Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

OPINION

1821 – 2021: Διακόσια χρόνια υπενθύμισης!

Η 25η  Μαρτίου 1821 σηματοδοτεί την επανάσταση των Ελλήνων ενάντια του Οθωμανικού ζυγού. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η επανάσταση είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον τότε γενικό επίτροπο της ανώτατης αόρατης επαναστατικής αρχής, τον αρχηγό της επανάστασης.

Όμως, ημερομηνία αυτή για την κήρυξη της επανάστασης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Επιλέχθηκε γιατί η μέρα αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός για την χριστιανοσύνη καθώς εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το μήνυμα δηλαδή ,από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ για τον ερχομό του Θεανθρώπου. Δεδομένου, λοιπόν, του τονωμένου θρησκευτικού αισθήματος εκείνης της εποχής οι σκλαβωμένοι διάλεξαν η μέρα αυτή να έχει διττή σημασία. Μία άλλη άποψη που επικρατεί είναι ότι εκείνη την μέρα θα μπορούσαν οι Έλληνες να κρύψουν την επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Η φράση αυτή η οποία ανήκει σε έναν από τους αγωνιστές του ’21,  τον Ρήγα Φεραίο (Βελεστινλή) είναι στενά συνυφασμένη με τον απελευθερωτικό αγώνα. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να ζουν άλλο σκλαβωμένοι. Ήθελαν επιτέλους την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, του Ελληνικού κράτους και το κυριότερο, την ελευθερία τους. Και είναι και φυσιολογικό, επειδή ο άνθρωπος από τη φύση του αναζητεί την ελευθερία είτε την βιολογική, είτε την πολιτική, είτε την εθνική, είτε την κοινωνική. Έτσι, λοιπόν , από τη Μάνη στα Καλάβρυτα, από την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Ψαρά στο Χάνι της Γραβιάς, από το Βαλτέτσι στην άλωση της Τριπολιτσάς έδωσαν οι αγωνιστές μηνύματα ενότητας, αγωνιστικότητας, αυτοθυσίας, αλληλεγγύης. Από τις μάχες αυτές ήρθε ο αέρας της αλλαγής αλλά και της ελευθερίας καθώς επήλθε σιγά σιγά η απονομιμοποίηση του Οθωμανικού καθεστώτος. Επιπλέον, η Ελλάδα φάνηκε να επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τις αρχές που πρέσβευε η Γαλλική Επανάσταση, διότι κατά την περίοδο αυτή οι επαναστατημένοι διέθεταν στον χαρακτήρα τους  την ιδεολογία του φιλελεύθερου εθνικισμού που είχε προκύψει από την Γαλλική Επανάσταση του 1789.

200 χρόνια μετά συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από την Ελληνική Επανάσταση πως, η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ την αληθινή ιστορία. Θέλει να προσπαθεί μέρα με την ημέρα να γυρίσει πάλι στον 19ο αιώνα, ώστε να ξαναγράψει την ιστορία που εκείνη επιζητούσε και επιζητά. Η Ελληνική επανάσταση σήμανε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την αυτοκρατορία, δηλαδή, που ονειρεύεται να αναγεννήσει το τουρκικό κράτος σε βάρος του Ελληνικού λαού ξανά, κάτι που μας δείχνει συχνά με τις διαρκείς προκλήσεις της. Είναι ξεκάθαρο, ότι τώρα όπως και τότε δεν θα αφήσουμε καμία Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα μας. Δεν θα διακινδυνέψουμε την εθνική μας κυριαρχία. Μία κυριαρχία που αποκτήθηκε με ηρωισμό. Η Ελλάδα έχει δείξει με τα χρόνια ότι δεν παραδίδεται εύκολα στον εχθρό. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει <<πολεμική αρετή>> και στις μετέπειτα τραγικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Άλλωστε, << μέχρι τα ουράνια σώματα με πομπούς και με κεραίες φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες>>.

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», λοιπόν, αλλά οι Έλληνες το έχουμε κάνει γνωστό ότι διαθέτουμε και τόλμη και αρετή. Με το 1821 βάζουμε τα θεμέλια του αύριο και είμαστε αποφασισμένοι να συντρίψουμε οποιαδήποτε τυραννία, και να ενστερνιστούμε ως στάση ζωής την ελευθερία, το υπέρτατο αγαθό αυτό της ζωής που από ότι φαίνεται δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με διαρκή και σκληρό αγώνα.

*Η Ραλλού Γιαννιού είναι φοιτήτρια στο τμήμα τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών και μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.

Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Κοινωνίες των «ευτυχισμένων» άξιων ή της αξιοπρέπειας;
Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ
Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”  
Το δηλητήριο του διχασμού
Στο Κέντρο αδέλφια, στο Κέντρο