• Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
  • 14:11

Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Αριστερά χωρίς «αριστερόμετρο»

Αρχίζει να αναπτύσσεται ο διάλογος για τον χαρακτήρα του μετασχηματισμού – επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις νέες συνθήκες.

Αρχίζει να αναπτύσσεται ο διάλογος για τον χαρακτήρα του μετασχηματισμού – επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις νέες συνθήκες.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε το βράδυ των εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα και λογικά θα ενταθεί ο προβληματισμός στην πορεία προς το Συνέδριο. Γίνεται από το ύψος και την αυτοπεποίθηση του 31,5%. Ύψος που δεν πρέπει να προκαλέσει ίλιγγο αυταρέσκειας γιατί το ποσοστό αυτό είναι πολυπαραγοντικό. Είναι υπό προϋποθέσεις εφαλτήριο για την επάνοδο στην κυβέρνηση μιας Αριστεράς πιο ώριμης και προγραμματικά καλύτερα εξοπλισμένης.

Ο μετασχηματισμός δεν θα γίνει σε συνθήκες εργαστηρίου αλλά παράλληλα με την αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης στην οικονομία και βαθειά συντηρητικής σε όλα τα άλλα κυβέρνησης της ΝΔ. Μάλιστα ο τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης και στην Βουλή και στον δρόμο θα ενσωματωθεί στο προφίλ του κόμματος ως στοιχείο της φυσιογνωμίας του. Σε αυτό τον διάλογο είναι φυσικό να ανθίσουν όλα τα λουλούδια και ταυτοχρόνως να υπάρχουν κοινοί αφετηριακοί τόποι. Το ποσοστό των ευρωεκλογών αποτελεί πλέον τον- καθόλου ευκαταφρόνητο σκληρό πυρήνα του κόμματος, το 31,5% των εθνικών εκλογών δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες του υπό διαμόρφωση κόμματος - παράταξης. Αναφέρομαι σε κόμμα - παράταξη γιατί εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ασκεί ήδη τον ρόλο της βασικής προοδευτικής δύναμης που κατείχε το ΠΑΣΟΚ τα χρόνια της ακμής του. Αποτελεί εκ των πραγμάτων την πολιτική έκφραση της αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και οφείλει να ενσωματώσει στο κόμμα - παράταξη τις ποικίλες πράσινες συσπειρώσεις αλλά κυρίως τον πράσινο- οικολογικό προβληματισμό.

Το τεράστιο εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε στην νεολαία βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την κομματική νεολαία και τις φοιτητικές παρατάξεις που έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως σημείο αναφοράς. Το ίδιο συμβαίνει με τα πενιχρά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ευρύτερη επιρροή του. Το ζήτημα αυτό δεν είναι οργανωτικό, είναι βαθύτατα πολιτικό και προγραμματικό και συνδέεται άμεσα με τον μετασχηματισμό και προσανατολισμό του κόμματος. Οιοσδήποτε αυτοπεριορισμός, ιδεολογικός, προγραμματικός και οργανωτικός, του κόμματος γύρω από τις ρίζες του θα λειτουργήσει ανασχετικά αν όχι ευνουχιστικά για την προσπάθεια. Απαιτείται η γρήγορη αντιστοίχιση του προς τις δυνάμεις εκείνες που θα το μετατρέψουν σύντομα σε καταλύτη για ένα προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα. Προσωπικά δεν με φοβίζει καθόλου το άνοιγμα της συζήτησης για περισσότερο η λιγότερο αριστερό προσανατολισμό του κόμματος, για τον βαθμό ενσωμάτωσης σοσιαλιστικής η σοσιαλδημοκρατικής εμπειρίας, για το πως θα μπολιαστούμε από την πράσινη πολιτική οικολογία. Δεν με φοβίζει γιατί είμαι βαθιά πεισμένος ότι η κατάληξη θα είναι μια υπέρβαση όλων αυτών, μια νέα σύνθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μέσα από αυτή την διαδικασία θα ανοίξει νέο δρόμο για την Αριστερά, περπατώντας τον ταυτόχρονα.

Οι αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ενίσχυσης του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, της καταπολέμησης του νεοφιλελευθερισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και του λαϊκισμού σε κάθε εκδοχή τους αποτελούν την ενοποιητική ύλη για όλους μας. Αρκεί σε αυτή την πορεία να πάρουν ενεργά μέρος δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη, σπάζοντας το κέλυφος ενός σχήματος που πρέπει πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εκλογικού σώματος και των κοινωνικών δυνάμεων που σταθερά πλέον το επιλέγουν. Κανένας κακώς νοούμενος κομματικός πατριωτισμός, κανένα κατά φαντασίαν «αριστερόμετρο» δεν μπορεί να μπεί εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή.

Send this to a friend