Αθήνα

 

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Δεν επανιδρύονται έτσι τα κόμματα

Tελικά η μεγάλη αλλαγή, η συνταρακτική μετάλλαξη για μια μεγάλη Προοδευτική Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μετά από τόσους μήνες επί μηνών συζητήσεις ήταν η μετάθεση του Π.Σκουρλέτη από την θέση του Γραμματέα σ΄αυτή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και η ανάληψη της θέσης από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, άντε ακόμα και κάποιες μικροαλλαγές σε κάποιες θεσεις; Συγγνώμη, αλλά πολύ φτωχό το αποτέλεσμα και βασικά πολύ προβληματικό.

Δείτε επίσης

Θεσσαλονίκη: Αίσιο τέλος με την εξαφάνιση του 13χρονου
Θρήνος στο Αγρίνιο: Πέθανε 27χρονος εθελοντής πυροσβέστης κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

Προβληματικό γιατί δείχνει αδυναμία, παραλυτικές ισορροπίες και οπωσδήποτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ελεύθερος, ούτε ωραίος είναι για να κάνει ότι θέλει, αν το θέλει κιόλας βέβαια. Το σίγουρο είναι, ότι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Πασοκογενείς που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα του 35.5 ή του 31.5% αργότερα. Βουλευτές είναι βέβαια πολλοί από αυτούς, αλλά στίγμα στην Πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βάζουν εκτός και αν αντί να επηρεάσουν ιδεολογικά, προγραμματικά και πολιτικά απλά απορροφήθηκαν και δίνουν μαθήματα πίστης στον μεγάλο αρχηγό για να επιβιώσουν. Εδώ που τα λέμε, τι να κάνουν; Μήπως νέο κόμμα ή να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ που πέραν της μέχρι τώρα δημοσκοπικής καχεξίας του, τους έχει χαρακτηρίσει στελέχη από κάτω ράφι, λες και όλο το πάνω ράφι έμεινε σ΄αυτό.

Οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες περνούν και το νέο εγχείρημα για μια μεγάλη, σύγχρονη προοδευτική παράταξη με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να προχωρεί. Αρχίζει ή τουλάχιστον αρχίζει να γίνεται καλαμπούρι ή κάτι σαν ανέκδοτο. Την ίδια περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλάβει τον χώρο του Κέντρου και εισπράττει 12%-14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται γύρω στο 20%- 21% στις διάφορες δημοσκοπήσεις και το χειρότερο είναι η πλήρης αδυναμία του να ασκήσει τον ρόλο του ως Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ψηφίζει ΠΑΡΩΝ στις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, μιλάει γενικώς για απουσία στρατηγικής στα εθνικά ( τι ακριβώς εννοεί άραγε; ) κινδυνολογεί για τον κορονοϊό, βλέπει κατάρρευση της χώρας, καταγγέλλει την Κυβέρνηση που καταστρέφει την Ελλάδα αλλά βέβαια δεν ζητάει εκλογές. Ποιος έχει όρεξη άλλωστε ο « αήττητος» να φάει και τέταρτη ήττα μετά από τις Ευρωεκλογές, τις Αυτοδιοικητικές και Εθνικές πέρυσι.

Κάποια χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα είναι σταθερά και θέλουν ή δεν θέλουν να το καταλάβουν τα στελέχη του τον καθηλώνουν σε ένα ρόλο πιθανά μόνιμου δεύτερου, χωρίς ουσιαστική επίδραση στις εξελίξεις.

– Δεκατέσσερις μήνες μετά από την βαριά ήττα τα στελέχη του ήττα δεν δείχνουν απλά αδυναμία να κάνουν μία στοιχειώδη αυτοκριτική για τις ήττες που υπέστησαν, αλλά μιλάνε σαν να μην συνέβη και τίποτα, σαν να ήταν ένα λάθος της κοινωνίας. Αυτό εκνευρίζει όσους ανήκαν στο ρεύμα « Να φύγουν» που τώρα έγινε « Μη ξαναγυρίσουν, είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως»

– Κάποιοι απλά αναφέρονται στον πόλεμο που τους έγινε, πόσο τους κυνήγησε το Σύστημα, πόσο κακά είναι τα Μέσα Ενημέρωσης. Δε έγιναν λάθη άραγε από την Κυβέρνησή τους; Δεν προκάλεσαν την κοινωνία πολιτικές, λόγια, τακτικές, πρακτικές, προκλήσεις στελεχών και η αίσθηση ότι πάνε πάσει θυσία να εγκαθιδρύσουν καθεστώς;

Δεκατέσσερις μήνες δεν έχουν καταφέρει να δείξουν ότι κάτι άλλαξε, ότι κάτι νέο αναζητούν. Μα με το αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων δεν οδηγείσαι πουθενά.Αν δεν κατανοήσεις ότι μία πολιτική ήττα είναι πολιτική ιδεολογική, προγραμματική, αισθητική, ηθική δεν μπορείς και να χαράξεις μία νικηφόρα πορεία.Είναι τόσο απλό.

– Δεκατέσσερις μήνες και ιδιαίτερα μετά τον Έβρο και την πρώτη φάση του κορονοϊού, μοιάζουν σαν τα παιδιά που παρακαλάνε να χτυπήσει κανείς το πόδι του μήπως και τον βάλουν στην ομάδα. Αναζητούν αντίβαρα για το Μάτι, για την Συμφωνία των Πρεσπών , μοιάζουν να παρακαλάνε μια καταστροφή, μοιάζουν να μην έχουν να πουν κάτι που να συμβάλει στην πορεία μιας χώρας που αυτί την στιγμή αντιμετωπίζει μία τριπλή πρόκληση: Πανδημία- Οικονομική Κρίση – Ελληνοτουρκικά και ανοικτές προκλήσεις Άγκυρας. Έτσι παραδίδουν όλο το γήπεδο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ελπίζοντας να βάλει τέσσερα- πέντε αυτογκόλ μήπως και υπάρξει comeback. Δεν γίνεται όμως έτσι Πολιτική και γιατί ακόμα και σ΄αυτή την περίπτωση να μην εισπράξει άλλος την όποια φθορά;

Oυσιαστικά δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ότι προχωράει με μια από τα ίδια, ότι είναι μη μεταρρυθμίσημος και αυτό φθείρει την ιδέα της Προοδευτικής Παράταξης αφού όλα γίνονται με διακανονισμούς των κλασσικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, τον αποσπά από την κοινωνία όλο και περισσότερο, τον καθιερώνει ως δύναμη που δεν μπορεί να ξεκολλήσει άρα όχι ως δύναμη του μέλλοντος. Αν δε υπήρχε ένα κεντροαριστερό κόμμα με ισχύ, σύγχρονο λόγο και επιθετική , μεταρρυθμιστική παρουσία δεν θα αισθανόταν και πολύ άνετα. Βέβαια στην Πολιτική δεν παραμένουν τα κενά ες αεί. Αν δεν τα καλύπτεις, τα καλύπτει κάποιος άλλος. Το 1974 ο Α. Παπανδρέου τόλμησε και προχώρησε σε μία νέα ίδρυση πιάνοντας το κλίμα της εποχής, μιας κοινωνίας που περνούσε σε νέα φάση αναζητώντας Δημοκρατία, Ανάπτυξη, Πρόοδο.

Τι συγκρίνω όμως τώρα…..

Ζαχαρίας Ζούπης είναι Πολιτικός Αναλυτής – Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL 

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων σήμερα

Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις για σήμερα (Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020)

Ο Τραμπ ζήτησε την απόλυση δημοσιογράφου επειδή αποκάλυψε σχόλιά του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Ροή Ειδήσεων

screenshot 5

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου
dimitris kokotas

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος
screenshot 1

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου
6133440

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
tzoker deltio

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού