι που τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης αποκτούν χαρακτήρα ανταπόδοσης, πρόσβασης και αλληλεγγύης με την δημιουργία του κοινωνικού κράτους.
- Είναι η περίοδος που η χώρα αποκτά στην Ευρώπη και τον κόσμο ακτινοβολία, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική,με διαπραγματευτική ικανότητα και διαμορφώνει ισχυρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για τους πολίτες και την οικονομία.
- Είναι οι χρόνοι που οι πολιτικές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα είναι σε αντιπαράθεση με τις εκποιήσεις.
- Είναι η περίοδος που αίρονται οι διχασμοί ανάμεσα στα ‘’μπλε και κόκκινα’’ καφενεία και η δημοκρατία βαθαίνει με αποκεντρωμένους πόρους, αρμοδιότητες και με την είσοδο νέων κοινωνικών στρωμάτων στους θεσμούς αντιπροσώπευσης.κτλ
Αναφέρθηκα σε ενδεικτικά παραδείγματα εκείνης της περιόδου για να τα αντιδιαστείλω ότι με αφορμή την κρίση, η νεοφιλελευθερη διακυβέρνηση είναι “απέναντι” στην κοινωνία και την παράγωγη.
Ακριβώς γι αυτό το λόγο στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο οι κοινωνίες απορρίπτουν εκλογικά συμμαχίες δεξιών κομμάτων με τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία!
Γιατί το προγραμματικό δημοσιονομικό τους σχέδιο δεν προωθεί ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο αλλά επιφέρει καίρια πλήγματα στην πραγματική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία !
Δεν είναι στην πρόθεση μου, ο μηδενισμός των παθογενειών, που ασφαλώς και τότε υπήρξαν!
Γιατί πράγματι, οι μεγάλες αλλαγές τότε , δεν ολοκλήρωσαν τολμηρά τόσο τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της δημόσιας διοίκησης όσο και τον ριζικό απεγκλωβισμό του παραγωγικού μοντέλου από τον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπικο εναγκαλισμό ….
…..Η επέτειος της 18ης του Οκτώβρη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικαιροποιηθεί η αποστολή της προοδευτικής παράταξης!
Όχι μόνο για να υπερασπίζεται την ιστορική της συμβολή, τις ρίζες της, αλλά μελετώντας τις σύγχρονες αντιθέσεις να εργάζεται προκειμένου η Προοδευτική όχθη, δηλαδή η προγραμματική συνάντηση των δυο μεγάλων πολιτικών ρευμάτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστεράς να αποτελέσει την απάντηση στην επέλαση- την Συμμαχία νεοφιλελεύθερων με τμήματα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας- που εκ των πραγμάτων διχάζουν και διαλύουν την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνική και παραγωγική βάση !
Προοδευτική πλειοψηφία με Προοδευτική διακυβέρνηση σε προγραμματική βάση, για την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι η σύγχρονη απάντηση!
Ροή Ειδήσεων
07/06/2023 | 18:34
Χριστίνα Σούζη: Σοβαρό τροχαίο για τη μετεωρολόγο στη Λεωφόρο Κηφισίας – Την απεγκλώβισε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Κωνσταντίνου
07/06/2023 | 18:19
Συγκινεί η Μπέττυ Μαγγίρα για Φλωρινιώτη: Στην τελευταία τους συνάντηση «φορούσε οξυγόνο»

07/06/2023 | 18:01
Μάρκελλος Νύκτας: «Δεν με δέχθηκαν σε ιδιωτικό σχολείο επειδή ήμουν gay και με έδιωξαν»
07/06/2023 | 17:55
Έγκλημα στο Μαρούσι – 8 χρόνια εγκλεισμού για την 18χρονη που σκότωσε την 22χρονη φίλη της
07/06/2023 | 17:30
Οργισμένος ο γιος του Γιώργου Καραϊβάζ απαντά: «Δεν θα δεχτούμε ούτε ένα ευρώ για τη δολοφονία του»

07/06/2023 | 17:27
Πειραιάς: Τρόμος για 17χρονη στη Φρεαττύδα – Αποπειράθηκαν να τη βιάσουν τέσσερις νεαροί
07/06/2023 | 17:08
Φώτης Πονηρός: Σοκ στη Μύκονο για τον θάνατο του γνωστού κοσμηματοπώλη – Ήταν θετικός στον κορονοϊό
07/06/2023 | 17:06
Ξέσπασε ο πατέρας της Κάρολαιν μετά την απόσυρση της έφεσης από τον Αναγνωστόπουλο – «Ελπίζω να σαπίσει στη φυλακή»

07/06/2023 | 16:44
O πατέρας Λίβυος διαλύει τους μύθους των φανατικών για τα «κορίτσια-παπαδακια»: «Σε αυτά τα κοριτσάκια ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;»
07/06/2023 | 16:20
Θάνατος εγκύου στη Νέα Μάκρη: «Κάντε γρήγορα γεννάει!» – H συνομιλία συγγενών της με το ΕΚΑΒ
05/06/2023 | 18:10
Η απάντηση της Sky Express στην Ζέτα Μακρυπούλια – Διέγραψε το βίντεο μετά τα αρνητικά σχόλια η ηθοποιός

05/06/2023 | 13:55
Πόπη Μαλλιωτάκη: «Άμα γδυθώ στην παραλία, δεν έχω να ζηλέψω τίποτα από 20άρες – Μίκρυνα το στήθος μου ένα νούμερο»
05/06/2023 | 17:10
Εξομολόγηση Hλιάνας Παπαγεωργίου: «Επέστρεψα στην Ελλάδα για λόγους υγείας- Είχα σοβαρό πρόβλημα»
05/06/2023 | 20:00
Συγκινημένη η Σοφία Αλιμπέρτη για την περιπέτεια της υγείας της: «Είχα φτάσει 45 κιλά…»

05/06/2023 | 08:48
Καβάλα: Θρίλερ με τον θάνατο της 68χρονης – Με έπαιρνε τηλέφωνο και έλεγε «έλα παρ’ την, θα την σκοτώσω»
05/06/2023 | 09:56
First Dates: Η 22χρονη Ρωσίδα που έκλεψε τις εντυπώσεις – «Θα ήθελα να μην είναι Έλληνας και να έχει τρίχες, να φαίνεται σαν άνδρας»
05/06/2023 | 09:13
Αντώνης Κανάκης: Ράκος για την απώλεια του φίλου του – «Ο εγκέφαλός μου αρνείται να το εμπεδώσει»

05/06/2023 | 15:32
Λευτέρης Πανταζής για Κακέτση: «Δεν ήθελε να βλέπει κανέναν, λες και ήθελε να πεθάνει»
06/06/2023 | 08:36
«Ξέσπασε» η Έλενα Χριστοπούλου: «Γιατί ποτέ δεν λες το όνομά μου κύριε Δημήτρη Παπανώτα; Mιλάς για εμένα άσχημα»
05/06/2023 | 18:59