Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ανασυγκρότηση με όρους μέλλοντος και νίκης

Υπάρχουν ήδη αρκετοί οι οποίοι βλέπουν τις προσδοκίες τους για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαψεύδονται. Η Ν.Δ μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να δείξει το αληθινό πρόσωπο της Δεξιάς:

Υπάρχουν ήδη αρκετοί οι οποίοι βλέπουν τις προσδοκίες τους για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαψεύδονται. Η Ν.Δ μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να δείξει το αληθινό πρόσωπο της Δεξιάς:

ΓΡΑΦΕΙ Ο Σταύρος Κεραμίδας

ρουσφετολογικές διευθετήσεις, φοροαπαλλαγές για τους λίγους κι ισχυρούς, ψίχουλα για τους πολλούς, κομματικό κράτος παντού, βία και καταστολή, αριστεία σημαίνει να είσαι «ο εκλεκτός» του αρχηγού,
ασυνάρτητη εξωτερική πολιτική. Αρκεί όμως η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για να γυρίσει τούμπα το παιχνίδι και να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική. Για να μπορέσουν οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται βήματα τολμηρά από την πλευρά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η διεύρυνση να προχωρήσει κι η κομματική βάση να αντιστοιχηθεί με την εκλογική και κοινωνική. Οι πολίτες που στηρίζουν αδιάλειπτα τον ΣΥΡΙΖΑ -ήδη από το 2012- αλλά κι αυτοί που τον επέλεξαν το 2019 ως τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος να παρακινηθούν, να σηκωθούν από τον καναπέ και το πληκτρολόγιό τους, να βρουν νόημα στην ενασχόληση με τα κοινά και να εγγραφούν. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

Οι προοδευτικοί πολίτες θα παρακινηθούν και θα ασχοληθούν με το νέο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δουν ότι αυτό έχει προοπτική και συγκροτείται με όρους μέλλοντος και νίκης. Όχι με όρους παρελθόντος και «πιστοποιητικών μετάνοιας». Περιμένουν να ακούσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις του για τα ζητήματα της εποχής μας: τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας με νέες κι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, την ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι, την απάντηση στην κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ κι αλλάζει την καθημερινότητά μας, τη βελτίωση των δημόσιων αγαθών της Υγείας και της Παιδείας που κατασυκοφαντούνται και κινδυνεύουν
από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, την ενίσχυση και την εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους.

Βασικό θέμα επίσης -που δεν ανήκει στη δεξιά ατζέντα αλλά αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για κάθε δημοκρατικό κράτος δικαίου- είναι αυτό της δημόσιας ασφάλειας. Δεν μπορεί ένα κόμμα του προοδευτικού χώρου, της σύγχρονης και δημοκρατικής Αριστεράς να δειλιάζει να μιλήσει για ένα ζήτημα που άπτεται της ίδιας της ύπαρξης της
Δημοκρατίας. Δημόσια ασφάλεια δεν σημαίνει γκλοπ και ξύλο στα κεφάλια φοιτητών και διαδηλωτών, ούτε ΜΑΤ στα πανεπιστήμια. Σημαίνει η Πολιτεία να μεριμνά για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας κι η αστυνομία να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη νομιμότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βρεθεί παντού στην κοινωνία και να δώσει απαντήσεις για τα σύγχρονα ζητήματα. Είναι καλή η επίκληση στους αγώνες του παρελθόντος και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου -κάτι που ορθώς γίνεται- όμως οι ηλικίες 17 έως 34 που τον έφεραν πρώτο στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχουν μνήμες από την περίοδο εκείνη. Γνώρισαν τον Ανδρέα είτε από οικογενειακές αφηγήσεις είτε από αναγνώσεις άρθρων, αφιερωμάτων κτλ. Και το χειρότερο, γαλουχήθηκαν πολιτικά μια περίοδο κατά την οποία, προκειμένου να επιβληθούν οι μνημονιακές πολιτικές, κατασυκοφαντήθηκε το έργο του -όσο κανενός άλλου- με ευθύνη και του Κινήματος που ο ίδιος δημιούργησε.

Η ενασχόληση με τα σύγχρονα ζητήματα, η μαχητική και -ταυτόχρονα- υπεύθυνη αντιπολίτευση και το άνοιγμα σε σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας είναι αναγκαία στοιχεία για να αγκαλιάσουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Και να μη λησμονείται από κανέναν ότι το Brand Name του κόμματος της Αξιωματικής Ανιπολίτευσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας κι όχι κάτι άλλο.

Send this to a friend