• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 23:04

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Back to the innocence

Μνήμη και λήθη. Διακριτοί αλλά πάντοτε σε αρμονική συνύπαρξη, ενίοτε και συνεργαζόμενοι λειτουργικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έχουν παρέλθει δύο δεκαετίες, έχεις αποδράσει από τον τόπο των παιδικών και εφηβικών αναπαραστάσεων και βιωμάτων.

Γράφει ο Νίκος Γαλαρινιώτης

Κι ενώ έχεις την εντύπωση και σχεδόν τη βεβαιωτική πεποίθηση ότι δε θυμάσαι τίποτα, αρκεί μια ολιγοήμερη επιστροφή και παραμονή για να επανασυσταθούν τα γνωστικά σχήματα και να επαναλειτουργήσουν οι νευρικές συνάψεις. Και τότε, ως εκ του θαύματος, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, θυμάσαι τα σοκάκια που δρασκέλιζες για ν'αγοράσεις την εφημερίδα του πατέρα σου, τα χωράφια-νυν αυλές οικιών-,πως ξόδευες εργατοώρες στα παιχνίδια, ενώ περνώντας μπροστά από το σχολείο σε κατακλύζουν οι «σχολικές μνήμες».

Μοναδική στιγμή αυτή που αποκτάς τη διαχρονική αίσθηση του εαυτού σου, που αντιλαμβάνεσαι την ολότητά σου από την παιδική έως την ενήλικη ζωή, που ανασυνθέτεις κομμάτια της προσωπικότητάς σου και τα επανατοποθετείς αρμονικά εκμεταλλευόμενος την εμπειρία, που κρίνεις και επενεργείς με λογική και θυμό (συναίσθημα).

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, τόλμησε να επιστρέψεις στα παιδικά σου χρόνια. Αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο και περπάτα στα μέρη που μεγάλωσες. Νιώσε τα συναισθήματα των παιδικών σου χρόνων. Τότε μόνο θα καταλάβεις και θα κατανοήσεις τον ψυχικό πόνο των ανθρώπων της βιβλικής καταστροφής στο Μάτι. Και δεν θα αρκεστείς, ούτε θα χρειαστεί να διαχειριστείς επικοινωνιακά τη διαμορφωθείσα πολιτική κατάσταση. Τότε οι νεκροί δε θα θολώνουν το κυβερνητικό σου έργο, ούτε οι διάφοροι ειδήμονες θα ισχυρίζονται ότι έπραξαν τα δέοντα. Τότε δεν θα αναγκαστείς να εξαγγείλεις μέτρα που δεν πρόκειται να εφαρμόσεις.

Τότε, και μόνο τότε, θα μπορέσεις, χωρίς τύψεις αλλά με βαθύτατα αισθήματα ταπείνωσης, αγαλλίασης και μετέπειτα οραματισμού, να κοιτάξεις κατάματα τα παιδιά σου και μέσα από τα μάτια τους να δεις τα μάτια των δίδυμων αγγέλων.

Send this to a friend