Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αγένεια, ομογένεια και …οικογένεια

Συγκινησιακή και άκρως φορτισμένη η εξόδιος ακολουθία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσιφά στους Βουλιαράτες.  Αποτέλεσε την αφορμή για την εκ νέου διαμάχη και αντιπαράθεση μεταξύ των Ελλήνων.

Συγκινησιακή και άκρως φορτισμένη η εξόδιος ακολουθία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσιφά στους Βουλιαράτες.  Αποτέλεσε την αφορμή για την εκ νέου διαμάχη και αντιπαράθεση μεταξύ των Ελλήνων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Γαλαρινιώτης

«Υπερπατριώτης», τρελός και επικίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα ή απλώς ένας πολίτης  με περίσσια ευαισθησία για τον ελληνισμό; Άλογη και απερίσκεπτη η ενέργειά του ή ηθικά συμβατή με ότι νοηματοδοτεί τον ελληνισμό; Εν τέλει, ήρωας ή άτομο με ψυχικές διαταραχές;

Η προσωπική αυτονοηματοδότηση, η συγκρότηση της ατομικής ταυτότητας εμπεριέχει συνειδητές και ασυνείδητες νόρμες που απορρέουν, πρωτίστως, από το μικροκοινωνιολογικό και έπειτα από το μακροκοινωνιολογικό περιβάλλον. Διαπολιτισμικά, η λειτουργία της οικογένειας, η αρχέγονη και αρχέτυπη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού,  αλλά και γενικότερα οι άτυπες ή τυπικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της οικογένειας προκαθορίζουν, άλλοτε σε μεγάλο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, την μετέπειτα συμπεριφορική διάθεση και κατάσταση του ατόμου.

Είναι εμφανής και αιτιολογημένη η προσπάθεια των μειοψηφικών ομάδων να διατηρήσουν στοιχεία του πολιτισμικού τους κεφαλαίου στη χώρα υποδοχής και φιλοξενίας τους. Αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι» του εαυτού τους, ενεργοποιούνται οι μνημονικές συνδέσεις και συνάψεις για τη διασύνδεση με το παρελθόν, sine qua non προϋπόθεση για την ψυχική υγεία του ατόμου.

Έτσι ερμηνεύεται και η παράλογη, για μας τους Έλληνες που διαβιούν στην επικράτεια της Ελλάδας, αγάπη των Ελλήνων της ομογένειας, ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύουν για την Ελλάδα. Διαμέσου της Ελλάδας, αγαπούν και νοσταλγούν τη μητέρα και τον πατέρα τους, τον/την σύντροφο τους, τους/τις φίλους/φίλες τους. Διαμέσου της Ελλάδος πασχίζουν να συγκρατήσουν την ταυτότητα τους, να διατηρήσουν την αυτοεικόνα τους.

Έτσι ερμηνεύεται και η δική μας συμπεριφορά, ημών των κατοικούντων στην Ελλάδα. Ο τρελοαμερικάνος, ο Ρωσοπόντιος, ο Βορειοηπειρώτης, ο λαζογερμανός….. Η καχυποψία στο «κόκκινο». Η προσπάθεια γελοιοποίησης έως και εκμετάλλευσης εμφανής. Η δε επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους απέναντι τους, διαχρονικά, ανύπαρκτη. Σπασμωδικές κινήσεις και ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκρυθμες και πανικού. Απόδειξη; Δεν έχουν αποκτήσει ακόμη οι Έλληνες ομογενείς το δικαίωμα της ψήφου.  Το δικαίωμα να συμμετέχουν ως ισότιμοι πολίτες στον πολιτικό βίο της Ελλάδος.

Ας είναι ο θάνατος του Κωνσταντίνου αφορμή για την δρομολόγηση θέσπισης του δικαιώματος της ψήφου στους απανταχού Έλληνες ομογενείς. Η ελληνική πολιτεία έχει την υποχρέωση να διατηρήσει τους συνδετικούς θεσμούς με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που διαβιούμε. Η αρωγή της για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα είναι υπερπολύτιμη.

Send this to a friend