Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

OPINION

Αναπτυξιακά πρωταθλήματα υψηλής επικινδυνότητας

Με βάση όσα εξαγγέλθηκαν από το Υφυπουργείο Αθλητισμού για το ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, νιώθω την υποχρέωση να προβώ στις παρακάτω παρατηρήσεις.

Αναφέρει λοιπόν η πολιτεία ότι επιτρέπεται η λειτουργία των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις ΜΟΝΟ σε όσες κατηγορίες υπάρχουν προγραμματισμένες Διοργανώσεις την περίοδο ΜΑΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών που συμμετέχουν σε μοριοδοτούμενα  Πρωταθλήματα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Δηλαδή μιλάει για την διεξαγωγή πρωταθλημάτων κορασίδων και Νεανίδων μέσα στον Ιούλιο. Ρωτάω λοιπόν τους υπεύθυνους εισηγητές. Ποιος εγγυάται την σωματική ακεραιότητα των αθλητών όταν απέχουν από τις προπονήσεις οχτώ μήνες και τώρα τους λένε να βγάλουν ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα αρκετών αγώνων σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός – ενάμιση μηνός;

Μιλάμε για παιχνίδια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα με παιδιά απροπόνητα ενώ εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παιδιά που μετέχουν και στις δυο ηλικιακές κατηγορίες πρωταθλημάτων(κορασίδες – νεανίδες).

Τι θα γίνει με αυτά. Πόσα παιχνίδια θα παίξουν την εβδομάδα; Η επιστημονική γνώση των προπονητών μας και η εμπειρία μας, μας υποδεικνύουν ότι διακινδυνεύεται   σοβαρά η σωματική ακεραιότητα των αθλητριών μας από τραυματισμούς. Από απλούς (θλάση ) έως πολύ σοβαρούς (ρήξη αχίλλειου- χιαστούς).

Επίσης απορώ πως πάρθηκε μια τέτοια απόφαση την στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού δεν έχουν μειωθεί ,ενώ στην Αρκαδία και κυρίως την Τρίπολη που ανήκει ο σύλλογος μου  έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων (38 επίσημα) από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Κι αν υποθέσουμε ότι τώρα έχουμε τα self testς των μαθητών τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα σχολεία; Θα είναι υποχρεωμένοι οι αθλητές να κάνουν rabid tests; Πόσες φορές την εβδομάδα ; Και πως θα ανταπεξέλθουν οι ομάδες οικονομικά;

Ακόμα έχουν χαρακτηρίσει αθλήματα χαμηλού – μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Το beach volley ή το grass volley σε ανοιχτό χώρο τα θεωρούν μεσαίου επιπέδου επικινδυνότητας, ενώ το βόλεϊ στο κλειστό γήπεδο υψηλού. Για ποιο λόγο τότε οι εισηγητές που βγάζουν αυτές τις διαβαθμίσεις ρισκάρουν στέλνοντας τα παιδιά που πρόκειται να παίξουν στα πρωταθλήματα στα κλειστά για προπονήσεις και αγώνες; Έχουμε παιδιά δυο κατηγοριών ; Αυτά που είναι σε ανοιχτό ακόμα και με ατομικό πρόγραμμα όπως στις ηλικίες 6-12 που δεν κολλάνε πολύ και αυτά που είναι στο κλειστό με μπάλες και κολλάνε πολύ μεταξύ τους; Μήπως η πολιτεία λειτουργεί κάτω από πιέσεις πολιτικές ή κομματικές, προσωπικές ή και οικογενειακές; Υπάρχουν γονείς που πιέζουν να γίνουν τα αναπτυξιακά όπως γίνουν, για να πάρουν μόρια τα παιδιά τους; Λες και ξέρουν ότι θα βγουν στις 3 πρώτες θέσεις στην Ελλάδα ; Βάζοντας σε κίνδυνο και τα δικά τους παιδιά στην ουσία; Δηλαδή πέρσι που δεν ολοκληρώθηκαν να αναπτυξιακά πρωταθλήματα και δεν δόθηκαν μόρια αφού εν βγήκε πρωταθλητής τι έγινε; Όπως πέρσι δεν πήραν μόρια κάποια παιδιά το ίδιο θα γίνει και φέτος. Αποφάσισαν την διεξαγωγή αγώνων μέσα καλοκαιριού. Ποια παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες θα πάνε προπονήσεις ;Ποια παιδιά θα πάνε σε προπονήσεις και αγώνες που δίνουν εξετάσεις ξένων γλωσσών; Τα παιδιά τον Ιούλιο κανονίζουν κατασκηνώσεις και διακοπές με τους γονείς τους. Όσες ομάδες δηλώσουν θα πάνε με όποια ή όποιον αθλητή είναι εύκαιρος; Μιλάμε για ημίμετρα. Κάνουν λόγο για παιχνίδια στα κλειστά γήπεδα που όσοι γνωρίζουν σε ορισμένα από αυτά η θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή το καλοκαίρι  . Όλοι του χώρου είμαστε μάρτυρες περιπτώσεων παιδιών που ζαλίζονταν ή ένιωθαν δύσπνοια λόγω αφόρητης ζέστη σε αγώνες τέλη Μάιου αρχές Ιουνίου. Υποχρεώνουν αθλητές προπονητές παράγοντες σε μετακινήσεις με λεωφορεία ή αυτοκίνητα ενώ η πανδημία ακόμα καλπάζει.

Κύριε υπουργέ, αλλά και αρμόδιοι φορείς των ομοσπονδιών λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και μην λειτουργείτε υπό πίεση ή για επικοινωνιακούς λόγους. Το να διεξάγετε αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ λόγω covid όπως εσείς οι ίδιοι λέτε και υψηλού ρίσκου τραυματισμών όπως εγώ λέω δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο την ικανοποίηση κάποιων οι οποίοι νιώθουν ότι δικαιώθηκαν για την πίεση που ασκούσαν για λόγους προσωπικούς , παραγοντικούς και πολιτικούς. Αντιθέτως τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολλά και σοβαρά. Χρέος σας είναι επανεκκίνηση του αθλητισμού διασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή ασφάλεια των αθλητών – προπονητών – παραγόντων- γονέων. Κι αυτό στην παρούσα φάση δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο που υποδεικνύεται. Σκοπός είναι να βγούνε τα παιδιά έξω σε ανοιχτούς χώρους να γυμναστούν και να παίξουν. Αν θα θέλατε να συμβάλετε σε μια ασφαλή επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού θα πρέπει σε συνεργασία με του δήμους και τις περιφέρεις με ελάχιστο κόστος και χρόνο να φτιάξετε ανοιχτά γήπεδα σε σημεία των πόλεων- χωριών αλλά και στα υπάρχοντα στάδια. Έτσι τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε ανοιχτούς χώρους θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα μπορούσατε σε όλα τα στάδια της χώρας με ένα φίλε και μια ταινία ή γραμμή οριοθέτησης να γεμίσει η Ελλάδα grass volley . Έτσι έρχεται η ανάπτυξη του αθλητισμού και του βόλεϊ

Ο σύλλογος μας με αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Βάζοντας πάνω από όλα την σωματική ακεραιότητα, την ασφάλεια   και την υγεία των αθλητριών μας. Ανεξαρτήτου κόστους. Θα συνεχίσουμε τις προπονήσεις των παγκορασίδων , κορασίδων, και νεανίδων μας στο beach volley ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε και τις ακαδημίες μας στον ίδιο χώρο.

Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας, τον εαυτόν μας, με το  άθλημα που υπηρετούμε ,τις αθλήτριές μας, και τους γονείς τους.

Το θέμα κύριοι δεν είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού. Το θέμα είναι η ΑΣΦΑΛΗΣ επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την όσο δυνατή μεγαλύτερη προσέλευση των παιδιών.

*Ο Γιώργος Χρονόπουλος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής  Αθλητικού Συλλόγου Πετοσφαίρισης Τρίπολης

Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού
Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες