Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κώστας Πάντος για το σποτ του συνεδρίου Γονιμότητας: «Είναι σκληρό για τις γυναίκες έλεγε όμως την ωμή αλήθεια»

OPINION

Αλγόριθμος… επικοινωνιακής πολιτικής!

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δυσκολεύεται να υλοποιήσει τα μέτρα του μνημονίου που η ίδια περήφανα υπέγραψε...

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δυσκολεύεται να υλοποιήσει τα μέτρα του μνημονίου που η ίδια περήφανα υπέγραψε.

Για το λόγο αυτό, οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας, ακολουθούν μια συγκεκριμένη, απλή και με ελάχιστες παραλλαγές τακτική, προκειμένου να προωθούν μέτρα αντιδημοφιλή και αντίθετα με τις “αρχές” του κόμματός τους.

papavasileouΓράφει ο Νίκος Παπαβασιλείου

Παραθέτω εδώ τα στάδια της τακτικής αυτής, με τη μορφή κωδικοποιημένων οδηγιών προς στους υπουργούς και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη.

1. Κατά το ξεκίνημα των όποιων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων, φορολογικών μέτρων, μειώσεων συντάξεων, περιορισμού εργατικών δικαιωμάτων κλπ, όσοι υπουργοί εμπλεκόμαστε είναι αναγκαίο να κάνουμε αγωνιστικές δηλώσεις, όπως πχ ότι «είμαστε αριστεροί και αγωνιζόμαστε κατά της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο», «έχουμε θέσεις μελετημένες και ανυποχώρητες», «προστατεύουμε τη δημόσια περιουσία και το λαϊκό εισόδημα», «διαπραγματευόμαστε με σαφείς κόκκινες γραμμές» κλπ. Ουδέποτε φυσικά χαρακτηρίζουμε τα μέτρα που διαπραγματευόμαστε ως νεοφιλελεύθερα ή τις μεταρρυθμίσεις ως καπιταλιστικές.

2. Μόλις μας κριτικάρουν δημόσια ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ ή κάποιος άλλος σημαντικός παράγοντας γιατί αυτά που λέμε είναι ανοησίες, τα νούμερα δεν βγαίνουν, άλλα είχαμε συμφωνήσει κλπ, δηλώνουμε ότι θα βρούμε ισοδύναμα μέτρα για να μη θίξουμε τις κόκκινες γραμμές. Παράλληλα καταγγέλλουμε την αντιπολίτευση και το μη φιλικό προς εμάς Τύπο γιατί υπερβάλλουν τις δυσκολίες και υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για μικροκομματικούς λόγους.

3. Αν δεν βρούμε ισοδύναμα ή φανεί ότι κάποια από αυτά που σκεφτήκαμε είναι είτε ανεφάρμοστα είτε ακόμα πιο επώδυνα και από τα μέτρα του ίδιου του κουαρτέτου, αφήνουμε στην άκρη και ξεχνάμε όσα είχαμε δηλώσει και ακολουθούμε τις οδηγίες των δανειστών. Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν θα παραδεχτούμε δημόσια ότι αυτό είχαμε αποδεχθεί και συμφωνήσει επίσημα να κάνουμε από την αρχή.

4. Βάζουμε τους έμπιστους προπαγανδιστές μας να διαδίδουν ότι βρεθήκαμε μπροστά σε αναλγησία των δανειστών και ωμό εκβιασμό από αυτούς, οπότε υποχωρήσαμε από πατριωτισμό, με δάκρυ και πόνο ψυχής, προκειμένου να μην καταστραφεί η χώρα. Επιπλέον κάποιοι προσκείμενοι σε μας διανοούμενοι, αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στο λαό με περίτεχνες διατυπώσεις ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα δεν είναι η δική μας πολιτική αλλά αυτή των αντιπολιτευομένων με τις νεοφιλελεύθερες αξίες τους και ότι αν ήταν εκείνοι στη θέση μας, τα μέτρα θα ήταν πολύ χειρότερα, αφού αυτοί δεν θα προέβαλαν κανενός είδους αντίσταση στους δανειστές. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν χρησιμοποιούμε όρους που αντιστοιχούσαν στο αντιπολιτευτικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ (πχ νενέκοι, γερμανοτσολιάδες, μνημονιακοί, μερκελιστές κλπ) ή συνθήματα όπως “καμιά θυσία για το ευρώ”.

5. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε ένα ποσοστό του πληθυσμού που έχει πραγματική ανάγκη την κυβερνητική προπαγάνδα και χαίρεται να πιστεύει ότι έχουμε σωστό πρωθυπουργό ο οποίος αγωνίζεται με ταξική μεροληψία για τους αδύναμους και χτυπά αλύπητα τους ισχυρούς. Για το λόγο αυτό, προστατεύουμε κατά προτεραιότητα τον Αλέξη από κάθε κριτική όσο ήπια και αν είναι και του αποδίδουμε σε κάθε περίπτωση τις μέγιστες ικανότητες και τις καλύτερες των προθέσεων.

6. Όλοι μαζί τώρα, διαπραγματευτές και προπαγανδιστές, εξαπολύουμε σφοδρή και συντονισμένη επίθεση κατά του Τύπου, της μη κρατικής (και μη ελεγχόμενης) TV και κάθε άλλου φορέα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την άποψη του κόσμου για μας. Εξηγούμε σε όλους τους τόνους ότι οι άνθρωποι αυτοί διαστρέφουν την πραγματικότητα, υπονομεύουν δόλια το κυβερνητικό έργο και διαπλέκονται με τα μεγάλα συμφέροντα.

7. Τέλος αναλύουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, για το πόσο πρέπει να μας θαυμάζουν και να μας τιμούν όλοι για τις αξίες και τις προθέσεις μας και πόσο λάθος κάνουν το ΚΚΕ και άλλοι αριστεροί που δεν συνεργάζονται μαζί μας, αφού κι εμείς κομμουνιστές είμαστε.

Μόλις πέσουν οι υπογραφές και οι ψήφοι για τα νέα μέτρα, πάμε πάλι στο 1.

Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες
Το ρεπό και η ελιά…
Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα