Αθήνα

 

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 9
Κατερίνα Καινούργιου κόλαφος για τον Απόστολο Λύτρα: «Τη βρώμα αυτή την έβγαλαν τα κανάλια στον αέρα»

Κι όμως ένα μήνα πριν, σύμφωνα με ένα πολιτικό μύθο (;), είχε υπάρξει δημοσκόπος που είχε… προειδοποιήσει την – τότε – Ιπποκράτους ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. μπορούσε να φτάσει τις 10 μονάδες! Σύμφωνα με τον μύθο τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να κρατηθεί η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πάση θυσία μυστική για να μην υπάρξει εφησυχασμός και ξεκινήσουν τα πανηγύρια πριν καν δοθεί η μάχη.

Ήταν βέβαια και απίστευτα δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η διαφορά θα φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη, ακόμα κι αν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία που οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα. Ιδιαίτερα όσοι είχαν ζήσει, στην Χαριλάου Τρικούπη και στην Ιπποκράτους, τα χρόνια της ακλόνητης πολιτικής επικυριαρχίας και απόλυτης επικοινωνιακής παντοκρατορίας του συστήματος Καραμανλή. Υπήρχαν εποχές, πολύ κοντά στο 2009 που οι περιώνυμοι κύκλοι Καραμανλή διέρρεαν αυτάρεσκα «ρίχνουμε 4 μονάδες στον Γιωργάκη για πλάκα, όποτε θέλουμε». Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που στο ΠΑΣΟΚ έφταναν στα όρια της απελπισίας με την προστασία που απολάμβανε ο «καταλληλότερος» από την συντριπτική πλειοψηφία των μέσω ενημέρωσης. Υπήρχαν δε εποχές που τα τρολαρίσματα και τα αστειάκια στη Βουλή «Γιώργο, είσαι εδώ γιατί θα έχανες», «Γιώργο άργησες» έδιναν και έπαιρναν.

Αυτά τα αστειάκια είχαν αρχίσει να κόβονται όντως από τα τέλη του 2008. Το σύστημα Καραμανλή άρχισε να δείχνει σημάδια πλήρους αποδιοργάνωσης. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έδειχνε ότι είχε ξεπεράσει την εσωκομματική θύελλα μετά την ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Όσοι στο χώρο της πολιτικής και της επικοινωνίας έζησαν από κοντά εκείνη την περίοδο ακόμα μιλάνε για το εντυπωσιακότερο comeback κόμματος εξουσίας μέσα σε ελάχιστους μήνες. Υπό την διεύθυνση ενός Γιώργου Παπανδρέου όσο ποτέ άλλοτε σίγουρου στα πόδια του, το ΠΑΣΟΚ είχε αποκτήσει στρατηγική και αντί να ασχολείται με τον Καραμανλή έδινε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του στην παρουσίαση θέσεων, γιατί, όπως έλεγε τότε το motto του κόμματος και όλη η επεξεργασία που είχε κάνει ο Τομέας Επικοινωνίας του με επικεφαλής τον Παύλο Γερουλάνο, «Πρώτα ο Πολίτης». Οι περισσότερες οργανώσεις στην Ελλάδα λειτουργούσαν όπως δεν είχαν λειτουργήσει για χρόνια. Στα γραφεία του κόμματος κατέφθαναν συνεχώς και νέοι εθελοντές. Ακόμα και η μετακίνηση από τη Χαριλάου Τρικούπη 50 – και πολλά ακόμα κτήρια στα Εξάρχεια – στο κτήριο της Ιπποκράτους είχε βοηθήσει: πέρα από την μεγάλη εξοικονόμηση στα ενοίκια, η παρουσία όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ένα κτήριο και η καθημερινή επαφή όλων με όλους είχε ενισχύσει τη συνοχή της οργάνωσης.

Όλοι δε έχουν να θυμούνται το πόσο ρολόι και σε αλλεπάλληλα κύματα δούλευε καθημερινά το ξεδίπλωμα του πολιτικού και επικοινωνιακού στρατηγικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ: πρωινές δηλώσεις του Γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση, μετά αποστολή του «Βασικού Σχολιασμού» με τη «γραμμή» του Κινήματος σε χιλιάδες στελέχη του, μετά το briefing δημοσιογράφων του εκπροσώπου Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μία τυπική μέρα έκλεινε με παρέμβαση ή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Παρόλα αυτά το σύστημα Καραμανλή επέμενε να συμπεριφέρεται ωσάν να είχαν τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ «του χεριού» τους. Επίσης έλεγαν ότι η οικονομία ήταν θωρακισμένη, υπήρχε ανάπτυξη, το ΑΕΠ αυξανόταν και το χρέος μειωνόταν, και ότι η κυβέρνηση αντιμετώπιζε με επιτυχία και σχέδιο τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ειρωνευόντουσαν μάλιστα με σποτάκια για «πράσινα παπαγαλάκια» όσους έλεγαν το αντίθετο – κάτι που φαίνεται ότι ξέχασαν πρόσφατα δημοσιεύματα.

Ο δε Κ. Καραμανλής εκμυστηρευόταν πως θα κέρδιζε τις ευρωεκλογές «έστω και με μία ψήφο διαφορά».

Τελικά τις έχασε με πολλές ψήφους διαφορά. Το ευτύχημα στο ΠΑΣΟΚ ήταν πως το 36,7% – 32,3% των ευρωεκλογών αντί να λειτουργήσει…μυοχαλαρωτικά, άναψε ακόμα περισσότερο τις μηχανές του.

Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Το οργανωτικό έτρεχε με χίλια,  με αποτέλεσμα για παράδειγμα η παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων του κόμματος, με τις οδηγίες τους και τα καρτελάκια τους την ημέρα των εκλογών, σε όλη τη χώρα, να είναι χωρίς προηγούμενο. Η δε εκλογική καμπάνια άφησε εποχή με την ποιότητά της, το θετικό της μήνυμα, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γινόταν πλέον εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ με έναν Τομέα Επικοινωνίας που τροφοδοτούσε συνεχώς τις οργανώσεις με υλικό ή το γεγονός ότι ήταν η πρώτη καμπάνια κόμματος εξουσίας που δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους.

Κορωνίδα όλων; Το «Πάμε!», που ακόμα μνημονεύεται ως το καλύτερο πολιτικό σποτ των τελευταίων δεκαετιών.

«Τίποτα στην τύχη» ήταν λοιπόν το σύνθημα εργασίας της Ιπποκράτους στην πορεία που οδήγησε σε εκείνη την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου.

Στις 7 ακριβώς, με τα πρώτα exit poll, κλειδώνει η νίκη και η αυτοδυναμία. Η διαφορά όμως των 10 μονάδων είναι στα ανώτατα όρια των προβλέψεων των εταιριών δημοσκοπήσεων εκείνη τη στιγμή. Μία από τις εταιρίες μάλιστα πιθανολογεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεπερνούσε τις 152-153 έδρες, γεγονός όχι ενθαρρυντικό. Όλοι στην Ιπποκράτους κρατάνε την ανάσα τους.

Όχι για πολύ.

Γύρω στις 7:30 οι σοβαρότεροι δημοσκόποι επικοινωνούν με τα κομματικά επιτελεία και λίγο μετά το ανακοινώνουν και στους τηλεοπτικούς δέκτες: η διαφορά θα αγγίζει τις 10 μονάδες!

Το τι επικρατεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να περιγραφεί. Πολιτικά στελέχη, εργαζόμενοι, εθελοντές, ακόμα και άνθρωποι που μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα για εσωκομματικές έριδες, αγκαλιάζονται, τραγουδάνε, κλαίνε.

Μαζί.

Στο οργανωτικό, στις κινητοποιήσεις, στο Γραφείο Τύπου και στον Τομέα Επικοινωνίας επικρατεί πανδαιμόνιο. Αλλά σκάει το απρόοπτο: Οι ψυχραιμότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος που έχει ήδη συρρεύσει και αποκλείσει την Ιπποκράτους δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένει τον Γιώργο Παπανδρέου για δηλώσεις στο Ζάππειο αργά το βράδυ: ο ενθουσιασμός είναι τέτοιος που πρέπει κάτι να στηθεί εκείνη την στιγμή. Πού όμως; Όλοι θυμούνται τον Παύλο Γερουλάνο ανήσυχο να κατέρχεται στον Τομέα Επικοινωνίας για να θέσει το πρόβλημα.

Η απάντηση των συνεργατών; «Παύλο, κοίτα κάτω από το παράθυρο».

Η οργάνωση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που είχε στηθεί σε χρόνο μηδέν μικρή κυκλική σκηνή στο κέντρο της Ιπποκράτους! Τίποτα στην τύχη…

Σε λίγο, ο Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει να κατεβαίνει τους ορόφους του κτηρίου της Ιπποκράτους με τις σκάλες, όπως συνήθιζε. Υπολογίζεται ότι χρειάστηκε μισή ώρα περίπου.

Το αυτοσχέδιο σύνθημα της στιγμής «Γιώργο, Πάμε, μαζί σου προχωράμε!» γίνεται κραυγή στο στόμα κάθε ανθρώπου που του σφίγγει το χέρι στα σκαλοπάτια.

Στην οδό Ιπποκράτους γίνεται σεισμός από χιλιάδες κόσμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χάνεται μέσα στις αγκαλιές τους.

Είναι 4 Οκτωβρίου 2009.

Ροή Ειδήσεων

fotia 1 2048x1365

21/06/2024 | 13:42

Φωτιά στην Φέριζα Κερατέας

21/06/2024 | 13:35

Ιωάννα Τούνη: «Όποιοι θέλουν να αμφισβητήσουν το πόσο δουλεύω, δεν πειράζει – Ελπίζω αυτοί να καταφέρουν πιο λαμπρά πράγματα»

21/06/2024 | 13:25

Συναγερμός για φωτιά σε Αργολίδα και Μεγαλόπολη: Ήχησε το 112
nantia giannakopoulou 210624

21/06/2024 | 13:14

Ν.Γιαννακοπούλου: «Ο Ανδρουλάκης μπορεί να διαγράψει όλους τους διαφωνούντες και να μείνει μόνος του»

21/06/2024 | 13:05

Μενδώνη: Ενισχυτική για τις θέσεις μας η δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

21/06/2024 | 12:57

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Λυρκεία Αργολίδας
sloukas 210624

21/06/2024 | 12:51

Εθνική Ελλάδος: Εκτός Προολυμπιακού ο Σλούκας

21/06/2024 | 12:44

Αλεξανδρούπολη: Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 81χρονος που σκότωσε με 12 μαχαιριές τη σύζυγό του

21/06/2024 | 12:37

Κατερίνα Καινούργιου: «Ο Λιάγκας έχει γλυκάνει τον τελευταίο καιρό, του πάει ο έρωτας»
fotia purkagia purosbestiki purosbestis 1 1068x668 1 1

21/06/2024 | 12:29

Φωτιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κοντά στο ορυχείο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση

21/06/2024 | 12:25

Τι ισχύει με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

21/06/2024 | 12:18

Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα – Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται
alafouzos panathinaikos 210624

21/06/2024 | 12:12

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε πως θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Super League

21/06/2024 | 12:01

Γεωργιάδης: Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα, υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση

21/06/2024 | 11:42

Συνελήφθη ο 70χρονος που καταγγέλθηκε από την κόρη του για βιασμό
Θόδωρος Μαργαρίτης: Περί Κεντροαριστεράς
Γιώργος Μπουλμπασάκος: Η AI είναι μία επανάσταση αλλά χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόρους
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή