Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις κατά πάντων – Τι λέει για Καπουτζίδη και για την «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια του OPEN

OPINION

Η σημασία της διπλής άρνησης

Τα κόμματα, τουλάχιστον αυτά που σέβονται την ιστορία τους, οφείλουν να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους στις ιστορικές ανάγκες της εκάστοτε εποχής.

Ως προσαρμογή, βεβαίως, εδώ δεν εννοούμε την απεμπόληση των βασικών αξιών και των ιδεολογικών αναφορών που σχηματίζουν την διακριτή ταυτότητα των κομμάτων, αλλά την διαδικασία επικαιροποίησης των εν λόγω αξιών και την σύζευξη της ιδεολογίας με τους σύγχρονους στόχους της κοινωνίας.

Συνεπάγεται ότι τα κόμματα στις εκλογές διεκδικούν κάθε φορά την θετική ψήφο των πολιτών, μια ψήφο κατάφασης σε συγκεκριμένο πολιτικό όραμα και όχι μια ψήφο διαμαρτυρίας που σχηματίζεται αρνητικά ως μορφή απόρριψης των πολιτικών των άλλων κομμάτων. Αυτή είναι ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι η ορθή διαδικασία επιλογής πολιτικής πρότασης στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να κατέβει στις επικείμενες εκλογές με το δικό του ξεχωριστό πολιτικό όραμα, ένα όραμα που μόνο ένα γνήσιο και σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα μπορεί να εκφράσει.

Με δεδομένο ότι έχει επιλέξει να μείνει μακριά από λαϊκιστικές εκλογικές τακτικές αλλά και με συναίσθηση της ευθύνης ότι παραμένει ο μόνος πολιτικός οργανισμός στην Ελλάδα που φέρει το αποτύπωμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οφείλει επίσης να επικοινωνήσει την μοναδικότητα του πολιτικού του μηνύματος στο πλαίσιο μια πορείας αυτόνομης. Δεν μπορεί και δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός πολιτικού αντιπάλου. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η έμφαση στον πλουραλισμό επιτάσσει μια διπλή άρνηση από την μεριά του Κινήματος Αλλαγής. Άρνηση του λαϊκισμού μιας κατ’ όνομα μόνο αριστεράς και παράλληλα άρνηση του δογματισμού μια συντηρητικής παράταξης που οδεύει ολοένα και πιο δεξιά.

Η επιμονή στην αυτόνομη πορεία και η διατήρηση των αποστάσεων από τον ψευδεπίγραφο νέο διπολισμό πηγάζει όχι γιατί το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει τις έννοιες της συνεργασίας και της συνεννόησης, αλλά γιατί είναι αδύνατον να συμπορευτεί προγραμματικά με τον διχαστικό ΣΥΡΙΖΑ και την δογματική ΝΔ. Είναι βέβαιο ότι μένοντας πιστό στο δικό του πολιτικό πρόγραμμα θα καταφέρει με καλύτερο τρόπο να δώσει μια νέα προοπτική στον πολίτη και να τον απομακρύνει από την λογική του μικρότερου κακού. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, η αλλαγή των συσχετισμών.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτούς που εκφράζουν το χειρότερο πρόσωπο του «παλιού» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και επιλέγει να πορευτεί αυτόνομο με σκοπό την επιστροφή στην κανονικότητα μέσω μια γνήσιας σοσιαλδημοκρατικής πρότασης που αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

*Ο Κώστας Πανδής είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»