Αθήνα

21 oC

σποραδικές νεφώσεις

Αυτό είναι (χαμηλής έντασης) πόλεμος!

Αυτό είναι (χαμηλής έντασης) πόλεμος!

Η κατάσταση πλέον έχει μετατραπεί σε έναν χαμηλής έντασης πόλεμο. Είναι αδύνατο η Γαλλία μετά από αυτό, είτε μας αρέσει είτε όχι, να είναι ίδια με πριν από την επίθεση, ένα ιστορικό συμβάν πάντοτε έχει συνέπειες.

katselosΓράφει ο Σωτήρης Κατσέλος

Η αλλαγή φυσικά στην φιλοσοφία της Γαλλίας θα επηρεάσει κατ επέκτασιν και την φιλοσοφία της Ε.Ε. Το πώς ακριβώς, είναι μάλλον πρόωρο να το σχολιάσουμε, η Γαλλία πάντως είναι η πιο βαριά οπλισμένη χώρα της Ε.Ε. αλλά δεν νομίζω να αναλάβει μόνη της το κόστος της "απάντησης".


Έτσι και αλλιώς οι επιθέσεις συνδέονται και με το θέμα των προσφυγικών ροών, που έχουν δοκιμάσει την Ένωση. (
συνδέονται με την έννοια της έξαρσης της επιθετικότητας του ISIS και όχι με την έννοια ότι μέσα από εκεί προέρχονται οι τζιχανιστές).

Το τι θα γίνει; Το ISIS είναι προφανώς το μείζον πρόβλημα, αλλά και αυτό αποτελεί μέρος ενός σύνθετου πλαισίου συσχετισμών στη Μ. Ανατολή.

Το σίγουρο είναι ότι to ISIS χωρίς επέμβαση χερσαίων δυνάμεων είναι αδύνατον να εκλείψει.

Και βέβαια ο εκμηδενισμός της είναι ένα μόνο από τα προβλήματα, καθώς όσο ο Ουαχαμπισμός κερδίζει έδαφος στο Ισλαμικό κόσμο, κάτι άλλο θα την διαδεχθεί.

Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή το ISIS πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα καθώς η "υλική του υπόσταση" ως "κράτος" είναι αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό στις ακραίες εκφράσεις του Ισλάμ.

Τέλος ας έχουμε συνείδηση, ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και για εμάς.

Η χώρα μας με αδύναμη οικονομία και αδύναμη ηγεσία (μη ξεχνάμε ότι ο Καμμένος έπαιζε με τους Τζιχαντιστές), θα βρεθεί προ πολύ δύσκολων επιλογών η "στρατηγική μας θέση" για την οποία τόσο πολύ χαιρόμαστε, μάλλον θα αποτελέσει πρόβλημα παρά κάτι το θετικό.

Φυσικά όλα είναι εν εξελίξει ακόμη...

Send this to a friend