Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πόσο μάγκες είναι οι άθεοι που θα έτρωγαν κρέας; Καθόλου

Πόσο μάγκες είναι οι άθεοι που θα έτρωγαν κρέας; Καθόλου

Η Ένωση Άθεων έγινε viral μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα με αφορμή την εκδήλωση κρεοφαγίας που ήθελε να διοργανώσει την Μεγάλη Παρασκευή. «Μπράβο τους», έγραψαν κάποιοι. «Στα ....» έγραψαν κάποιοι άλλοι. Εγώ λέω πως είναι απλώς «κότες».

michaelides-1010Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Προτού περάσω στους άθεους ας κάνω μία μικρή εξομολόγηση. Νήστευα 2 εβδομάδες κάθε χρόνο τα τελευταία 10-12 χρόνια. Νηστεία που δεν αφορά μόνο το κρέας, ή τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα προσωπικά πάθη. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό νοήμά της, να στερείσαι ό,τι σε ευχαριστεί. Γιατί δεν κάνω 40 μέρες; Γιατί έτσι. Πηγαίνω στην εκκλησία Χριστούγεννα και Πάσχα. Γιατί όχι παραπάνω; Γιατί έτσι. Πιστεύω, είμαι θρήσκος, αλλά την ίδια ώρα, περίεργος, οπότε μελετώ, διαβάζω, ψάχνω, ερευνώ. Δεν προσηλυτίζω, δεν προκαλώ, δεν με ενδιαφέρει η πίστη ή η αθεΐα οποιουδήποτε. Χωρίς «αλλά».

Φέτος νήστεψα στην αρχή της Σαρακοστής και ύστερα σταμάτησα. Με αποτέλεσμα και Μεγάλη Παρασκευή να τρώω κρέας. Γιατί; Για προσωπικούς λόγους δεν το αισθάνθηκα. Γιατί; Γιατί έτσι. Αρκετά όμως με εμένα. Σειρά έχουν οι άθεοι.

Το συγκεκριμένο γκρουπ μπορείς να το κατατάξεις στους ενεργούς πολίτες αλλά όχι στους ακτιβιστές. Με δημόσιες παρεμβάσεις τους αμφισβητούν πρακτικές που ακολουθεί η Πολιτεία και συνδέονται άμεσα με την ορθοδοξία. Όπως το ότι το Άγιο Φως έρχεται στην Ελλάδα με κρατικά έξοδα και το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους. Και καλά κάνουν, άλλωστε η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, αυτή είναι, να δύνασαι να εκφράσεις την άποψή σου ακόμη και όταν αυτή είναι ενάντια στο ρεύμα και στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Το κάλεσμά τους για κρεοφαγία, το οποίο κατέληξε σε χυλόπιτα γιατί ο μαγαζάτορας διεμήνυσε με ανακοίνωσή του πως δεν σερβίρει κρέας την Μεγάλη Παρασκευή, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μία λέξη. «Δήθεν». Και αυτό διότι αγαπητοί άθεοι, η δημόσια χλεύη της θρησκείας του άλλου δεν είναι ακτιβισμός. Δεν είναι «πίστη» στα πιστεύω σου, δεν είναι μαγκιά.

Μαγκιά αγαπητοί μου θα ήταν να εργαζόσασταν στις θρησκευτικές μας αργίες. Ούτε Χριστούγεννα, ούτε Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ούτε 15 Αύγουστο. Κανονική εργασία και όχι αφορμή για χάζι. Εσείς και οι απεργοί που πάνε Σούνιο για «καφεδάρα» όταν το σωματείο τους κατεβαίνει στους δρόμους.

Καλή Ανάσταση να έχουμε.

Send this to a friend