• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 22:33

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Απαξιώνουμε το ανθρωποδίκτυο ΠΑΣΟΚ

Διαβάζοντας τις προτάσεις του νέου καταστατικού του ΚΙΝ.ΑΛ. πραγματικά ένιωσα προβληματισμένος και κυρίως θυμωμένος γιατί στην ουσία πρόκειται για «παραγγελία δολοφονίας» του ΠΑΣΟΚ. Επιθυμώ να γίνω όμως πιο σαφής.

Γράφει ο Ανέστης Αντωνιάδης*

Τον Ιούνιο του 2016, μια ζεστή καλοκαιρινή Κυριακή, προσήλθαν πανελλαδικά περίπου 40,000 πολίτες και ψήφισαν για να εκλέξουν 59 νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ. Δεν διοριστήκαν, δεν χώρισαν γραφεία και αρμοδιότητες μεταξύ φίλων και γνωστών, το ξανατονίζω, ψηφίστηκαν και φυσικά έκαναν προεκλογικό αγώνα για να πείσουν τους «τελευταίους των Μοϊκανών» να έρθουν και να τους στηρίξουν. Όχι γιατί ήταν σε κάποιο μηχανισμό, αλλά όπως εύστοχα πρόσφατα έχει περιγράψει ο κ. Χωμενίδης: «Η λέξη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δεν είναι "μηχανισμός". Είναι "ανθρωποδίκτυο". Τα ανθρωποδίκτυα αποτελούν ιστούς ανθρώπων, οι οποίοι μοιράζονται αξίες, βιώματα, γούστα, φόβους και προκαταλήψεις. Που έχουν παρόμοιες πορείες στον χρόνο, κοινές αναφορές».

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛ που έχει εκλεγμένα όργανα και οργανωτικές δομές. Διαβάζοντας λοιπόν τις προτάσεις για το καταστατικό του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι σαφές ότι στην χρονική περίοδο μεταξύ του 1ου και του 2ου συνεδρίου, στην «μεταβατική περίοδο» όπως χαρακτηρίζεται, επί της ουσίας έχουμε την παύση των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία αντικατάσταση τους από μια επιτροπή αντιπροσώπων από το «μωσαϊκό» του ΚΙΝ.ΑΛ. Με ποια εξουσιοδότησή «παρακάμπτουμε» εκλεγμένα όργανα και τα αντικαθιστούμε από διορισμένα;  Με βάση ποια κοινωνική αποτύπωση, ποια επιρροή και κυρίως ποια νομιμοποίηση;

Στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι κ. Γεννηματά, κ. Ανδρουλάκης και κ. Μανιάτης συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστό 72%. Εάν δε λάβουμε υπ’ όψιν πόσοι προέρχονται από το συγκεκριμένο κόμμα, κάνοντας δική τους κίνηση, φορέα ή κόμμα, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο συνέδριο του προσεχούς Μαρτίου εάν θα  πορευτούμε σύμφωνα με το ποιους ψήφισαν οι 212.000 συμπατριώτες μας τον Νοέμβριο ή εάν θα επιλέξουμε τις συμφωνημένες ποσοστώσεις που ο κάθε ένας καταχώρησε για να εισέλθει στο νέο φορέα. Αυτές οι 212.000 ψήφοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιοι άνθρωποι και ποια χαρακτηριστικά θέλουν να ηγηθούν του νέου εγχειρήματος. Δεν μπορούμε να θέλουμε ένα πολυτασικό κίνημα, αλλά την κύρια τάση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, να θέλουμε να την «δολοφονήσουμε». Πρέπει να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας απέναντι στον καθρέπτη και με παρρησία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και όχι να χαμηλώσουμε τις περιστάσεις και τις προσδοκίες για να φτάσουν στο δικό μας ύψος ή καρέκλα.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για κληρώσεις, σωρηδόν διορισμούς, αριστίνδην συνέδρους, μισό-διορισμένη Κεντρική Επιτροπή, όταν θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την κοινωνία και τον προοδευτικό χώρο. Σε τελευταία ανάλυση, εάν δεν μπορεί ένας υποψήφιος να πείσει 20-30 πολίτες να τον στηρίξουν για σύνεδρο, για ποια αντιπροσώπευση της κοινωνίας συζητάμε και για ποιο νέο ξεκίνημα; Βεβαίως, εξαίρετες προσωπικότητες του χώρου με θεσμικό ρόλο θα ήταν σώφρον να «προστατευτούν» και να μην συμμετέχουν σε μια τέτοια εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι ένα 25% περίπου επί των 3.000-4.000 συνέδρων είναι αρκετό για να καλυφθούν αυτές οι εξέχουσες κοινωνικές μονάδες.

Εν κατακλείδι, κάποια από τα μέλη υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και κάποια ότι παραμένει ακόμη ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς. Δύο διαφορετικές αλλά ταυτόχρονα και σεβαστές απόψεις. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να πάρει την απόφαση να «δολοφονήσει» το ΠΑΣΟΚ οργανωτικά, ως ανθρωποδίκτυο, ως οντότητα, απλά αλλάζοντας ένα όνομα και αφήνοντας την λήθη του χρόνου να κάνει τη δουλειά της. Εάν το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κάνει «ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ» ή εάν θα πρέπει να παραμείνει στη «ΖΩΗ», θα πρέπει να το αποφασίσουν σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τα ίδια τα μέλη του. ΜΟΝΟ αυτά και κανένας άλλος.

*O Ανέστης Αντωνιάδης είναι Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ

Send this to a friend