Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

OPINION

Αυτοδιοικητικές συνεργασίες και «Κλεισθένης»

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στον Δήμο μας και το εκλογικό σύστημα...

Συναίνεση, συνεργασία, αντιπροσωπευτικότητα, πλουραλισμός είναι κύρια συστατικά στοιχεία ενός δημοκρατικού συστήματος και απαραίτητες συνθήκες σε κάθε παράταξη που έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως φορέας του νέου. Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν αποτελούν πανάκεια και αυτοσκοπό, ενώ πρέπει πάντα να συνδυάζονται με την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση και μ` ένα ρεαλιστικό όραμα και σχέδιο.

Συνεργασία δεν μπορεί να υπάρχει με μονοπαραταξιακή διοίκηση  και να αφορά  π.χ. μόνο την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, επειδή η δημοτική αρχή δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Αυτό είναι λευκή επιταγή, σανίδα σωτηρίας, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα να διοικούν με τον ίδιο τρόπο τα ίδια πρόσωπα με τις ίδιες πρακτικές και πολιτικές.

Εξάλλου, και μια παράταξη οφείλει να έχει ως πρωταρχικά συστατικά της στοιχεία την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και τον πλουραλισμό. Δεν μπορείς να εμμένεις στην κατάρτιση ψηφοδελτίων με εξωαυτοδιοικητικά (κομματικά) κριτήρια και συγχρόνως να δηλώνεις υπέρ των συγκλίσεων και των συνεργασιών. Όταν η συγκολλητική ουσία μιας παράταξης δεν είναι η συμφωνία των μελών της σ` ένα κοινό όραμα και πρόγραμμα, αλλά η πίστη ή ένταξη σ` έναν κομματικό φορέα, απ` όπου έχει λάβει «χρίσμα», δεν μπορεί να γίνεται λόγος για νοοτροπία συνεργασιών. Μία πραγματικά αυτοδιοικητική παράταξη πρέπει να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας μας στη βάση αρχών και προγραμμάτων, χωρίς άγονες διαιρέσεις και περιχαρακώσεις του παρελθόντος.

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, απαιτούνται μικρές και μεγάλες ρήξεις με πολιτικές, πρακτικές νοοτροπίες, κατεστημένα συστήματα και πρόσωπα που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες και πρέπει να ανατραπούν. Που αποτελούν τροχοπέδη στην υπερπήδηση εμποδίων, την προώθηση λύσεων και στην λύση προβλημάτων.

Ακριβώς γι’ αυτό οι συγκλίσεις και συνεργασίες δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα μόνο συγκυρίας ή ανάγκης. Δεν μπορεί να αποτελούν ευκαιριακές συγκλίσεις για την (δια)νομή της εξουσίας ή την υποταγή σε συμφέροντα. Δεν μπορεί να αποτελούν ανάχωμα στην απαραίτητη αλλαγή προσώπων και πολιτικών. Δεν μπορούν να αποτελούν απλή αλλαγή φρουράς, χωρίς αλλαγή πολιτικής και προτεραιοτήτων.

[the_ad id=”493520″]

Οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες αποκτούν ουσία όταν πρόκειται για προγραμματικές συγκλίσεις που στοχεύουν στην ανατροπή των κακώς κειμένων και στην προώθηση μίας σύγχρονης, αποτελεσματικής και οραματικής διοίκησης. Μια διοίκησης που στοχεύει στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του συνόλου των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Όταν γίνονται στη βάση αρχών και προγραμμάτων, με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους, με χρονοδιαγράμματα, εντιμότητα, συναντίληψη και εμπιστοσύνη. Όταν γίνονται στο φως της ημέρας και δεν είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής ή και συναλλαγής. Όταν στοχεύουν στη ριζική αναμόρφωση του δήμου και την άσκηση μιας άλλης πολιτικής απ` αυτήν που μας έφερε και μας κρατά σε μία γκρίζα πραγματικότητα

Πάνω σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια, υπό αντίξοες συνθήκες, από ανθρώπους με διακριτές ιδεολογίες και πολιτικές διαδρομές, η «Δύναμη Ελπίδας». Μια παράταξη με μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο την αγάπη μας και την διάθεση προσφοράς στην πόλη μας και το όραμα και σχέδιο μας γι` αυτήν.

Με γνώμονα τα ανωτέρω – παρά τις αντιρρήσεις μας για το σύστημα που θεσμοθετήθηκε – θα συζητήσουμε, όταν έλθει εκείνη η ώρα, με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, προκειμένου να εξευρεθεί προγραμματική σύγκλιση και η καλύτερη δυνατή λύση για την πόλη μας μετεκλογικά.

Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε και ζητάμε από τους συνδημότες μας όχι απλώς την ψήφο τους, αλλά την ενεργό συμμετοχή τους και όσο το δυνατόν ισχυρότερη εντολή για την ενίσχυση και εφαρμογή του προγράμματος και των αρχών μας.

* Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος είναι υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα

Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες
Το ρεπό και η ελιά…
Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα