Αθήνα

 

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2024 04 25 105304.png
Λιάγκας για Νίκο Παπανδρέου: «Το λέω πρώτη φορά… όσοι ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, δείτε αυτόν τον άνθρωπο»

OPINION

Μια βαθύτερη ανάλυση της πρόσφατης δημοσκόπησης

Εκτός του ότι έχει σημασία η σύσταση του δείγματος και πολλές άλλες παράμετροι, μια δημοσκόπηση φέρνει πάντα στην επιφάνεια δευτερεύουσα πληροφορία που στην προκειμένη περίπτωση, είναι σημαντικότερη από την κύρια (που δεν είναι άλλη από τη διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων).

Διαβάζω παντού αναλύσεις της πρόσφατης δημοσκόπησης, που εστιάζονται στη μεγάλη διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ.

papagapiouΓράφει ο Παναγιώτης Παπαγαπίου

Αυτά που εγώ διαπιστώνω και θέλω να μοιραστώ:

1. O ΣΥΡΙΖΑς παραμένει ισχυρός μετά από 20 μήνες . Αυτό το συμπαγές 17% είναι τεράστιο αν σκεφθείς πως η ΝΔ το έχει κατακτήσει και το διατηρεί ιστορικά, όχι ευκαιριακά ,μέσα σε 2-3 χρόνια όπως το κόμμα του 4%. Πως το ΠΑΣΟΚ το έχασε μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης με την πρώτη ευκαιρία (την πρώτη φορά που αντιμετώπισε τόσο σημαντική πρόκληση και έχοντας “χτίσει και βολέψει” πάνω από τη μισή Ελλάδα). Μην αρχίσουμε τα παραμύθια για το ποιός ανέβασε το χρέος, μεταξύ μας είμαστε. Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε επίπεδα, όχι επίπεδο τη μικρή ψωροκώσταινα. Αλλά έχασε το μέτρο και φυσικά τον έλεχγο όταν γιγάντωσε και μέσα έμπαινε ο κάθε υστερόβουλος. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ισορροπήσει για πολλά χρόνια μεταξύ του λαϊκισμού και της ανάπτυξης. Έχει όμως ευθύνες ως κόμμα γιατί δεν ανέπτυξε μηχανισμό να εντοπίζει και να αποβάλλει τα καρκινώματα. Επίσης έχει ευθύνη που δεν “εκπαίδευσε” διαφορετικά τον Ελληνικό Λαό. Να τον εκπαιδεύσει στην πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας και να τον προετοιμάσει για τα δύσκολα. Τον καλόμαθε για να διατηρείται στην εξουσία. Και αυτό πληρώνει τώρα με ένα 5.5% . Επίσης πληρώνει την απίστευτα πλαδαρή , ξεπερασμένη και άνευ αποτελέσματος επικοινωνική τακτική που συνεχίζει να εθελοτυφλεί στην ανάγκη μιας πραγματικής πράσσινης αποτίμησης. Τι έκανε, τι δεν έκανε, τι έπρεπε να κάνει για να αποφυγει τα λάθη, τι μοιράζεται ως εμπειρία για να προσφέρει σήμερα στη χώρα και φυσικά τι και πως θα τιμωρήσει τους υπευθυνους της καταστροφής. Όποιας καταστροφής.

2. Η Ελπίδα πουλάει πάντα. Ακόμα και χωρίς στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την τακτική της κρέμας σε γνωστό κανάλι, που σε κάθε εκπομπή (από την ΕΡΤ, τα υπόλοιπα φυλοκυβερνητικά μέσα μέχρι και τις ύποπτες εκπομπές αντικυβερνητικών που καλλιεργούν παρασκληνιακά κλίμα επώασης ΣΥΡΙΖΑϊσμού) βομβαρδίζει το κοινό για το πόσο μαγική είναι που θα κάνει την 65άρα να μοιάζει με 20χρονη φοιτήτρια. Αντί να αποδεχθεί την πραγματικότητα η “ώριμη γυναίκα”, ελπίζει πως μια κρέμα , θα την αναγεννήσει (αναφέρομαι μεταφορικά εδώ και δεν κάνω ποιοτική διάκριση μιας νεότερης έναντι μιας ώριμης).

3. Το Ποτάμι εξαφανίζεται γιατί απλά δεν είναι κόμμα αλλά περισσότερο συμβουλευτική εταιρεία. Αυτό δείχνει πως η πολιτική απαιτεί συναίσθημα και όχι στιγνή τεχνοκρατική προσέγγιση. Ένα κόμμα λειτουργεί ως μια “πολιτική φυλή”,που τα μέλη της μοιράζονται ιδανικά και αξίες. (Οι περισσότεροι, δεν κοιτάνε αριθμούς και επιστημονικούς κανόνες, κάτι που οι τεχνοκράτες βρίσκουν παράλογο. Δεν είναι όμως). Πιστεύουν στο μάγο και το φύλαρχο της “φυλής”. (Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί ήταν αρχικά ο Τσίπρας και ο μάγος Βαρουφάκης. Σήμερα τη θέση του μάγου, κληρονόμησε μάλλον ο Παππάς που χαρακτηρίζεται από ένα μαγικά επικοινωνιακό θράσος . Τύποι σαν τον Παππά βοηθούν την κομματική συσπείρωση.).

4. Ο Κυριάκος δεν έχει χαρακτηριστικά “ούτε μάγου ούτε φύλαρχου”. Είναι περισσότερο “ο μηχανικός” της φυλής της ΝΔ (καμία σχέση με τον Jason Statham στην ομότιτλη τανία). Αν είναι αρκετό και πόση “ευελιξία” θα αποκτήσει ώστε να κάνει ότι απαιτούν οι δύο άλλοι ρόλοι, θα αποδειχθεί. Επίσης δεν είναι ευρέως συμπαθής εξαιτιας του ονόματός του αλλά και του ιδιαίτερου τρόπου ομιλίας του (κάτι που ομολογώ πως έχει βελτιώσει τον τελευταίο χρόνο). Είναι ύποπτη όμως η επικοινωνιακή σιγή της ΝΔ τους τελευταίους μήνες. Ακόμα και αν περιμένουν μεγαλύτερη και αυτόματη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εγωιστική αυτή η σιωπή. Πρόκεται για την αξιωματική αντιπολίτευση. Σκεφθείτε πόσο καιρό έχουμε να ακούσουμε τον Άδωνι σε έντονη αντιπαράθεση. Κάτι μυρίζει…

5. Ένωση Κεντρώων – Λεβέντης : Συντηρεί ποσοστά και αναδεικνύεται ως το επόμενο δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αξαϋλωση των ΑΝΕΛ. Όπως μας έχει συνηθίσει ο Αλέξης, προτιμά γραφικούς , συναισθηματικά ανώριμους και ψυχικά άστατους κυβερνητικούς εταίρους με χαμηλή αυτοεκτίμηση : συχνά ψέμματα και αξιακές κωλοτούμπες, εκρήξεις οργής , ύβρεις και κατάρες (στα τέσσερα ο ένας, καρκίνο να βγάλουν οι ΠΑΣΟΚοι ο άλλος και πολλά άλλα) , έτοιμους να κάνουν ότι τους ζητήσει ο “αφέντης”.

6. Συναγερμός : ΧΑ. Το παγιωμένο 8% που στις εκλογές θα γίνει 10% είναι ακόμα και συναισθηματικά (θυμικά) αδικαιολόγητο σε μια χώρα που οι Γερμανοί Ναζί προξένησαν τόσο πόνο πριν 50 χρόνια. Οι Έλληνες είναι λαός της αγάπης και όχι του μίσους που εκπροσωπεί η Χ.Α. Εκτιμώ τα ποσοστά της Χ.Α. ως το βαρόμετρο της ψυχικής υγείας του εκλογικού σώματος. Η Χ.Α. χρωστά μέρος της επιτυχίας της στον Αντώνη Σαμαρά που την έφερε στο προσκήνιο ως ένα στοχοποιημένο κόμμα . Μια στοχοποίηση που έγινε από το “κακό πολιτικό σύστημα” που κατέστρεψε τη χώρα. Τους θυματοποίησε προς όφελος της ΝΔ αφού εκτιμούσε πως η ΧΑ ευθυνόταν για τις διαρροές του κόμματός του. Θεωρώ πως αυτό έγινε μάθημα για το ΣΥΡΙΖΑ που το εκμεταλλεύεται με απίστευτη ευκολία.

Βγάζω το καπέλο σε όσους χαράζουν και υλοποιούν την επικοινωνιακή στρατηγική και εκτιμώ επιτυχή την υλοποίησή της στρατηγικής αυτής από το ΣΥΡΙΖΑ (θεωρώ αφελείς όσους τους κρίνουν “βλάκες”, “ηλίθιους” ή ότι άλλο. Στη δουλειά μου, δεν αποκαλείς ηλίθιο όποιον φέρνει αποτελέσματα καλύτερα από τα δικά σου. Τον μελετάς.). Αναφέρομαι στη στρατηγική διατήρησης της εξουσίας.

Μπορεί να εντοπίζω παραλογισμό στο 90% όσων λένε και κάνουν, αλλά δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ μέσα στο στοχευόμενο κοινό. Το ότι όμως έχει αποτέλεσμα ίσως και σε έναν στους τρεις συμπολίτες μας, είναι κάτι που τους πιστώνω. Μη ξεχνάμε, πως όσο και να έχουμε “παντρευτεί” τους δανειστές μας (τους κακούς αυτούς Ευρωπαίους που ακόμα και αν δεν είναι κακοί, είναι πολύ σκληροί μαζί μας), στις εκλογές ψωνίζει… συγvώμη, ψηφίζει ο Έλληνας ψηφοφόρος που δεν έχει τις περισσότερες φορές, τεχνοκρατική προσέγγιση και επηρρεάζεται ως άνθρωπος από ανθρώπους που νιώθει ασφάλεια και συμπαθεί (είτε γιατι τους μοιάζει, είτε γιατί θέλει να τους μοιάσει).

Ανθρώπους που του μιλάνε με ελπίδα, που λένε σε όλα “ναι”, που δείχνουν να τον καταλαβαίνουν, που δεν θα του δυσκολέψουν τις μέρες, που δεν θα του αλλάξουν τα δεδομένα προς τα κάτω. Και θα συνεχίσει πολλές φορές από εγωισμό να τους στηρίζει ,γιατί δε μπορεί να δεχθεί πως έκανε λάθος για το οποίο μόνο εκείνος έχει την ευθύνη να διορθώσει.

* Ο Παναγιώτης Παπαγαπίου είναι ειδικός στην επιχειρηματική ανάπτυξη και καθοδήγηση

Ροή Ειδήσεων

679467 zodia2

26/04/2024 | 17:03

Δύο ζώδια που είναι στα πάνω τους, σήμερα

26/04/2024 | 16:57

Γιάννης Καλλιάνος: Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου μέσα σε ένα απλό δωμάτιο – Θα κινηθώ νομικά

26/04/2024 | 16:53

Καραθανασόπουλος: Ο φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη τους ψαρεύουν στον φασιστικό βούρκο
alexis kougias 040424

26/04/2024 | 16:49

Αποκλεισμός δύο αγωνιστικών στον Αλέξη Κούγια

26/04/2024 | 16:43

Τσέρνομπιλ 38 χρόνια μετά: Το χρονικό του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος

26/04/2024 | 16:39

Η Madonna απολαμβάνει την περιοδεία της με τα παιδιά της
nikos romanos 011023

26/04/2024 | 16:36

Ρωμανός: Ο Τσίπρας είχε πει τα ίδια με τον ξάδερφο Κασσελάκη πριν από τις εθνικές εκλογές

26/04/2024 | 16:29

ΚΑΕ ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημία στην ομάδα μας»

26/04/2024 | 16:22

Μιλένα Αποστολάκη: Η συγκάλυψη για τα Τέμπη συνεχίζεται
kasselakis 190424 (3)

26/04/2024 | 16:15

Κασσελάκης: Προπαγάνδα του Μαξίμου τα περί «κρουαζιέρας» και «διακοπών στο Αιγαίο»

26/04/2024 | 16:05

«Πήρε τα χρήματα για να καλυτερεύσει τη ζωή του άντρα μου και τον πέθανε» – Συγκλονίζει η μητέρα του Γιάννη Καλλιάνου

26/04/2024 | 15:57

Στον ανακριτή η «άγουρη» συμμορία που κατηγορείται για ληστείες και κλοπές – Πρόκειται για τρεις 19χρονους, έναν 18χρονο κι έναν 20χρονο
tourismos kafsonas 290723

26/04/2024 | 15:48

Τουρισμός για όλους 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους

26/04/2024 | 15:42

Ευρωεκλογές: ΑΑΔΕ για επιστολική ψήφο – Έως 29 Απριλίου και ώρα 15:30 οι μεταβολές στοιχείων Μητρώου

26/04/2024 | 15:36

ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκε προϊόν φρέσκων ζυμαρικών που ενδέχεται να περιέχουν αραχίδες
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»