Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: «Παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο σπίτι του ηθοποιού

OPINION

Αναλύοντας την… ψυχολογία του ΟΧΙ

  Πλησιάζει η Κυριακή του δημοψηφίσματος και ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι θα αποδεχτώ ψηφίζοντας ΝΑΙ και τι θα αρνηθώ ψηφίζοντας ΟΧΙ.  Φυσικά, οι σκέψεις μου είναι πολλές και μπερδεμένες και δηλητηριάζονται από μεγαλύτερη αμφισβήτηση για την «αλήθεια» που διαμορφώνεται στα γραφείου του Μαξίμου. Αναρωτιέμαι πόσο σημαντικό είναι αυτό που συμβολίζει το ΝΑΙ και το […]

 

Πλησιάζει η Κυριακή του δημοψηφίσματος και ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι θα αποδεχτώ ψηφίζοντας ΝΑΙ και τι θα αρνηθώ ψηφίζοντας ΟΧΙ.  Φυσικά, οι σκέψεις μου είναι πολλές και μπερδεμένες και δηλητηριάζονται από μεγαλύτερη αμφισβήτηση για την «αλήθεια» που διαμορφώνεται στα γραφείου του Μαξίμου.

Αναρωτιέμαι πόσο σημαντικό είναι αυτό που συμβολίζει το ΝΑΙ και το ΟΧΙ… πόσο πιο σύνθετο και πολύτιμης αξίας μπορεί να είναι το μήνυμα που θα ξεδιπλωθεί το βράδυ της Κυριακής όταν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα ξεκινήσουν να ανοίγουν έναν – έναν τους φακέλους… Γιατί, ενώ φαίνεται απλό – δίχως πολλά ονόματα υποψηφίων, πολύωρη αναμονή στην ουρά, πολλά έξοδα από το ταμείο της χώρας, όπως άλλωστε μας διαβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ο κ.Βούτσης – δεν είναι αρκετό για να με πείσει πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που φαίνεται?

Αν λοιπόν η μοναδική πληροφορία που έχω είναι οι δυο αυτές λέξεις – ΝΑΙ / ΟΧΙ – τότε δεν μου δίνουν άλλη επιλογή από το να πορευτώ με αυτές εξετάζοντάς τες όσο πιο αναλυτικά μπορώ!

Το ΟΧΙ είναι μια λέξη που συνδέεται άμεσα με την αρνητικότητα.  Δεν χρησιμοποιείται για να περάσει θετικά μηνύματα και ανεξάρτητα από τον τρόπο που διατυπώνεται, δημιουργεί έντονη ακαμψία στην επικοινωνία.  Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα, πιο έντονα και πιο επίμονα σε ένα αρνητικό μήνυμα.  Είναι νευρολογικά υπερευαίσθητος στο ΟΧΙ.  Μα, φυσικά … το επικοινωνιακό στήσιμο του δημοψηφίσματος και η περίτεχνη κάλυψη των μηνυμάτων του σε ΝΑΙ – ΟΧΙ στηρίζεται σε αυτή τη βάση!  Είναι «παλιό το κόλπο» κύριοι του Μαξίμου!

Το ΟΧΙ είναι ο πλέον ακατάλληλος τρόπος για να κερδίσουμε φίλους, για να προστατεύσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις, μιας και αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν έντονες συγκρούσεις.  Παρουσιάζεται ηχηρό και δυνατό αλλά διαρκεί τόσο όσο η ένταση της φωνής εκείνου που το φωνάζει!  Δεν είναι ενωτικό ιδίως όταν είναι αόριστο, όπως σήμερα.  Κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας και απομονώνει αυτόν που επιμένει να φωνάζει νομίζοντας πως είναι … ο δυνατός της υπόθεσης! (τρανό παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος ξαφνικά χάθηκε για κάμποσες μέρες από την επικαιρότητα).

Η αρνητικότητα του ΟΧΙ είναι μια χρόνια στάση, που εύκολα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ζευγάρι γυαλιών μέσα από τα οποία κανείς βλέπει μονάχα τη θολή πλευρά του κόσμου! Εκφράζει μια νευρική δυσαρέσκεια και μια επίμονη αποφυγή καταστάσεων στηριζόμενη σε μια πρόχειρη επιχειρηματολογία.  Η αρνητικότητα δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης για δράση, δεν εξασφαλίζει τη θετική έκβαση των αποφάσεων ή τον ισχυρό ρόλο αυτού που διαπραγματεύεται.

Πώς να πιστέψω ότι η νίκη του ΟΧΙ θα αποτελέσει το διαβατήριο για να περάσουμε ξανά την «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραμείνουμε «ενωμένοι» στην ευρωζώνη, όπως διατείνεται ο Κ. Τσίπρας, εφόσον το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό είναι τόσο διχαστικό???  Πόσο οξύμωρο ακούγεται???  Πόσο παραπλανητικό είναι???

Αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης, όταν το δικό σας ΟΧΙ απευθύνεται σε ένα ολόκληρο Έθνος δεν συμβολίζει μια απλή διαφωνία!  Δεν είναι μια διαφωνία απέναντι στην συντηρητική ευρωπαϊκή πολιτική, στις σκληρές τακτικές και αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων, στα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας, στην οικονομική κρίση, στην ανεργία, στην εξαθλιωμένη κοινωνία και την ανάπηρη ανάπτυξη.  Είναι η απόλυτη ΑΡΝΗΣΗ σε ΟΛΑ!!!  … στο ευρώ, στην ευρωπαϊκή ένωση, στην ευρωζώνη, στην πρόοδο, στην εξέλιξη, στην ανάπτυξη!!!!  

Α, ναι βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν πρέπει να μας ξεφύγει…!  Ότι το ΟΧΙ συντηρεί έναν αυτοκαταστροφικό θυμό των πολιτών με αποτέλεσμα να τους κάνει πιο ευάλωτους σε διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας.  Ας μην αποπροσανατολιζόμαστε!

Ο στόχος δεν είναι να μπούμε σε έναν άκαρπο αγώνα διάκρισης για το ποιος έχει πιο βροντερή φωνή, καλύτερο υβρεολόγιο ή πιο αγωνιστικό παρελθόν… Αυτή είναι η παγίδα  που κρύβεται πίσω από τα εκκωφαντικά ΟΧΙ απλών πολιτών… αναφέρομαι στις στοχευμένες προσβλητικές δηλώσεις εκπροσώπων της αντιπολίτευσης εναντίων ιστορικών παρατάξεων, οι οποίοι έχουν «σκηνοθετήσει» το ΟΧΙ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει πως ταυτίζεται με το ΟΧΙ του πολίτη!

Ας μην χάνουμε λοιπόν το στόχο μας μέχρι την Κυριακή!

Ο στόχος είναι να συνεχίζουμε ακλόνητοι να αγωνιζόμαστε για τις ιδέες και τα ιδανικά μας, για τον συμπατριώτη μας που δυσκολεύεται, για τον πολίτη που έχει δικαίωμα να προοδεύει, για τον άνεργο που πρέπει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια, για τον άρρωστο που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, για τον γηραιότερο που μας έδειξε το δρόμο να ζούμε καλύτερα και για τον νέο που θέλει να ζει με ΕΛΠΙΔΑ!

Για όλους τους τολμηρούς και θαρραλέους έλληνες πολίτες που το σπαρακτικό τους ΝΑΙ θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και θα βάλει μπροστά τις ακινητοποιημένες μηχανές για να βρει ξανά το ρυθμό της … η καρδιά της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο!

Ας μην ξεχνάμε ότι, οι αξίες μας δεν μπορούν να απειληθούν από τίποτα και κανέναν, όσο κι αν κάποιοι πασχίζουν να τα εξαφανίσουν ή να τα απαξιώσουν εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και των φόβο των ελλήνων πολιτών!

ΒΜ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ – Δεν χρειάζεται τον κολοβό δικομματισμό η χώρα
Κυκλική Οικονομία: Η Αθόρυβη Κοσμογονική Αλλαγή
Η κρίση μέσα στην κρίση
Δένδιας -Τσαβούσογλου: Ο σκοπός της επίσκεψης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία
«Πειραματισμοί και εθισμοί»