Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Ιωάννα Κουταλίδου πήγε στο The Voice, δεν γύρισε κανένας κριτής και το twitter έγινε «έξαλλο»

OPINION

Αυτή την Ελλάδα αξίζουμε! Μπορούμε…

Η διαρρηγμένη σχέση πολίτη και κράτους, ενόψει των εθνικών εκλογών, ίσως αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα των κομματικών σχηματισμών, ιδιαίτερα αυτών που πρόκειται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του κράτους.

Δείτε επίσης

Βούτσης για εκλογές: Δεν θα γίνουν τον Μάιο – Εξάντληση της 4ετίας
«Θα δικαιωθώ στο Εφετείο – Προϊόν δικαστικής πλάνης η απόφαση»: Αντίδραση Ν. Γεωργιάδη για την καταδίκη του για ασέλγεια ανηλίκων

Οι πολίτες έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους  στο πολιτικό σύστημα με συνέπεια την εμφάνιση δημαγωγικών και λαϊκιστικών προταγμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία. Πολλώ δε μάλλον, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατεδάφισε τις ελπίδες και τα όνειρα για μια επαναστατική, κινηματική, σχεδόν συγκρουσιακή, αντιπαράθεση με το παλιό, το συντηρητικό.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, πρέπει να επικρατήσουν αυτοί που έγκαιρα έχουν καταστήσει με σαφήνεια, βάσει  του συνταχθέντος προγράμματος, τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να κυβερνήσουν.  Η κατάθεση και η δημοσιοποίηση του προγράμματος επιβάλλεται να χαρακτηρίζεται από την συγκεκριμενοποίηση της στοχοθεσίας καθώς και των μέτρων που θα νομοθετηθούν για την υλοποίηση αυτής.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται για την αποκατάσταση της σχέσης πολίτη-κράτους η σταδιακή επίτευξη μικρών, βραχυπρόθεσμων στόχων, έτσι ώστε ο πολίτης να αναγνωρίζει και να διακρίνει τις καλές προθέσεις και νομοθετικές πρακτικές της πολιτείας. Μόνο τότε θα άρει την επιφυλακτικότητά του και θα συμβάλλει -η συμβολή του καθίσταται απαραίτητη για την επιτυχία οιουδήποτε προγράμματος-  στην εκφραζόμενη πολιτική πρωτοβουλία. Για παράδειγμα, η ανταποδοτικότητα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ενός μηνός, αν υποθετικά ήταν της τάξης του 1.000.000.€, θα μπορούσε άμεσα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας.

Με διαδικασίες fast track και με συνευθύνη της κεντρική υπηρεσίας των υπουργείων Παιδείας και Υποδομών, χωρίς τις ακανθώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το εν λόγω εγχείρημα θα ήταν επιτεύξιμο το αργότερο σε διάστημα τριών μηνών.  Με την κατάλληλη κοινοποίηση και προώθηση της πληροφορίας το μήνυμα θα  γνωστοποιούταν ανά την ελληνική επικράτεια, θέτοντας την ανταποδοτικότητα  ως κυρίαρχη στη σχέση μεταξύ πολιτείας και πολίτη. Κάτι το αντίστοιχο είναι δυνατόν να λειτουργήσει σε όλες τις δομές του κράτους που ενέχονται στην καθημερινότητα του πολίτη και ιδιαίτερα στις λεγόμενες «κοινωνικές δομές».

Η σταδιακή επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων και η εξ αυτών ανάπτυξη των μεταγνωστικών εμπειριών του πολίτη θα καταστήσει πιο σαφές  τον οραματικό στόχο της Κυβέρνησης.  Την ανάδειξη μιας άλλης κουλτούρας που θα εστιάζει στην συνένωση και όχι στον διαχωρισμό, στην αξιοσύνη και όχι στην φαυλότητα,  στην αμέριστη εμπιστοσύνη στον κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα.  Σε εκείνον τον Έλληνα και σε εκείνη την Ελληνίδα της εποχής του 2004 που συναισθάνθηκαν το όραμα εκείνης της κυβέρνησης και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου η Ελλάδα να ανταπεξέλθει επιτυχώς στο δύσκολο εγχείρημα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή την Ελλάδα αξίζουμε! Μπορούμε…

Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στην παρούσα συγκυρία
Η κουλτούρα της ξαπλώστρας και το Big Brother
Που λες Παύλο εκείνες τις μέρες σε ήξερα μόνο από τους στίχους σου…
Η δικτατορία των λοιμωξιολόγων
Πώς μπορεί με μια κίνηση της κυβέρνησης τα τροχαία ατυχήματα να μειωθούν στο μισό
Αναποδογυρίζοντας τον Μαρξ σαν «ψόφιο σκυλί»