• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 11:40

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το απεχθές «ή εμείς ή αυτοί» του Τσίπρα έχει στοιχειώσει τη χώρα

Το μικρονοϊκό, πολωτικό, απεχθές, ¨Ή εμείς ή αυτοί¨ που εκστόμισε ο Τσίπρας τον Μάρτιο του 2012 έχει στοιχειώσει τη χώρα και την κρατά δέσμια σε μια επίμονη κατρακύλα.

Γράφει ο Λευτέρης Κουμας

Ήταν αναμενόμενο -και ήδη γνωστό στους πολιτικούς κύκλους- ότι η κυβέρνηση, εκτός του πελώριου ψεύδους πως η κρίση δήθεν τελειώνει τον προσεχή Αύγουστο, και εκτός της κατευναστικής και ψηφοθηρικής πολιτικής των μερισμάτων, και πέραν της διχαστικής προσέγγισης του Σκοπιανού, θα επιχειρούσε να φέρει στην επικαιρότητα και τη σκανδαλολογία.

Στο πλαίσιο -εξυπακούεται- μιας προσπάθειας, αφενός κηλίδωσης των πολιτικών της αντιπάλων και άρα αναζωπύρωσης της παραμυθίας περί ηθικού πλεονεκτήματος, αφετέρου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τον αδιανόητο όγκο των οικτρών της επιδόσεων.

Αλλά και από το βαρύ της αμάρτημα: της εγκαθίδρυσης νέας κομματοκρατίας -ενώ όλοι ξέρουμε πως πρέπει να θεραπευτεί πια η παθογένεια αυτή- όσο και της παρέμβασης στη δικαιοσύνη και άλλους ανεξάρτητους θεσμούς με τρόπο που αποκλίνει από την αρχή του κράτους δικαίου.

Αλίμονο, βεβαίως, σε εκείνους οι οποίοι δοκιμάζονται λόγω των επικείμενων πλειστηριασμών, της υπερφορολόγησης, των περικοπών στις συντάξεις. Ή που προσδοκούν την ανάπτυξη. Ή που οραματίζονται τον εντατικό εκσυγχρονισμό του κράτους και κατανοούν τη σημασία του τεκμηρίου εφαρμογής της αρχής του κράτους δικαίου. Ή που αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ελλάδα να διαδραματίσει ενεργό και σοβαρό ρόλο ενόψει των νέων προκλήσεων που γεννιούνται στην ευρύτερη περιοχή.]

Ειρήσθω εν παρόδω, στην υπόθεση “Novartis” δεν υπάρχει δικαστική εξέλιξη η οποία να επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλούς κρίσης επί της υποτιθέμενης εμπλοκής συγκεκριμένων πολιτικών. Ως εκ τούτου, η σχετική συζήτηση μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον καφενειακή. Εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως έκβασης της τρέχουσας σκανδαλολογίας, ένα είναι σίγουρο: Είναι των αδυνάτων αδύνατο ν’ αναταχθεί η χώρα ζώντας στον αστερισμό της μικρόνοιας και του μικροκομματισμού.

Κλείνοντας: Το δράμα ¨Ή εμείς ή αυτοί¨ θα κορυφωθεί έως τις εκλογές. Συνεπώς, έχει ιδιαίτερη σημασία, η αντιπολίτευση εκτός του να ξεσκεπάζει την κυβέρνηση να μιλήσει και γλώσσα -με όλο πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση- σεμνής παραδοχής λαθών και αδυναμιών, γνήσιου μεταρρυθμιστή, ψυχωμένου οραματιστή. Θα είχε όμως σημασία, για προφανείς λόγους, να λάβει επιτέλους υπόσταση και μια πανηγυρική, μεγάλη λαϊκή αποδοκιμασία κατά του χειρότερου πρωθυπουργού και κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας μας.

Send this to a friend