Αθήνα

 

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χείμαρρος ο Τάσος Τεργιάκης για τον Νίκο Μάνεση: «Συμφωνώ με την Ελεονώρα Μελέτη 100%, φύγαμε όλοι οι υπόλοιποι και έμεινε εκείνος»

OPINION

Μια αυτοκριτική: Γιατί ήμουν ηλίθιος που πίστεψα στον ΣΥΡΙΖΑ

''Το άρθρο αυτό, δεν είναι μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλλον μια αυτοκριτική και επίθεση στον εαυτό μου, που του επέτρεψα να είναι τόσο αφελής και ευκολόπιστος. Ελπίζω στο μέλλον, να μην ξανακάνω τόσο τραγικά λάθη. Η υποστήριξη μου σε αυτόν τον φορέα, προξένησε δεινά και σε εμένα και σε πολλούς άλλους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, ζητάω ένα ειλικρινές συγγνώμη''

Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι παντελώς ουδέτεροι, άοσμοι και άχρωμοι. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να καλύπτουν με όση αντικειμενικότητα είναι δυνατή τις εξελίξεις και τα γεγονότα, αλλά η ιδέα ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι χωρίς πολιτική άποψη, είναι τουλάχιστον αστεία.

Στα χρόνια της –καταστροφικής κατ’ εμέ- διακυβέρνησης Σαμαρά, είχα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι δεν γεννήθηκα με βιβλία του Λένιν και του Μαρξ, κάθε άλλο. Ωστόσο, πείστηκα από τις εξαγγελίες περί επαναφοράς της δημοκρατικής κανονικότητας και της ριζοσπαστική αναθεώρησης του status quo στην πολιτική ζωή της χώρας που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς είχαν όντως ειλικρινείς προθέσεις.

[adsense]

Ωστόσο η προτίμηση μου στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν άνευ όρων. Εξ αρχής πίστευα ότι η Αριστερά θα έπρεπε να μιλήσει και να συνεννοηθεί με την Κεντροαριστερά και με μια διευρυμένη Σοσιαλδημοκρατία, κάτι που το έγραφα και πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Η ιδέα μου ήταν μάλλον αφελής και ηλίθια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει εκ των πραγμάτων μια τέτοια ιδέα και προτιμούσε την συγκυβέρνηση (που έχει βγει από βιβλία του Οργουελ) με ΚΚΕ και Ανταρσύα, ή την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Θα μου πει κάποιος, αφού το ήξερες γιατί τους στήριξες; Λάθος μου μεγάλο, απλά εκείνη την περίοδο όλος ο προοδευτικός πόλος, προσπαθούσε να βρει ένα πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μπολιάσει με τις ιδέες του.
Στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πίστευα ότι δεν θα έκανε όλα όσα έλεγε. Σκεφτόμουν ότι ‘’και 30 από τα 100 να κάνουν από όσα είπαν, θα είναι επιτυχημένοι’’. Δεν αναρωτήθηκα ποτέ τι θα γινόταν εάν στα όσα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ η ΕΕ απαντούσε όχι. Πάντα πίστευα ότι θα οδηγούταν σε συμβιβασμό με την Ευρώπη. Υποτίμησα επίσης την ομάδα Λαφαζάνη. Πάντα νόμιζα ότι εν τέλει θα υποτάσσονταν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Για άλλη μια φορά το ένστικτο μου ήταν τραγικά λάθος. Η ομάδα Λαφαζάνη, ειλικρινής από την αρχή, ήθελε είτε να μείνει η χώρα στο ευρώ με τους δικούς της όρους, ή να φύγει.

Επίσης, υποτίμησα τραγικά την δύναμη της ΕΕ. Πίστεψα ότι η ΕΕ θα σεβόταν σε ένα βαθμό την αλλαγή που σηματοδότησαν οι εκλογές και δεν ήμουν προετοιμασμένος για το αντίθετο: Τη σκληρή στάση των Ευρωκρατών.
Στο δημοψήφισμα, στήριξα το ΝΑΙ με βαριά καρδιά, καθώς πίστεψα ότι το ΟΧΙ θα μας έφερνε όλο και πιο κοντά στο Grexit. Από τις λίγες εκτιμήσεις μου που έπεσα μέσα. Τότε, είδα και την πρωτοφανή ανθρωποφαγία: Αλλος με έβγαζε μέλος στο Ποτάμι (που το μόνο Ποτάμι που θαυμάζω είναι ο Τάμεσης), άλλος με έβγαλε καταδικασμένο νεοναζί (μπερδεύοντας με, με έναν άλλον Δημήτρη Παπαγεωργίου, δημοσιογράφο σε ακροδεξιά έντυπα) και πάει λέγοντας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πίστεψα ότι με την αποχώρηση της πτέρυγας Λαφαζάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε επιτέλους να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία. Σε ένα μοντέλο το οποίο ας πούμε θα ευνοούσε την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με νέους ανθρώπους, σπουδαγμένους στο εξωτερικό, με μεταπτυχιακά και εργασιακή εμπειρία. Από τη στιγμή που οι παλαβομάρες περί Ρωσίας είχαν εγκαταλειφθεί, πίστεψα ότι ο Τσίπρας που (έδειχνε να) ήθελε την επέκταση προς την Δύση, θα κατάφερνε να βρει την φόρμουλα για μια κυβέρνηση Αριστεράς – Κεντροαριστεράς. Εν τέλει έπεσα τραγικά έξω: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναπαραγωγή του πιο χρεοκοπημένου μοντέλου κρατισμού, στελέχωσε το Δημόσιο με ανίκανα στελέχη τύπου Καρανίκα, ενώ το ηθικό πλεονέκτημα, αυτή η σεμνότητα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντικαταστάθηκε από το ‘’κούνημα του δακτύλου’’ από μικροπαραγοντίσκους του κόμματος, κάθε φορά που προχωρούσαν σε πρακτικές του δικομματισμού.
Ημουν τραγικά αφελής να θεωρήσω ότι το ευγενές των προθέσεων κάποιων ανθρώπων, πχ του Τσακαλώτου ή του Σακελλαρίδη θα μπορούσε να φέρει τις αλλαγές που ήθελα στο κράτος. Αγνόησα τα σημάδια βέβαια: Κομματικά στελέχη που αντανακλούσαν κόμμα του 8-9% και όχι το κόμμα του 30%, όσμωση με όλη την πασοκίλα του ’80 και τους υποστηρικτές του εθνολαϊκισμού και πλήρης απόρριψη κάθε ζύμωσης με την αληθινή σοσιαλδημοκρατία, για χάρη του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Δεν πίστεψα ποτέ ότι η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα είναι ‘’άγια’’ –ούτε καν-, αλλά είναι απείρως περισσότερο προτιμητέα από ένα κόμμα με τις ακραίες αποκλίσεις των ΑΝΕΛ.
Επίσης, έκανα ένα μεγάλο λάθος όταν αγνόησα την καταφανή έλλειψη ποσοτικοποίησης στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλα λόγια, ακαδημαϊκές θεωρίες σημαντικών επιστημόνων, οι οποίες ωστόσο εξαντλούνταν στη γενικολογία του ευρύτερου ζητήματος της κρίσης χρέους και της γραφειοκρατίας στην ΕΕ, χωρίς να προχωρούν στην επίλυση του προβλήματος, με τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί. Αυτό άρχισα να το καταλαβαίνω όταν όλα τα άλλα αριστερά κόμματα στην ΕΕ άρχισαν να κρατούν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ οι Podemos). Too little, too late, που λένε και οι Αγγλοι.

Δεν έδωσα ποτέ ουσιαστική σημασία στο ότι ακόμη και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη του ευχόντουσαν καλή τύχη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σαρωτική αλλαγή που ήθελε να φέρει, ήταν δύσκολο να γίνει εντός ΕΕ.

Για όλα αυτά, πρέπει να κάνω την δικιά μου αυτοκριτική. Στο πρόσωπο μου, ίσως αντανακλώνται και οι απόψεις άλλων, ίσως και όχι. Οι δημοσιογράφοι όμως, πρέπει να φέρουν το βάρος των όσων έχουν γράψει και πει και να μη διστάζουν να βγαίνουν μπροστά όταν κάνουν λάθη.

Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κακό αυτής της χώρας. Στην τελική, κάνουν ότι έκαναν και οι άλλοι. Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι μας είχαν πείσει ότι είναι άλλοι. Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευγενείς προθέσεις και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει μια σταδιακή αλλαγή εντός του Ευρωπλαισίου. Με αυτούς τους ανθρώπους, εύχομαι να ξανασυναντηθούμε σύντομα. Με τους υπόλοιπους, που ήρθαν να στήσουν το δικό τους καθεστωτικό μαγαζί στην Ελλάδα, μετανιώνω που συναντήθηκα και εύχομαι να μην ξανασυναντηθώ.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό, δεν είναι μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλλον μια αυτοκριτική και επίθεση στον εαυτό μου, που του επέτρεψα να είναι τόσο αφελής και ευκολόπιστος. Ελπίζω στο μέλλον, να μην ξανακάνω τόσο τραγικά λάθη. Η υποστήριξη μου σε αυτόν τον φορέα, προξένησε δεινά και σε εμένα και σε πολλούς άλλους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, ζητάω ένα ειλικρινές συγγνώμη.

Ροή Ειδήσεων

04/10/2022 | 23:56

Πάτρα – Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά

04/10/2022 | 23:49

Τραγικό δυστύχημα στη Σύρο: Τον χτύπησε κατά λάθος με το αυτοκίνητο η σύζυγος του

04/10/2022 | 23:38

Ο Έλον Μασκ αποφάσισε τελικά να αγοράσει το Twitter, «κλείνει» τις επόμενες εβδομάδες το deal – Ποιο είναι το τελευταίο εμπόδιο

04/10/2022 | 23:22

Νέο ράπισμα των ΗΠΑ στον Ερντογάν: «Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες»

04/10/2022 | 23:10

Η συγκλονιστική επιστολή των γονιών του 27χρονου αστυνομικού που συνήλθε από το κώμα

04/10/2022 | 22:54

Στα χέρια του Γ.Γ του ΝΑΤΟ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

04/10/2022 | 22:43

GNTM: H Καγιά έδωσε το golden pass και έγινε ο… χαμός

04/10/2022 | 22:28

O Πέτρος Τατσόπουλος αποκαλύπτει: «Με χτύπησε στον αέρα…»

04/10/2022 | 22:22

ΗΠΑ: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

04/10/2022 | 22:14

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ στην αποψινή κλήρωση – Δείτε τους αριθμούς

04/10/2022 | 22:11

Άλλος άνθρωπος: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση του Γιώργου Νινιού

04/10/2022 | 21:49

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Αστυνομικός έπεσε από ύψος 4 μέτρων και έχασε τη ζωή του

04/10/2022 | 21:42

Το βιολί του ο Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας»

04/10/2022 | 21:36

Ειδικό Δικαστήριο: Ένταση στη δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

04/10/2022 | 21:14

Καβάλα: «Σε αγάπησα, σε είδα σαν δικό μου άνθρωπο»-Όταν ο 56χρονος έγραφε ερωτική επιστολή στην30χρονη που σκότωσε μαζί με το παιδί τους
Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ
Άλλα τα προβλήματα…Όχι η Τζώρτζια!
Η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009
Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας
Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας