• Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου
  • 17:33

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ε ναι λοιπόν... παραιτηθείτε!

Ε ναι λοιπόν... παραιτηθείτε!

Είναι αλήθεια ότι, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισα αδιάφορα και με απάθεια το κάλεσμα ορισμένων συμπολιτών μας, που καλούσαν την Κοινωνία στις 15 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση. Τολμώ μάλιστα να πω ότι η πρωτοβουλία τους, με το ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση μήνυμα «Παραιτηθείτε», μετατράπηκε σύντομα σε επιφύλαξη.

pantazis_kostas_0302Γράφει ο Κώστας Πανταζής*

Ο προβληματισμός μου δεν αφορούσε τόσο τα πρόσωπα των διοργανωτών και το κοινωνικό και πολιτικό βιογραφικό τους. Έχει βέβαια και αυτό τη σημασία του. Αλλά οι λόγοι της επιφύλαξης ήταν λίγο-πολύ οι παρακάτω:

Καταρχάς, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κίνησης, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεώρησα ότι επιχειρούν ένα νέο «Μένουμε Ευρώπη». Και νομίζω ότι το «Μένουμε Ευρώπη» ήταν μια καθαρή επικοινωνιακή αποτυχία.

Ενώ, από τη μία, ο Πρωθυπουργός της χώρας, μέσω του δημοψηφίσματος, δίχαζε την ελληνική κοινωνία, επέφερε τεράστια δεινά στην οικονομία μέσω των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), κορόιδευε τον Ελληνικό Λαό θέτοντας ανύπαρκτα διλήμματα για το αν συμφωνούμε με τη λιτότητα(!!!!) , όταν ο ίδιος ήταν διατεθειμένος, όπως αποδείχθηκε, να στηρίξει και τα πιο σκληρά μέτρα, από την άλλη, οι συντελεστές του «Μένουμε Ευρώπη» ανέδυαν μια εικόνα ανθρώπων που «είχαν λυμένα τα προβλήματα τους» και βρήκαν μια ευκαιρία για ακτιβισμό.

Και ενώ το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα έπρεπε να στηρίξουν οι πιο ασθενείς συμπολίτες, καθώς σε αυτούς όφειλε να απολογηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνέπειες του ΟΧΙ, επικράτησε η εντελώς αντίθετη τάση. Τέλος πάντων. Ο Πρωθυπουργός μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ σε σκληρότερα μέτρα και τα άλλα είναι πλέον ιστορία…

Επίσης αυτό το «Όχι κόμματα, όχι συνδικάτα, όχι χρώματα αλλά μόνο πολίτες» δεν το καταλάβαινα. Γιατί να αποκλείονται οι συλλογικότητες; Αποτελούν κάτι εγγενώς αρνητικό; Θυμάμαι ότι στα μεγαλειώδη αντιπολεμικά συλλαλητήρια κατά του «βρώμικου» πολέμου στο Ιράκ το 2003, υπήρχαν πολλά χρώματα, πολλά κόμματα και πολλά συνδικάτα, όπως και πολλοί απλοί πολίτες. Τώρα γιατί όχι;

Και τέλος… ναι …ήταν και τα πρόσωπα των διοργανωτών. Αν εξαιρέσω ορισμένα στελέχη, με τα οποία βρισκόμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο και τους γνωρίζω, είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από τους διοργανωτές, αν κυβερνούσε ο Μητσοτάκης και εφάρμοζε ακριβώς την ίδια πολιτική, που ακολουθεί σήμερα ο Τσίπρας, δεν θα περνούσαν ούτε «απ’ έξω» από τέτοιου είδους συγκέντρωση.

Και κάπου εδώ έρχεται ο Φίλης και οι «Φιλη-κοί» του… και σε εξοργίζει… υποτιμά τη νοημοσύνη σου… σε εμπαίζει… φανερώνει στο μεγαλείο μια πολιτική υποκρισία, που ευθύνεται, εν πολλοίς, για την κατάσταση στην Πατρίδα μου… και με θρασύτητα επενδύει την επιχειρηματολογία του με αναφορές στη Συνταγματική νομιμότητα… Για ένα συνταγματικό δικαίωμα, αυτό του συναθροίζεσθαι, για το οποίο πολλοί υπέροχοι αγωνιστές και πολιτικοί πρόγονοι του κ. Φίλη έχυσαν το αίμα τους να υπάρχει.

[adsense]

Αν ήμουν διοργανωτής του «Παραιτηθείτε» θα έστελνα ανθοδέσμη στον απίστευτο Υπουργό Παιδείας. Συνετέλεσε σφόδρα στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Διερωτάσαι λοιπόν ως νοήμων άνθρωπος. «Κάτσε ρε Φίλη και εσείς Φιλη-κοί».

Καθίστε ρε μάγκες…Σας ενοχλεί μια ειρηνική διαδήλωση, όποιοι και αν τη διοργανώνουν και όποιο αίτημα και αν τους εκφράζει, και δεν σας ενοχλούσαν οι βιαιοπραγίες, οι αφορισμοί και οι τραμπουκισμοί, που έπρατταν διάφοροι «αγανακτισμένοι» πολίτες το 2011 κατά συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ; Τότε, εσείς δεν αγκαλιάζατε αυτές τις κινήσεις, που ήταν «σφαίρα» στην καρδιά της Δημοκρατίας, παρέα με μετέπειτα επίλεκτα στελέχη του νεοναζί μορφώματος της Χρυσής Αυγής; Δεν φωνάζατε φαιδρά συνθήματα, όπως «Να καεί να καεί το μπ…..λο η Βουλή» (αλήθεια, τι ωραία περνούσαν οι γενιές που δεν είχαν σταθερό κοινοβουλευτικό πολίτευμα) και «Η χούντα δεν τελείωσε το 73΄» (όντως ανιστόρητοι, τελείωσε το 1974, μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου από τους πολιτικούς προγόνους των ναζί)… Δεν σπείρατε και εξακολουθείτε να σπέρνετε το διχασμό, με εμφυλιοπολεμική ρητορική αλλά και μιλώντας γενικά και αόριστα για ταξικές συγκρούσεις, με τρόπο που «θα σηκωθεί ο Μαρξ από τον τάφο και θα αρχίσει να σας βρίζει»;

Καθίστε ρε μάγκες… Δεν είστε εσείς αυτοί που ακολουθούν, στρατηγικά τουλάχιστον, την ίδια πορεία που είχαν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και χρησιμοποιώ τη φράση στρατηγικά, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με μεγάλη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, τόσο το 2009-2011 όσο και στη συγκυβέρνηση 2012-2015 δούλευαν κιόλας. Εσείς μάλλον μας δουλεύετε.

Και αν οι προηγούμενοι ήταν προδότες και νεοφιλελεύθεροι, εσείς τι είστε; Σοσιαλιστές και Πατριώτες; Δηλαδή για να καταλάβω… όταν το ΠΑΣΟΚ σκόπευε να ιδιωτικοποιήσει μερικώς τον ΟΛΠ ήταν νεοφιλελεύθερο… εσείς τώρα που το ιδιωτικοποιήσατε όλο τι είστε; Όταν το ΠΑΣΟΚ σκόπευε να ιδιωτικοποιήσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με υψηλότερο τίμημα ήταν ξεπούλημα… εσείς τώρα που τα δώσατε και με καθυστέρηση 2 χρόνων, τι είναι; Όταν το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε επενδύσεις στο Ελληνικό ήταν επίσης ξεπούλημα… εσείς τώρα που το υπογράψατε «με την ουρά στα σκέλια» τί είναι; Ο δικός μας ΕΝΦΙΑ ήταν άδικος και παράλογος… ο δικός σας μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ τι είναι;

Καθίστε ρε μάγκες… Ο Ελληνικός Λαός, εδώ και 6 χρόνια έχει υποστεί τεράστιες θυσίες. Και, αχνοφαινόταν αρχές του 2015 μια ελπίδα. Εσείς δεν σεβαστήκατε τις θυσίες αυτές. Σας ενδιέφερε μόνο η κατάληψη της εξουσίας και η διαχείριση της. Πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων τόσες περικοπές μισθών, συντάξεων και δαπανών. Όχι μόνο δεν πραγματοποιήσατε ΚΑΜΙΑ προεκλογική σας υπόσχεση απέναντι στους ταλαίπωρους συμπολίτες μας αλλά, πριν από ένα μήνα, ψηφίσατε το πιο επονείδιστο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από εφαρμογής Μνημονίου. Το οποίο όχι μόνο δεν καταργήσατε με ένα νόμο και ένα άρθρο αλλά, αντίθετα, το επεκτείνατε με ένα νόμο και ένα άρθρο εσαεί…

Καθίστε ρε μάγκες… Μας σερβίρετε την «καραμέλα» της διαπλοκής αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχετε νομοθετήσει απολύτως τίποτε απέναντι στη διαπλοκή, με βάση τη δική σας αξιολόγηση.

[adsense]

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά παραδείγματα αλλά δεν έχει νόημα…

Η ουσία είναι ότι, αντί αυτή η πλήρης μεταστροφή της πολιτικής στρατηγικής να σας καταστήσει πιο συνεννοήσιμους, πιο συναινετικούς και συνεργάσιμους, προκαλείτε τον κοινό νου με τον πιο απεχθή τρόπο, απαξιώνοντας και υβρίζοντας τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και σε μια περίοδο εθνικής κρίσης, αυτό «έχει κοντά ποδάρια». Γιατί η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, με συμφωνημένο πρόγραμμα και ευρείες πλειοψηφίες. Αυτό μας δίδαξε και το παράδειγμα άλλων χωρών που εισήλθαν και εξήλθαν από το Μνημόνιο. Ρωτήστε και μας στο ΠΑΣΟΚ πόσο μετανιώσαμε που δεν «εκβιάσαμε» τη συναίνεση της ΝΔ και επιτρέψαμε στο Σαμαρά να ηγηθεί του αντι-μνημονίου….

Δεν με ενδιαφέρουν λοιπόν τα πρόσωπα και τα κίνητρα των διοργανωτών του «Παραιτηθείτε». Μπορεί να θέλουν κάποιοι να φέρουν το Μητσοτάκη ή να γίνουν εκλογές ή να αποκτήσουν δημοσιότητα. Δεν με απασχολεί. Πρόβλημα τους…

Εγώ θα είμαι στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα και θα φωνάξω «Παραιτηθείτε». Παραιτηθείτε, προκειμένου να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον στην Πατρίδα και το Λαό.

Και μετά ξαναβρίσκουμε τις διαφορές μας….

*Ο Κώστας Πανταζής είναι Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ

Send this to a friend