Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

GNTM: Η διαγωνιζόμενη με την αξύριστη μασχάλη έβαλε… φωτιά στο Twitter

OPINION

Κοινωνική ανάγκη η προοδευτική διακυβέρνηση με προγραμματική ενότητα

Στο αίτημα της αλλαγής του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου δεν χωράνε «διμέτωποι» και ίσες αποστάσεις ή ανοχές στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές!

Η θερινή περίοδος με τα προβλήματα, που προέκυψαν ανάδειξε με τον πιο σαφή και εύγλωττο τρόπο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αστοχεί μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, αλλά αδυνατεί να διαχειριστεί και τα προβλήματα της συγκυρίας.

Πέραν του ότι το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που υπηρετεί με τις πολιτικές της επιλογές συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγική βάση και ταυτίζεται με ολίγους μεταπράτες και ημέτερους, δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί και να συντονίσει τις κρατικές αρμοδιότητες!

Αδύναμη να συντονίσει δράσεις με σταθερό σχέδιο, προκειμένου τα προβλήματα της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων να αντιμετωπισθούν με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί επιτελικού  κράτους  αποδείχθηκαν φτηνό προπαγανδιστικό περιτύλιγμα για την κατάληψή του και τη διαχείρισή του από «ημέτερους».

Οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιβεβαιώνουν όχι μόνο καίρια πλήγματα στα μεσαία στρώματα, τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας, την αγροτιά και την ελληνική περιφέρεια, αλλά και την όξυνση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων!

Η επέλαση της πανδημίας και των πυρκαγιών την θερινή περίοδο ανέδειξε και μια άλλη πτυχή ότι η κυβέρνηση, παρά την δημιουργική συμβολή της αντιπολίτευσης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες κοινωνικές και γεωγραφικές ανάγκες.

Το αίτημα της αλλαγής του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου με αναπροσανατολισμό του ρόλου του κράτους γίνεται κυρίαρχο ζητούμενο των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.

Και αυτό θέτει επί τάπητος το αίτημα της πολιτικής αλλαγής!

Προϋποθέτει δράσεις και προγραμματικές πρωτοβουλίες με την κοινωνία ενεργή για την συγκρότησης προοδευτικής  διακυβέρνησης.

Ο κοινωνικός διάλογος σ’ αυτή την κατεύθυνση οφείλει να γίνει ο πήχης κάθε πολιτικής δύναμης που αυτοπροσδιορίζεται στον προοδευτικό χώρο , προκειμένου να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση με προγραμματική και πολιτική ενότητα!

Αυτό με τη σειρά του καθιστά σαφές ότι τόσο οι πολιτικές δυνάμεις όσο και τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να καταστήσουν καθαρό στην κοινωνία ότι συνεργασία , η ψήφος ανοχής με την ΝΔ και τις πολιτικές που υπηρετεί δεν μπορεί να υπάρξει .

Οι εξελίξεις σχεδόν σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι οι συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων για την διακυβέρνηση υπηρετούν δύο  διαφορετικές στρατηγικές που είναι πλέον σε μετωπική αντιπαράθεση.

Από τη μια είναι οι συστημικές δυνάμεις με κορμό τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και από την άλλη πλευρά οι προοδευτικές ,εναλλακτικές, ριζοσπαστικές  δυνάμεις που διεκδικούν την εφαρμογή ενός παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου με ανάπτυξη δικαιοσύνη και δημοκρατία .

Αυτή τη στρατηγική ,ακόμη και σε δύσκολους καιρούς εντάσεων στο προοδευτικό χώρο ανέδειξε και εφάρμοσε και ο Α Παπανδρέου  επαναλαμβάνοντας με έμφαση και εσωκομματικά και δημόσια ότι ο αγώνας κάθε προοδευτικής δύναμης οφείλει και πρέπει να είναι μονομέτωπος, όχι διμέτωπος!

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό αν δεν είναι «έπεα πτερόεντα» και «βερμπαλισμοί» το να αναλώνεται πολύς λόγος  σε κοινωνικά αδιάφορες αντιθέσεις εσωκομματικής περιχαράκωσης!

Όταν δηλαδή  δεν γίνεται καθαρό ότι ο ανταγωνισμός τω προοδευτικών δυνάμεων – πρέπει να έχει κριτή μόνο την κοινωνική ανάγκη  – και να σχετίζεται με την προώθηση προγραμματικών προτάσεων προοδευτικής διακυβέρνησης για να ηττηθεί ,να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και των προθύμων που την υπηρετούν.

Ακριβώς γι αυτό το λόγο η συγκυρία καθιστά κυρίαρχο να αναπτυχθούν δράσεις που εξηγούν στην κοινωνία την αξιοπιστία του εναλλακτικού  κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου που θα υπηρετήσει η πολιτική αλλαγή με αντιπολίτευση τη ΝΔ και τους συμμάχους της

Και σ αυτό το στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως κορμός της προοδευτικής παράταξης δεν καλείται απλά να συμβάλει αλλά να τρέξει συντεταγμένα.

Για να περιορισθούν οι επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών.

Για να υπάρξει στέρεα μια πλατιά κοινωνική και πολιτική Πλειοψηφία που θα υπηρετεί τη χώρα και τους πολίτες

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Ροή Ειδήσεων

29/09/2022 | 00:33

O γιος της Μαρίας Μπακοδήμου στο επιτελείο του Love Island!

29/09/2022 | 00:24

Βγάζουν το «Yunus» στη Λέσβο με παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι

29/09/2022 | 00:15

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί, κλείσιμο με σημαντική άνοδο

29/09/2022 | 00:01

Tα ζώδια της Πέμπτης (29-9-2022)

29/09/2022 | 00:01

H Nαυμαχία της Σαλαμίνας: Όταν οι Έλληνες έπνιξαν στο στενό τον πανίσχυρο στόλο των Περσών

29/09/2022 | 00:01

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

29/09/2022 | 00:01

Συνεχίζεται και την Πέμπτη ο άστατος καιρός

29/09/2022 | 00:01

29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

28/09/2022 | 23:55

Νίκος Παπανδρέου: «Πολύ καλή η ομιλία Κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, καμία σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

28/09/2022 | 23:49

ΗΠΑ: Δεν έχει ακόμη σαφές εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

28/09/2022 | 23:44

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν: «Να μην παρασύρεται από τις ΗΠΑ η Ελλάδα, η στρατικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη»

28/09/2022 | 23:26

Ιωάννα Τούνη: Η φουσκωμένη κοιλιά, ακάλυπτη και το… μήνυμα

28/09/2022 | 23:14

Ολυμπιακός: Τραυματίστηκε ο Μπα στην προπόνηση, ιταλικό σενάριο για τον στόπερ Μαξίμοβιτς

28/09/2022 | 23:10

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε νοσοκομείο του Άρκανσο

28/09/2022 | 22:58

Τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων παρουσίασε ο Γ. Πατούλης στο 7ο Συνέδριο της ΕΕΔΣΑ
Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ
Άλλα τα προβλήματα…Όχι η Τζώρτζια!
Η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009
Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας
Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας