Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κώστας Πάντος για το σποτ του συνεδρίου Γονιμότητας: «Είναι σκληρό για τις γυναίκες έλεγε όμως την ωμή αλήθεια»

OPINION

Ανικανότητα, κακοδιαχείριση και στοχευμένη υποβάθμιση

Αποστολή ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) είναι ο διαχωρισμός ανάμικτων, μη επικίνδυνων, στερεών απόβλητων ή ομάδων υλικών,

Γράφουν ο Θάνος Νίκου και ο Μίλτος Κλαπαδάκης**

Στις 6 Ιουνίου 2015 ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο Κ.Δ.Α.Υ. Ασπροπύργου όπου εκτός της τεράστιας καταστροφής, στο χώρο του εργοστασίου, ξεκίνησε και η απογύμνωση της κυβέρνησης της «ελπίδας» και της «πρώτης φοράς Αριστερά». Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτέλεσε το πρώτο τεστ των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, οι οποίοι κλήθηκαν να μετρήσουν την ικανότητα και αποτελεσματικότητα τους καθώς και τα κυβερνητικά αντανακλαστικά τους. Δυστυχώς η αξιολόγηση, ήταν πολύ κάτω του μετρίου ενώ η κυβερνητική αποτυχία ήταν παταγώδης.

[the_ad id=”493520″]

Για αρκετό χρονικό διάστημα, η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και του Θριασίου Πεδίου μύριζε καμένο χαρτί & πλαστικό, ενώ τεράστιες ποσότητες καυσαερίων και επικίνδυνων ρύπων πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής έσπευσαν, από την πρώτη στιγμή, να διαβεβαιώσουν ότι άμεσα θα ληφθούν τα αναγκαία επανορθωτικά μέτρα. Συγκεκριμένα:

·         το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξήγγειλε μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης του καμένου Κ.Δ.Α.Υ. καθώς και προστασία του περιβάλλοντος, με το αρχικό και το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα να  προβλέπει ολοκλήρωση των έργων μέχρι 31/12/2016,

·         η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την αποκατάσταση, με χρηματοδότηση ύψους 5.000.000,00 € από το Πράσινο Ταμείο και παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δεν έχει ολοκληρώσει την σχετική έκθεση περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Τέσσερα (4) χρόνια μετά η τοξική πυρκαγιά ακόμη σιγοκαίει, κατά καιρούς αναζωπυρώνεται, με άμεση συνέπεια να συνεχίζεται το δηλητηριώδες έργο της όχι μόνο στην περιοχή του Ασπροπύργου αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τέσσερα (4) χρόνια μετά δεν έχει ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση ούτε η απομάκρυνση των καμένων. Ενώ η παραμονή όλων αυτών των ποσοτήτων, στην καμένη εγκατάσταση, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία,.

Απάντηση στην ανικανότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής δόθηκε από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο οποίος δήλωσε ότι «Η Δυτική Αττική χόρτασε από κροκοδείλια δάκρυα, το περιβάλλον από αυτόκλητους σωτήρες και οι πολίτες από υποσχέσεις και διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα. Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής στο θέμα του καμένου Κ.Δ.Α.Υ. έχουν επιδείξει ανεπίτρεπτη ολιγωρία».

Ενώ σε ανακοίνωση του με θέμα «Σιγοκαίνε οι ευθύνες για την Περιφέρεια Αττικής…» σημειώνει ότι «η τετραετής καθυστέρηση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του καμένου Κ.Δ.Α.Υ. στον Ασπρόπυργο, είτε οφείλεται σε αδιαφορία, είτε σε ανικανότητα εκθέτει τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που δεν της έφτασε μια ολόκληρη θητεία για να πράξει το αυτονόητο. Ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί και οι ποσότητες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους να καταλήξουν στους ενδεδειγμένους χώρους τελικής διάθεσης. Οι πολίτες της Δυτικής Αττικής δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας, αξίζουν και δικαιούνται το καλύτερο δυνατό επίπεδο ποιότητας ζωής. Γι’ αυτό το δικαίωμα θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

* Ο Αθανάσιος (Θάνος) Νίκου είναι Διευθυντής Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΔΒΜ2), Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό, Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, Αναπλ. Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Πειραιά του Κινήματος Αλλαγής.

* Ο Μιλτιάδης (Μίλτος) Κλαπαδάκης είναι Δικηγόρος Πειραιά LLM στο Δίκαιο Ανταγωνισμού από το City University of London, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με τον Συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη.

Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες
Το ρεπό και η ελιά…
Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα