Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»

OPINION

Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19

«Μελέτησε το παρελθόν,

πριν σχεδιάσεις κάτι για το μέλλον»

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

«Ως εκλείπει καπνός, εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός!…».

Τι σπουδαίους καιρούς που διάγουμε!

Δρώμεν μετ’ ευβουλίας… βιώνοντας φρίκη!

Η ζωή χωνεύεται στην Ιστορία και η Ιστορία χωνεύεται στη ζωή. Εκείνα που νομίζουμε ανεπίστροφα, είθισται να επιστρέφουν κατ’ ανακύκλωση, με μια διαφορετική μορφή. Και τότε η μοίρα μας γίνεται τραγική, θαρρείς μέσα σε eterno dolore, από την «Κόλαση του Δάντη Αλιγέρι»!…

Στην προσπάθειά μου να βρω και να μορφώσω στο νου μου τις λέξεις-κλειδιά, τις λέξεις-φλέβες για τούτο το γραπτό, στάθηκα στις: φωτιά, αποκαΐδια, πανδημία, Ελλάδα, εμβόλια, Κορινθία, κορωνοϊός, επανεκκίνηση. Διότι και οι λέξεις, φλέβες είναι! Μέσα τους αίμα ρέει!

Συντάσσω αυτό το άρθρο με άλγος ψυχής και καρδία πίπτουσα. Μεσημέρι της 20 Μαΐου 2021. Η φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας και στην μείζονα και ελάσσονα περιοχή των Γερανίων, να κατακαίει τα πάντα! Δεν είναι η πρώτη φορά! Γιατί η ποθητή πατρίδα, τόσες φορές έχει ξαναγίνει παρανάλωμα του πυρός…

Μέρα μεσημέρι και με το πυρ προελαύνον, άπαντα τα μέσα ενημέρωσης «έστελναν» για την πορεία της λαίλαπας. Της φωτιάς και του αέρα. Περνά από το πρώτο κτίσμα, καίει το τρίτο, το πέμπτο! Φρίκη!

Δυστυχώς, δεν γίνεται διαχείριση δασών από την πολιτεία, χρόνια τώρα. Και ιδού τα τραγικά αποτελέσματα…

Ο άνθρωπος, θαρρείς και είναι ο δισκοβόλος του χάους και του ερέβους! Οι δίσκοι της προσπάθειάς του ρίχνονται και χάνονται στην άβυσσο!…

Και σαν να μη φτάνουν όλα τούτα, η ανθρωπότητα βιώνει, δεύτερη σεζόν τώρα, μια πανδημία, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν αόρατο, επικίνδυνο και ύπουλο εχθρό! Την πανδημία του στελέχους του κορωνοϊού Covid-19, μ’ ένα σύννεφο θανάτου πέριξ του τραχήλου μας!

Νέος ιός! Νέα δεδομένα, νέα φαινόμενα, καινούργιες καταστάσεις. Μέγα θέμα! Πανδημία οικουμενική και περιμένοντας το «θαύμα»: την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, μέσα από τους εμβολιασμούς!

Ολάκερη η ανθρωπότητα βοά στη «θέα» του! Οι πάντες αισθανόμεθα και στεκόμεθα με δέος στην ύπαρξη του επελαύνοντος ιού και των μεταλλαγμένων στελεχών του.

Εκατόμβη νεκρών οι θάνατοι σ’ όλο τον πλανήτη. Ήδη στην Ελλάδα, οι νεκροί ξεπέρασαν το φράγμα των 12.000 μέχρι τον Μάιο του 2021. Οι νεκροί! Οι άδικα νεκροί όλου του κόσμου. Ένα spiral θανάτου να πλανάται πάνω από τον πλανήτη. Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, με χέρια απολυμασμένα, αποστάσεις, περιορισμούς, απολυμάνσεις του δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στα κτίρια!…

Μεταξύ κράσπεδου και ρείθρου αναπτύχθηκε η «Πανδημία της Αγάπης» και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, μεταξύ των ανθρώπων στην καραντίνα και στην Ελλάδα, των «ελεύθερων κορωνοϊοπολιορκημένων», στη χώρα του Ξένιου Διός, της φιλοξενίας, δίχως τουρίστες!

Ιλιγιά δε ο νους, άπας νοερός και αόρατος!

Περιοριστήκαμε και κλειστήκαμε στα σπίτια μας, αλλά δεν χωριστήκα-με! Αντίθετα, γνωριστήκαμε καλύτερα οι άνθρωποι! Αλήθεια, όμως, τι σημαίνει ακριβώς τώρα τούτο;

Η ζωή δεν κλείνεται, δεν φυλακίζεται σε ένα μπουκάλι. Γνωρίζουμε πως πεθαίνουν τα στρείδια; Πεθαίνουν όταν κλείνονται στο καβούκι τους, στον εαυτό τους!

Πάντα στην τραγωδία θα υπάρχει η εξιλέωση! Ο αποδιοπομπαίος τράγος!

Η σοφία της φύσης; Η σοφία της επιστημονικής κοινότητας και της Ιατρικής! Η σοφία του ρήτορος από άμβωνος και του πολιτικού από βήματος, καλούνται να επιφέρουν τα δέοντα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Τιτάνιο το έργο της Ιατρικής. Γιατροί, νοσοκόμες, νοσοκόμοι, άνθρωποι της Υγείας παγκοσμίως, υποκλινόμαστε άπαντες! ΗΡΩΕΣ!!

Όπου βέβαια, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η επιστήμη και η ιατρική εθριάμβευσε!… Η πολιτική απέτυχε, εδώ!

Πρέπει, όμως, να οπλιστούμε με μεγαλύτερη υπομονή. Δεν νοείται να κουραστούμε νωρίτερα, πριν κουραστεί ο ίδιος ο ιός. Η ανοσία θέλει χρόνο να κτιστεί, ακόμα. Χρειάζονται ημέρες, χρόνος. Που ο χρόνος, όμως, είναι χρήμα. Και τούτο, διότι ο ιός θα είναι πάλι παρών και από τον χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα κλείσει τετραετία!…

Όπως και να ’χει το πράγμα, παρεκκλίναμεν της κανονικότητας, παγκοσμίως. Με τους συνωμοσιολόγους να έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά! Θαρρείς και κάποιοι έχουν το ακαταλόγιστο. «…Θα έχει βρεθεί και το φάρμακο μέχρι τότε και σε λίγο δεν θα θυμόμαστε τίποτα». Διότι κατ’ αυτούς, θα περιέχει και κάμποση ανοησία, ανάμικτη με μπόλικη αμνησία!

Και ενώ προχωρούμε ολοένα προς την ελευθερία, τα πάντα γυρνούν γύρω από τον κορωνοϊό. Όποια πέτρα και να σηκώσεις, με τους γνωστούς τρόπους απάντων των θνητών, ολοένα θα τίθενται αναπάντητα ερωτήματα. Τις πταίει γι’ αυτήν την τραγική πανδημία, καθότι σύμπασα η Οικουμένη επιάσθη στον ύπνο, απροετοίμαστη…

Τώρα πια, η Ιστορία γράφεται συντομότερα και πυκνότερα! Αλλάζουμε σελίδα με τον ιό. Επιβάλλεται το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, μετά και τα αλλεπάλληλα lockdown, με σταθερά βήματα και πολύ προσεγμένες ενέργειες. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής πλεύσης.

Επιβάλλεται η Ευρώπη τώρα να εγκαταλείψει την προσήλωσή της στα δημοσιονομικά μεγέθη του Συμφώνου Σταθερότητας και να μονιμοποιήσει τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιβάλλεται να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, με τα δημόσια συστήματα υγείας, ώστε να μην υπάρξουν νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών άδικα, ακόμα και όταν ο Covid-19 δεν έχει τελειώσει.

Επιβάλλεται η στήριξη και η ανανέωση των επιχειρήσεων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε άπαν το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα!

Επιβάλλεται η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η στήριξη των νοικοκυριών, των αγροτών, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, μα και το δικαίωμα στη στέγη.

Επιβάλλεται η συμβολή απάντων. Του κόσμου, της αγοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της Αυτοδι-οίκησης, μα και των καλύτερων μυαλών στην ενδοχώρα, αλλά και στην αλλοδαπή, ούτως ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία!

Γίνεται πασιφανές πια, πως μετά την πανδημία, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα!

Να ξορκίσουμε τις παλιές αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να ακολουθηθεί ένα καινούργιο ρεαλιστικό μίγμα πολιτικής, για το κοινό συμφέρον της κοινωνίας, για την οικοδόμηση της Ελλάδας, των γενιών που μεγάλωσαν και βίωσαν τις κρίσεις! Και της οικονομικής και της υγειονομικής!

___________________________

* Ο κ. ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ είναι ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 4

28/03/2024 | 17:05

My Style Rocks- «Κόκκαλο» η Κατερίνα Καραβάτου με τo κορμάκι του Λάκη Γαβαλά: «Είναι πέρα από κάθε φαντασία»

28/03/2024 | 16:59

Live: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή – Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

28/03/2024 | 16:47

Κλέλια Ανδριολάτου για τα σχόλια Μουρατίδη κατά Παπακαλιάτη: Υπάρχει ελευθερία και δικαίωμα λόγου
fasoulis 1

28/03/2024 | 16:35

Σταμάτης Φασουλής: Ετοιμάζει επιθεώρηση – έκπληξη για το καλοκαίρι

28/03/2024 | 16:02

Ραφήνα: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μια γυναίκα ύστερα από επίθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

28/03/2024 | 15:47

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιάννη Πλούταρχο: «Δεν θέλω να έρθει, δικαίωμά μου δεν είναι; Δεν θέλω να τον δω, δεν θέλω να τον συναντήσω»
sasmos marilita labropoyloy dimitris lalos

28/03/2024 | 15:40

Δημήτρης Λάλος-Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Είναι ζευγάρι και στη ζωή;

28/03/2024 | 15:30

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας

28/03/2024 | 15:22

Βάσω Γουλιελμάκη: «Κάθε πρωί θα κοιταχτώ στον καθρέφτη και θα πω μπράβο, είσαι πολύ ωραία, προχώρα»
giorgos papandreou 280324

28/03/2024 | 15:12

Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

28/03/2024 | 15:05

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

28/03/2024 | 15:01

Δείτε live τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή – Στις 17:00 ξεκινούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
eleni menegaki 280324

28/03/2024 | 14:56

Ελένη Μενεγάκη: «Είμαι το καλύτερο αφεντικό, αλλά είμαι και το δυσκολότερο»

28/03/2024 | 14:45

Όλα δείχνουν ότι η Κέιτ Μίντλετον πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, δηλώνει βασιλικός αναλυτής

28/03/2024 | 14:32

Παναθηναϊκός – Άρης: Τελικός Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς θεατές
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού