Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

OPINION

Αδύνατο να κρυφτεί η ΜΑΥΡΗ αλήθεια για την σεζόν του 2021

Με την Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τα νούμερα του Our World in Data ουσιαστικά να αμφισβητεί την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού για τον τουρισμό του 2021 συνολικά οι χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιάσει περίπου ΜΟΝΟ το 3% του πληθυσμού τους, σε σύγκριση με το 9% στις ΗΠΑ και το 14% στη Βρετανία.

Δείτε επίσης

Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο – Ανάκαμψη του Tουρισμού το 2022

Πάρα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για την τουριστική σεζόν του 2021 με στρατηγικό στόχο το άνοιγμά της πριν από τον Ιούνιο με δύο κυρίαρχους πυλώνες, τους οποίους διατρέχει ο ίδιος κοινός παρονομαστής και αυτός είναι η ταχύτητα. Αφενός επιδιώκεται να βγει στον αέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο μια «ανθρωποκεντρική» τουριστική εκστρατεία, αφετέρου το βάρος πέφτει ήδη σε κάθε εναλλακτικό σενάριο για τα πρωτόκολλα με τα οποία η χώρα θα υποδέχεται φέτος τους τουρίστες.

Αιχμή του σχεδίου παραμένει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρακτικά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μεταφράζεται σε δημιουργία ειδικής λωρίδας εξυπηρέτησης για εμβολιασμένους επισκέπτες.

Μετά την περσινή καθίζηση, στόχος είναι να πιαστεί οπωσδήποτε άνω του 40% της σεζόν του 2019, ωστόσο παρά την εκφρασμένη αισιοδοξία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την πεποίθηση του ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας», το φως στην άκρη του τούνελ… είναι ακόμα σβηστό.

Ανώμαλη προσγείωση επίσης στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ είναι τα σκληρά νούμερα καθώς επισήμως επιβεβαιώνεται η τάση που “διαισθάνεται” ο κόσμος του Τουρισμού για μετατόπιση της τουριστικής περιόδου από τις αεροπορικές εταιρίες, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, εξέλιξη η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση των τουριστικών επιχειρήσεων και θα καθυστερήσει την πολυπόθητη ανάκαμψη, σύμφωνα  και με δηλώσεις παραγόντων του κλάδου στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, η Ryanair, η μεγαλύτερη εταιρία χαμηλού κόστους της Ευρώπης και βασικός τροφοδότης του ελληνικού Τουρισμού από τις αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ηνωμένου Βασίλειου και Σκανδιναβικών Χωρών, έχει μειώσει σημαντικά -όπως ανακοίνωσε στην δημοσιοποίηση των αρνητικών οικονομικών της αποτελεσμάτων- το πτητικό της πρόγραμμα για το Α’ εξάμηνο του 2021, ενώ οι πτήσεις προς Ελλάδα στους 4 βασικούς προορισμούς που έχουν πάντα την μερίδα του λέοντος, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Ηράκλειο, έχουν μειωθεί και η έναρξή τους έχει μετακινηθεί αργότερα για τις αρχές Ιουνίου με επιπλέον παράταση για 15 μέρες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 5 βάσεις της Ryanair στην Γερμανία, είναι σε πώληση μόλις μία πτήση προς Ηράκλειο, από τις 29 Μαρτίου, από το Βερολίνο.

Η αρνητική αυτή εικόνα φαίνεται να επιβεβαιώνεται, από τα προγράμματα ολων των αεροπορικών εταιριών, που βεβαίως οφείλεται στις αρνητικές εξελίξεις από την πανδημία.

Επιπροσθέτως, παραδοσιακά, πολλές αεροπορικές εταιρίες κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, δέσμευαν slots, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και κατά πάγια τακτική οι αερολιμενικές αρχές δεν προχωρούσαν σε ακύρωσή τους…

Η μείωση των προ-κρατήσεων σε σχέση με το 2019 είναι στο -20% και στο -40% η αντίστοιχη μείωση από την Μ Βρετανία.

Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό μιας και η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας είναι τεράστια σε όλη την Ευρώπη και ακόμα και μια αυξητική ροή των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute) μετά από μήνες με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να επιφέρει κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την τουριστική χρονιά και κυρίως τα τουριστικά έσοδα καθώς οι τελευταίας στιγμής (last minute) είναι σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα αρχικά συμβόλαια.

Οι Tour Operators αυτή τη στιγμή για προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος, υπάρχει σχέδιο για αξιοποίηση του 80% της διαθεσιμότητας των κλινών σε σχέση με το 2019 κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις με πυλώνα την εξέλιξη των εμβολιασμών.

Δυστυχώς τα νούμερα συνεχώς τους διαψεύδουν και αποτυπώνει πόσο μαύρο είναι το τοπίο για την τουριστική μας βιομηχανία.

Πολλές από τις κρατήσεις του 2020 που ακυρώθηκαν και ανταλλάχθηκαν με vouchers, μετατρέπονται σε κρατήσεις για την σεζόν του 2021 με την δυνατότητα όμως ακύρωσης ή μετατόπισης αργότερα μέσα στην σεζόν του 2021.

Για όλους τους παραπάνω  λόγους στην εγχώρια αγορά οι ξενοδόχοι βλέπουν το πιο εφιαλτικό σενάριο να ξεδιπλώνεται αφού ήδη οι tour operator ενημερώνουν σε εμπιστευτικές συζητήσεις τους ξενοδόχους για την μετατόπιση της έναρξης της τουριστικής σεζόν η οποία φαίνεται να συρρικνώνεται και πάλι στους 4 μήνες αντί των 8 μηνών του 2019 με αποτέλεσμα τα δυνητικά έσοδα τους να μειώνονται δραματικά. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της “διάβρωσης” των πληροτήτων, αφού ο αριθμός των διαθεσίμων κλινών θα είναι σχεδόν διπλάσιος του 2020 καθώς τα ξενοδοχεία που δεν λειτούργησαν το 2020, θα ανοίξουν ή ευελπιστούν να ανοίξουν το 2021.

Οι Tour Operators, θα έχουν μια ακόμη πιο, διαχειριστικά, σκληρή πολιτική για τα προγράμματα του καλοκαιριού ευελπιστώντας σε δυναμική ανάκαμψη το 2022.

Η «μάχη» μεταξύ των προορισμών για να προσελκύσουν τους επισκέπτες του καλοκαιριού θα είναι σκληρή και το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, οι Δήμοι και οι  Περιφέρειες, να μην χάσουν λεπτό και να αρχίσουν τις προγραμματισμένες δράσεις νωρίτερα και να επιμείνουν σε μεγαλύτερη διάρκεια. Η συρρίκνωση της σεζόν φέρνει και οικονομικό βραχνά στην κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης σε μια χρονιά όπου τα φορολογικά έσοδα θα είναι σχεδόν μηδενικά από τα εισοδήματα του 2020 και όπου ένα μεγάλο μέρος του εποχιακού εργατικού δυναμικού της χώρας θα υποαπασχοληθεί.

Η απειλή των κόκκινων δανείων είναι πλέον προ των πυλών μας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα ματιά ενώ λύση αποτελεί μια άμεση νομοθέτηση για παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022 της αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου για όλα τα ενήμερα  δάνεια έως 31/12/2019 και των δανείων που δόθηκαν εντός του 2020 όπως επίσης η επιδότηση των παγίων δαπανών των τουριστικών επιχειρήσεων είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ με ταχύτητα λαγού και όχι χελώνας όπως δυστυχώς συνηθίζει το γραφειοκρατικό Ελληνικό Κράτος για να βγει ο τουρισμός από το τούνελ του αδιέξοδου.

Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Κοινωνίες των «ευτυχισμένων» άξιων ή της αξιοπρέπειας;
Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ
Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”  
Το δηλητήριο του διχασμού
Στο Κέντρο αδέλφια, στο Κέντρο