Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αυτοδιοίκηση: Από την ολοκληρωτική δημοκρατία στη… Δημοκρατική Ολιγαρχία!

Με πρόσχημα την πλέρια Δημοκρατία στη διαδικασία εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επινόησε τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»!

Με πρόσχημα την πλέρια Δημοκρατία στη διαδικασία εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επινόησε τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Σάββας Σερασίδης

Άδηλος στόχος, η ενίσχυση της σχεδόν ανύπαρκτης παρουσίας του στην Αυτοδιοίκηση! Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε καθεστώς ΟΜΗΡΙΑΣ! Ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης μη έχοντας την πλειοψηφία στο Συμβούλιο, δε θα μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις ακόμη και για την αποδοχή της… τακτικής κρατικής επιχορήγησης, αφού σε κάποια Συμβούλια Δημοτικοί Σύμβουλοι από αντιπολιτευτικό μένος λένε ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, ενώ σε άλλα, παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν υπογράφουν στο παρουσιολόγιο προκειμένου να μη διαπιστωθεί απαρτία και να αναβληθεί η Συνεδρίαση για το επόμενο ή μεθεπόμενο δεκαπενθήμερο!

Με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα των Δήμων, η Ν.Δ. εισήγαγε νομοσχέδιο στη Βουλή, για να θεραπεύσει τις δημοκρατικές ακρότητες του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»! Άδηλος στόχος η διατήρηση – ενίσχυση του Δημαρχοκεντρικού Συστήματος προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική της επιρροή στους Δήμους και τις Περιφέρειες! Μεταφέρει αρμοδιότητες και υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και συγχρόνως δίνει την πλειοψηφία των Επιτροπών αυτών στην Παράταξη του Δημάρχου! Τα Δημοτικά Συμβούλια πλέον μπαίνουν στο … γύψο, αφού η Οικονομική Επιτροπή ( 9 μέλη ) και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ( 9 μέλη ) αποφασίζουν για τα περισσότερα ζητήματα του Δήμου! Και όλα αυτά γίνονται χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση, αλλά με τη γνωστή συνταγή του «αποφασίζομεν και νομοθετούμεν» με την οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επέβαλε τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»!

Η επιδιωκόμενη όμως κυβερνησιμότητα, με τέτοια νομοσχέδια και τέτοιες μεθοδεύσεις, μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από βάθρο της Δημοκρατίας σε φέουδο της Ολιγαρχίας, αφού σε ένα Δήμο π.χ. των 41 Δημοτικών Συμβούλων, οι 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι που εξέλεξε η πλειοψηφία θα αποφασίζουν για τα πάντα, καθώς οι δέκα θα συμμετέχουν στις δυο υπερεπιτροπές, οι πέντε θα είναι Αντιδήμαρχοι, και μένουν κενές η θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας Αντιδημαρχίας, και πλήθους άλλων Οργάνων του Δήμου, Επιτροπών, Προέδρων Νομικών Προσώπων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, «ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΡΙΘΜΟΣ», που θα πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους 15 Δημοτικούς Συμβούλους!

Και το πάλαι ποτέ κραταιό ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ μαζί με το ΛΑΟ, κάνουν τα μπάνια τους…

*Ο Σάββας Σερασίδης είναι πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης

Send this to a friend