Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Να ψηφίσω ή να μη ψηφίσω στην λοταρία Αλιβιζάτου; «To be or not to be»?

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

  1. Οι εξελίξεις στον πολιτικό μας χώρο δυστυχώς με δικαιώνουν, ο ενδοΠΑΣΟΚικός εμφύλιος καλά κρατεί και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα στρώσει περισσότερο βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα και του Μητσοτάκη σπάει κάθε ρεκόρ.
  1. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ως Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτελούν άψογα την δουλειά τους στην Βουλή, με την ουσιαστική αχρήστευση της προέδρου τους, στην λογική της ισότητας των όπλων με τους άλλους συνυποψήφιους, χάνουν θεσμικά την αιχμή του δόρατος για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ότι σημαίνει αυτό στην πολιτική διαπάλη.
  2. Όλοι όσοι ιστορικά αλλά και πρόσφατα ήθελαν και θέλουν διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τρίβουν τα χέρια τους.
  3. Όσοι νομίζουν ότι με την ολοκλήρωση της λοταρίας Αλιβιζάτου, που είναι η επιτομή της χαοτικής διαδικασίας, θα ξημερώσει μια άλλη μέρα, πλανώνται «πλάνην οικτράν», οι πληγές που ανοίγονται ακόμη και στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι βαθιές και πάρα πολύ δύσκολα επουλώσιμες.
  4. Ακόμη και τώρα υπάρχει καιρός να σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία, που δεν είναι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για όποιο υβρίδιο προκύψει, αν προκύψει, ως ένα δήθεν νέο ενιαίο κόμμα της κεντροαριστεράς, που θα έχει αρχηγό, αλλά δεν θα υπάρχει κόμμα, δεν θα έχει ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, μια και ο κάθε περιφερόμενος υποψήφιος αρχηγός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, άλλος κεντρώος, άλλος αριστεροκεντρώος, άλλος αριστεροδεξιός, για όλους έχει ο μπαξές…

Το σταμάτημα αυτής της καταστροφικής πορείας σήμερα, θα έχει πολύ μικρότερο κόστος από την συνέχιση της.

  1. Ανεξάρτητα απ όλα αυτά, ένας ένας βγάζει την ουρά του απέξω με πρώτο τον Θεοδωράκη, που αφού κατάφερε μαζί με τον Αλιβιζάτο να πυροδοτήσει ενδοπασοκικό εμφύλιο, τώρα δηλώνει ότι θα κρατήσει το κόμμα του και βλέπουμε…
  2. Έχω ξεκαθαρίσει την απόλυτη διαφωνία μου με τα τεκταινόμενα και έχω τονίσει ότι η ανασυγκρότηση του χώρου ταυτίζεται με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Για όσους όμως συμφωνούν με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, το θέμα που πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία, είναι το ποια πολιτική δύναμη θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην πορεία ανασυγκρότησης.

Αυτό μπορεί να τεθεί και τώρα, αν παραμείνει μόνο ένας ΠΑΣΟΚογενής υποψήφιος.

Να αναμετρηθούν πολίτικες δυνάμεις και όχι πρόσωπα.

Αν όλοι οι ΠΑΣΟΚογενείς παραμείνουν τελικά υποψήφιοι, θα βγουν αποδυναμωμένοι και πολιτικά τραυματισμένοι.

  1. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με βάση όσα κατά καιρούς δημόσια έχω τοποθετηθεί, το λογικό και συνεπές προς τις θέσεις μου είναι να μην συμμετάσχω σε καμμιά ψηφοφορία, αναμένοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να εκφράσω εκεί τις θέσεις μου και να ζητήσω να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία και πολιτικά ενεργό.

Την τελική μου απόφαση δεν την έχω πάρει ακόμη, εξετάζω κάποια δεδομένα και έχω κάποιους προβληματισμούς.

  1. Αν παραμείνει ένας υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχω, εκτιμώντας ότι η ισχύς του ΠΑΣΟΚ θα αποτρέψει την διάλυση του και θα επιβάλει την ηγεσία του, αν όμως στην ψηφοφορία μου ζητηθεί να υπογράψω συμμετοχή στο νέο κόμμα κ.λπ. τότε δεν θα πάρω μέρος.

Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκεί παραμένω.

  1. Αν παραμείνουν οι ΠΑΣΟΚογενείς υποψήφιοι, τα πράγματα περιπλέκονται .

Τώρα θα προσπαθήσω να τακτοποιήσω κάποιες σκέψεις, που θα με οδηγήσουν και στην τελική απόφασή μου…

11 .Τι διακυβεύεται:

Διακυβεύεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, η ενότητα του, αλλά και για όσους συμφωνούν με τα τεκταινόμενα, το μέλλον της προσπάθειάς τους εξαρτάται άμεσα από  την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

  1. Στις διαδικασίες συμμετέχουν με υποψηφίους δυο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ (εδώ σημειώνω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ΔΗ.ΣΥ δεν συμμετέχει) και το ΠΟΤΑΜΙ .

Ο Θεοδωράκης, αφού οδήγησε εκεί που οδήγησε τα πράγματα παρέα με τον Αλιβιζάτο και γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι δεν θα είναι ο εκλεκτός της ημέρας, έχει πάρει τα μέτρα του, έχει κρατήσει για το ΠΟΤΑΜΙ όλες τις πόρτες ανοικτές, αλλά και δεν αμφισβητείται στο εσωτερικό του ΠΟΤΑΜΙού.

Τι έχει να χάσει στο τέλος, όταν σε λίγο το ΠΟΤΑΜΙ δεν θα καταγράφεται καν δημοσκοπικά;

  1. Στο ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικά τα πράγματα, oι πολλές υποψηφιότητες κατά κύριο λόγο εκφράζουν εσωκομματικές αντιθέσεις που πρέπει να λυθούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο του και όχι να τις εκμεταλλεύονται τρίτοι.

Αυτή την αδυναμία εκμεταλλεύονται όσοι απεργάζονται την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ΠΑΣΟΚογενείς υποψήφιοι, με παραλλαγές στις τοποθετήσεις τους, με  μικρές διαφοροποιήσεις, ήσαν  και παραμένουν φανατικοί του εγχειρήματος του νέου φορέα και ας μην προσπαθήσουν τώρα αναζητώντας ψήφους να γίνουν όψιμοι υπερασπιστές του ΠΑΣΟΚ.

Η ευθύνη για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα είναι ευθύνη όλων τους.

  1. Οι εσωκομματικές πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ κατά μεγάλο μέρος, οδήγησαν και οδηγούν τα πράγματα, στην ουσία η εσωκομματική αμφισβήτηση που υποκρύπτει λανθάνοντα εσωκομματικό ρεβανσισμό, είναι δυστυχώς το υπόβαθρο.

Κατά την άποψη μου όλα τα εσωκομματικά μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς π.χ. θέμα Ξεκαλάκη.

  1. Στην πραγματικότητα, η υποβόσκουσα αμφισβήτηση της εκλεγμένης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με προτρέχουσες φιλοδοξίες είναι το υπόβαθρο, που κατά σημαντικό μέρος επηρέασαν τις αποφάσεις και τις εξελίξεις.

Μόνο που πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι, που έχουν προτρέχουσες φιλοδοξίες, ότι αν μπουν σε τέτοιες διαδικασίες και χάσουν, πολύ δύσκολα θα ξαναμπούν, ο χαμένος άπαξ σε αυτές τις διαδικασίες, είναι πάντα χαμένος .

Κάποιοι πρέπει να σκεφτούν ωριμότερα, μήπως πρέπει να αφήσουν τον χρόνο να κυλήσει, μήπως σε πιο μελλοντικό χρόνο, οι συνθήκες είναι καταλληλότερες για τους ίδιους.

  1. Για μένα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ο απόλυτος στόχος είναι η διαφύλαξη της ενότητας και προοπτικής του ΠΑΣΟΚ και έχω τεκμηριώσει τους λόγους.

Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί,  αν παραμείνει ως υποψηφιότητα μόνο μια, προερχομένη από το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που παραμείνουν όλοι και οι διάφορες διευθετήσεις, δηλαδή συνεννοήσεις παρασκηνίου και συμφωνίες προσωπικών αντιπαροχών οδηγήσουν σε μη εκλογή ΠΑΣΟΚογενούς, τότε το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε κρίση και είναι προφανές ότι από τα πράγματα θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Θέμα όμως που όφειλαν να έχουν την πολιτική ευθύτητα να θέσουν στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ και όχι να οδηγήσουν για να κρίνουν την τύχη και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τρίτοι μη ΠΑΣΟΚ.

  1. Στην ανάλυσή μου για το τι κάνω η το τι θα κάνω, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κρίσιμη περίπτωση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  έχει διεξάγει επιτυχώς, όπως ρητά και πολλές φορές έχουν δημόσια αναγνωρίσει όλοι οιΠΑΣΟΚογενείς υποψήφιοι, την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτέμβρη του 2015 και όπως είναι γνωστό, οι Προέδροι αμφισβητούνται μόνο μετα από ήττα.

Η πιθανή μη εκλογή Γεννηματά θα τροφοδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις π.χ. ποιος είναι σίγουρος ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εκλέχτηκε με επικεφαλής την Φώφη Γεννήματα θα παραμείνει ενωμένη, αν μάλιστα εκλεγεί κάποιος εξωκοινοβουλευτικός;

Υπάρχει και δεύτερο θέμα, ηθικής πολιτικής τάξης για όλους τους συνυποψήφιους της και ιδιαίτερα τους ΠΑΣΟΚογενείς.

Το όλο εγχείρημα που όλοι οι συνυποψήφιοι επικροτούν με τα δικά τους κριτήρια ως επιτυχία, ήταν αποτέλεσμα προσπάθειών της Γεννηματά που υπέστη τις σχετικές κριτικές από πολλούς και από μένα  αλλά με τα όποια  πολιτικά κόστη.

Εκείνη έστρωσε το τραπέζι και είναι πραγματικά αξιολύπητη η εικόνα κάποιων που στρώθηκαν στο έτοιμο τραπέζι και δεν δείχνουν στοιχειώδη ευπρέπεια σε εκείνη που τους έστρωσε τους ετοίμασε το τραπέζι.

Τουλάχιστον γι αυτό το θέμα, με τα δικά τους κριτήρια, πρέπει να της αναγνωρίσουν πολιτική επιτυχία.

  1. Η Προέδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να πέσει στην παγίδα Αλιβιζάτου, με δόλωμα τον Θεοδωράκη που θα τον έφερνε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη,  την οδήγησε στον περίφημο νέο φορέα, που καταργεί  Συμπαράταξη και ΠΑΣΟΚ και που τελικά, ο μόνος κερδισμένος είναι ο Θεοδωράκης, που εξαφανισμένος από τον πολιτικό και δημοσκοπικό χάρτη, βγήκε ξανά στην επιφάνεια.

Η Προέδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να στηριχτεί στο όλον ΠΑΣΟΚ και τα συλλογικά του όργανα και εδώ να της θυμίσω, ότι το προσωπικό γραφείο του Ανδρέα με την Αγγέλα Κοκκόλα επικεφαλής, αλλά και του Κώστα Σημίτη με τον Νίκο Θέμελη επικεφαλής, δεν ήσαν τα όργανα διοίκησης του ΠΑΣΟΚ.

Άλλο τα συλλογικά όργανα στα οποία ενυπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και άλλο το προσωπικό πολιτικό γραφείο, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό για το καλλίτερο αύριο και του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου του. Ο καθρέπτης ενός πολιτικού προσώπου είναι οι συνεργάτες του, όταν όμως το πολιτικό πρόσωπο είναι πρόεδρος του κόμματος, τότε ο καθρέπτης του δεν είναι το προσωπικό του γραφείο, αλλά τα στελέχη του κόμματος και αυτό όσοι δεν το έλαβαν υπόψη, στο τέλος της ημέρας είχαν στραβοπατήματα…

  1. Υστερόγραφο

Φαιδρό και αξιολύπητο μαζί, να βλέπει κανείς τους γκατζετάκηδες που μας έχουν πρήξει με την τηλεψηφοφορία εν ονόματι της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της διαφάνειας, του εκσυγχρονισμού και δεν ξέρω τι άλλο, να είναι οι πρωταγωνιστές του παρασκηνίου και των παρασυναγωγών…Ελεος!!

Ροή Ειδήσεων

screenshot 17

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
240418222000

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
screenshot 9

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»
i ioanna maleskou

18/04/2024 | 20:19

Κόλαφος η Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν ήθελα να προφέρω το όνομα της Ελένης Μενεγάκη, με όλο τον σεβασμό»

18/04/2024 | 19:59

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τρολάρει» τον Κασσελάκη: Μαθαίνω ότι στη βάπτιση του Αλέξη Χαρίτση σχηματίστηκε δρεπάνι και σφυρί

18/04/2024 | 19:53

Γιάννης Βρούτσης: «Να λογοδοτήσουν όσοι ενεπλάκησαν στην ψευδή διασπορά περί ντόπινγκ»
dickeybetts

18/04/2024 | 19:36

Πέθανε ο Dickey Betts, κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Allman Brothers

18/04/2024 | 18:56

Άση Μπήλιου για Ελένη Μενεγάκη: «Το σύμπαν την καλεί να κάνει κάτι διαφορετικό»

18/04/2024 | 18:42

Ελλάκτωρ: Σε ρεκόρ 10ετίας τα κέρδη του Ομίλου το 2023
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα