Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

OPINION

Αναπτυξιακά πρωταθλήματα υψηλής επικινδυνότητας

Με βάση όσα εξαγγέλθηκαν από το Υφυπουργείο Αθλητισμού για το ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, νιώθω την υποχρέωση να προβώ στις παρακάτω παρατηρήσεις.

Αναφέρει λοιπόν η πολιτεία ότι επιτρέπεται η λειτουργία των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις ΜΟΝΟ σε όσες κατηγορίες υπάρχουν προγραμματισμένες Διοργανώσεις την περίοδο ΜΑΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών που συμμετέχουν σε μοριοδοτούμενα  Πρωταθλήματα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Δηλαδή μιλάει για την διεξαγωγή πρωταθλημάτων κορασίδων και Νεανίδων μέσα στον Ιούλιο. Ρωτάω λοιπόν τους υπεύθυνους εισηγητές. Ποιος εγγυάται την σωματική ακεραιότητα των αθλητών όταν απέχουν από τις προπονήσεις οχτώ μήνες και τώρα τους λένε να βγάλουν ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα αρκετών αγώνων σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός – ενάμιση μηνός;

Μιλάμε για παιχνίδια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα με παιδιά απροπόνητα ενώ εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παιδιά που μετέχουν και στις δυο ηλικιακές κατηγορίες πρωταθλημάτων(κορασίδες – νεανίδες).

Τι θα γίνει με αυτά. Πόσα παιχνίδια θα παίξουν την εβδομάδα; Η επιστημονική γνώση των προπονητών μας και η εμπειρία μας, μας υποδεικνύουν ότι διακινδυνεύεται   σοβαρά η σωματική ακεραιότητα των αθλητριών μας από τραυματισμούς. Από απλούς (θλάση ) έως πολύ σοβαρούς (ρήξη αχίλλειου- χιαστούς).

Επίσης απορώ πως πάρθηκε μια τέτοια απόφαση την στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού δεν έχουν μειωθεί ,ενώ στην Αρκαδία και κυρίως την Τρίπολη που ανήκει ο σύλλογος μου  έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων (38 επίσημα) από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Κι αν υποθέσουμε ότι τώρα έχουμε τα self testς των μαθητών τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα σχολεία; Θα είναι υποχρεωμένοι οι αθλητές να κάνουν rabid tests; Πόσες φορές την εβδομάδα ; Και πως θα ανταπεξέλθουν οι ομάδες οικονομικά;

Ακόμα έχουν χαρακτηρίσει αθλήματα χαμηλού – μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Το beach volley ή το grass volley σε ανοιχτό χώρο τα θεωρούν μεσαίου επιπέδου επικινδυνότητας, ενώ το βόλεϊ στο κλειστό γήπεδο υψηλού. Για ποιο λόγο τότε οι εισηγητές που βγάζουν αυτές τις διαβαθμίσεις ρισκάρουν στέλνοντας τα παιδιά που πρόκειται να παίξουν στα πρωταθλήματα στα κλειστά για προπονήσεις και αγώνες; Έχουμε παιδιά δυο κατηγοριών ; Αυτά που είναι σε ανοιχτό ακόμα και με ατομικό πρόγραμμα όπως στις ηλικίες 6-12 που δεν κολλάνε πολύ και αυτά που είναι στο κλειστό με μπάλες και κολλάνε πολύ μεταξύ τους; Μήπως η πολιτεία λειτουργεί κάτω από πιέσεις πολιτικές ή κομματικές, προσωπικές ή και οικογενειακές; Υπάρχουν γονείς που πιέζουν να γίνουν τα αναπτυξιακά όπως γίνουν, για να πάρουν μόρια τα παιδιά τους; Λες και ξέρουν ότι θα βγουν στις 3 πρώτες θέσεις στην Ελλάδα ; Βάζοντας σε κίνδυνο και τα δικά τους παιδιά στην ουσία; Δηλαδή πέρσι που δεν ολοκληρώθηκαν να αναπτυξιακά πρωταθλήματα και δεν δόθηκαν μόρια αφού εν βγήκε πρωταθλητής τι έγινε; Όπως πέρσι δεν πήραν μόρια κάποια παιδιά το ίδιο θα γίνει και φέτος. Αποφάσισαν την διεξαγωγή αγώνων μέσα καλοκαιριού. Ποια παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες θα πάνε προπονήσεις ;Ποια παιδιά θα πάνε σε προπονήσεις και αγώνες που δίνουν εξετάσεις ξένων γλωσσών; Τα παιδιά τον Ιούλιο κανονίζουν κατασκηνώσεις και διακοπές με τους γονείς τους. Όσες ομάδες δηλώσουν θα πάνε με όποια ή όποιον αθλητή είναι εύκαιρος; Μιλάμε για ημίμετρα. Κάνουν λόγο για παιχνίδια στα κλειστά γήπεδα που όσοι γνωρίζουν σε ορισμένα από αυτά η θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή το καλοκαίρι  . Όλοι του χώρου είμαστε μάρτυρες περιπτώσεων παιδιών που ζαλίζονταν ή ένιωθαν δύσπνοια λόγω αφόρητης ζέστη σε αγώνες τέλη Μάιου αρχές Ιουνίου. Υποχρεώνουν αθλητές προπονητές παράγοντες σε μετακινήσεις με λεωφορεία ή αυτοκίνητα ενώ η πανδημία ακόμα καλπάζει.

Κύριε υπουργέ, αλλά και αρμόδιοι φορείς των ομοσπονδιών λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και μην λειτουργείτε υπό πίεση ή για επικοινωνιακούς λόγους. Το να διεξάγετε αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ λόγω covid όπως εσείς οι ίδιοι λέτε και υψηλού ρίσκου τραυματισμών όπως εγώ λέω δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο την ικανοποίηση κάποιων οι οποίοι νιώθουν ότι δικαιώθηκαν για την πίεση που ασκούσαν για λόγους προσωπικούς , παραγοντικούς και πολιτικούς. Αντιθέτως τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολλά και σοβαρά. Χρέος σας είναι επανεκκίνηση του αθλητισμού διασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή ασφάλεια των αθλητών – προπονητών – παραγόντων- γονέων. Κι αυτό στην παρούσα φάση δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο που υποδεικνύεται. Σκοπός είναι να βγούνε τα παιδιά έξω σε ανοιχτούς χώρους να γυμναστούν και να παίξουν. Αν θα θέλατε να συμβάλετε σε μια ασφαλή επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού θα πρέπει σε συνεργασία με του δήμους και τις περιφέρεις με ελάχιστο κόστος και χρόνο να φτιάξετε ανοιχτά γήπεδα σε σημεία των πόλεων- χωριών αλλά και στα υπάρχοντα στάδια. Έτσι τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε ανοιχτούς χώρους θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα μπορούσατε σε όλα τα στάδια της χώρας με ένα φίλε και μια ταινία ή γραμμή οριοθέτησης να γεμίσει η Ελλάδα grass volley . Έτσι έρχεται η ανάπτυξη του αθλητισμού και του βόλεϊ

Ο σύλλογος μας με αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Βάζοντας πάνω από όλα την σωματική ακεραιότητα, την ασφάλεια   και την υγεία των αθλητριών μας. Ανεξαρτήτου κόστους. Θα συνεχίσουμε τις προπονήσεις των παγκορασίδων , κορασίδων, και νεανίδων μας στο beach volley ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε και τις ακαδημίες μας στον ίδιο χώρο.

Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας, τον εαυτόν μας, με το  άθλημα που υπηρετούμε ,τις αθλήτριές μας, και τους γονείς τους.

Το θέμα κύριοι δεν είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού. Το θέμα είναι η ΑΣΦΑΛΗΣ επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την όσο δυνατή μεγαλύτερη προσέλευση των παιδιών.

*Ο Γιώργος Χρονόπουλος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής  Αθλητικού Συλλόγου Πετοσφαίρισης Τρίπολης

Ροή Ειδήσεων

androulakis 0

19/04/2024 | 15:44

Τα συγχαρητήρια του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΠΑΟΚ

19/04/2024 | 15:38

Παρίσι: Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί έξω από το ιρανικό προξενείο

19/04/2024 | 15:32

Χ.Δούκας για γήπεδο Παναθηναϊκού: «Το έργο αποκτά σφυγμό, να μη χαθεί άλλος χρόνος»
87

19/04/2024 | 15:23

Προκήρυξη δύο νέων θέσεων εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Κεφαλληνίας

19/04/2024 | 15:22

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Εγώ και ο Στέλιος Μάινας σφουγγαρίζαμε πιο πολύ»

19/04/2024 | 15:13

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Ατύχημα στον δρόμο για το μοντέλo – Προσγειώθηκε η μπάρα στο κεφάλι μου, είπε
screenshot 26

19/04/2024 | 14:56

Γιώργος Λιάγκας-Ναταλία Ανδρικοπούλου: Απίθανη εμπλοκή στον αέρα – «Άμα με αφήσεις κάποτε να μιλήσω»

19/04/2024 | 14:18

Stars System: Τι σηματοδοτεί η Πανσέληνος στον Σκορπιό για όλα τα ζώδια

19/04/2024 | 14:12

Στη Λέσβο σήμερα ο πρωθυπουργός – Συναντήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης με Τούρκους τουρίστες
screenshot 25

19/04/2024 | 14:06

Botox και υαλουρονικό οξύ: Αυτές είναι οι ιατρικές ειδικότητες που επιτρέπεται να τα χορηγούν

19/04/2024 | 13:57

Ελένη Τσολάκη: Η απίστευτη αποκάλυψη για την Ελένη Μενεγάκη – «Μας ζητούσαν τη σακούλα! Το διανοείστε;»

19/04/2024 | 13:47

Καιρός: Σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων αναβαθμίζεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας
screenshot 17

19/04/2024 | 13:00

Δημήτρης Πανόπουλος για Δημήτρη Παπανώτα: «Σωστή και γενναία απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ»

19/04/2024 | 12:52

Νόνη Δούνια: Η πρώτη αντίδραση για διαγραφή Παπανώτα – «Δεν χωράνε πλέον σεξιστικά σχόλια, ήταν αυτονόητο να γίνει»

19/04/2024 | 12:28

Σταμάτης Γονίδης: Φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα