Αθήνα

 

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χαμός στο πλατό του ΣΚΑΪ: «Πάλι κουταμάρες λες!» – Τους έκλεισαν τα μικρόφωνα αλλά δεν σταματούσαν

Είναι γεγονός πως ο Ερντογάν είναι πολύ μεθοδικός, πως λειτουργεί πάντα βάσει σχεδίου. Ενός σχεδίου που έχει στόχο την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δείτε επίσης

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί κι έγινε πάλι τζαμί
Η Κεραμέως διέταξε άμεση έρευνα για τον Καλέμη, μετά τα ρατσιστικά σχόλια για τον Αντετοκούνμπο

Όχι με όρους πολεμικής κυριαρχίας αλλά με όρους σχηματισμού ενός οθωμανικού τόξου όπου τα κράτη που θα είναι μέσα θα ελέγχονται από την Τουρκία. Δεν λειτουργεί επειδή νιώθει πολιτική πίεση στο εσωτερικό της χώρας του. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί είναι χρήσιμο να αξιολογήσουμε τις προθέσεις του, ώστε να οριοθετήσουμε και το πρόβλημα.

Για να πετύχει αυτό τον στόχο βέβαια, όπου χρειαστεί θα κάνει χρήση και όπλων. Προσέξτε το όπου χρειαστεί όπως π.χ. στην Λιβύη. Το ερώτημα είναι, θα χρειαστεί να κάνει κάτι αντίστοιχο και στο Αιγαίο; Η απάντηση μπορεί να δοθεί με νέο ερώτημα. Υπάρχει άλλος τρόπος για να δημιουργήσει τετελεσμένο γεγονός; Όχι. Γιατί να το κάνει; Για να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις πιστεύοντας ότι θα είναι από την πλευρά του ισχυρού. Κρατήστε το αυτό… από την πλευρά του ισχυρού.

Γιατί τώρα; Γιατί έχει την εύνοια/ανοχή του Τράμπ. Θα συνεχίσει για πολύ καιρό να ισχύει αυτό; Μάλλον όχι εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και τον Δεκέμβριο αλλάξει ένοικο ο Λευκός Οίκος. Άρα ο Ερντογάν γνωρίζει πως αν θέλει να δρομολογήσει διαδικασίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να το κάνει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επομένως, η ένοπλη εμπλοκή μοιάζει αναπόφευκτη. Ίσως και όχι. Γιατί; Στην προεδρία της Ε.Ε. είναι η Γερμανία η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την περίοδο που προεδρεύει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αν γίνει κάτι τέτοιο η Μέρκελ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις στενές παραδοσιακές οικονομικές σχέσεις που έχει με την Τουρκία και την θεσμική υπεράσπιση ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και αυτό δεν το θέλει.  Επιπλέον, η Γαλλία βλέπει να πλήττονται τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι αιτία σκληρής αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Η στάση της είναι πλέον εμφανής μετά την ανοιχτή ανακοίνωση υποστήριξης στην Ελλάδα. Αυτό το συνυπολογίζει η Γερμανία καθώς σε ένα πιθανό θερμό επεισόδιο δεν μπορεί η Γαλλία να προωθεί την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και η Γερμανία να είναι ουδέτερη. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην συνοχή της Ε.Ε.

Αυτό δεν το θέλει ούτε ο Μακρόν ούτε η Μέρκελ. Απόδειξη, η συμπόρευση και η επιμονή τους για το χρηματοδοτικό πακέτο ως απάντηση στην οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Δεν έγιναν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ώστε να παραμείνει ζωντανό το όραμα της ενωμένης Ευρώπης για να τις θυσιάσουν στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν. Επίσης, κανένας τους δεν θέλει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την οποία μεθοδικά προσπαθεί να επιτύχει ο Ερντογάν. Αυτά είναι τα όπλα μας τα οποία συστηματικά σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να αναδείξουμε.

Σε πολιτισμικό/θρησκευτικό επίπεδο θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου, στα πλαίσια του διαλόγου που έχουν αναπτύξει για την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών και να καταδικάσουν την πολιτισμική επίθεση του Ερντογάν στο ναό της Αγίας Σοφίας ως μία επίθεση στο ιστορικό σύμβολο της αδιαίρετης χριστιανοσύνης. Σε αυτή μπορεί να πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, το κύρος του οποίου είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

Εάν επιτύχουμε με διπλωματικά και πολιτικά μέσα την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου, θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική της αναβλητικότητας; Σαφέστατα και όχι. Στο σημείο που φτάσαμε, η δική μας επιτυχία θα είναι αποτυχία του Ερντογάν. Την περίοδο αυτή θα είναι και η καλύτερη στιγμή για να πιέσουμε και να ξεκινήσουμε επαφές με την Τουρκία για να ορίσουμε τις διαφορές μας. Αυτή την φορά όχι από την πλευρά του ανίσχυρου αλλά ούτε και του ισχυρού. Εφόσον ορίσουμε τις διαφορές μας, θα πρέπει να προσφύγουμε στη Χάγη. Εκεί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλα τα θέματα δεν θα υπερισχύσουν οι δικές μας θέσεις. Θα υπάρξουν κοινοί συμβιβασμοί. Θα υπάρξει μέση λύση και ως μέση λύση θα πρέπει και εμείς να ξεχάσουμε τους δικούς μας μεγαλοϊδεατικούς μύθους. Μύθοι που μεγάλωσαν και έθρεψαν την πατρίδα μας στο παρελθόν, αλλά είναι τελείως ανεπίκαιροι στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον που προτάσσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών έναντι των πολέμων. Αντίλογος είναι η αναβλητικότητα ή η αναβλητικότητα που θα καταλήξει σε πόλεμο. Επιλέξτε!!!

Δημήτρης Σακατζής είναι εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Σόου» Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – Σε εξέλιξη η προσευχή μουσουλμάνων (LIVE)

Απανθρωπιά: Το εμετικό σχόλιο σε μητέρα αυτιστικού παιδιού που προκάλεσε σάλο στα social media

Η Κεραμέως διέταξε άμεση έρευνα για τον Καλέμη, μετά τα ρατσιστικά σχόλια για τον Αντετοκούνμπο

Ροή Ειδήσεων

29/09/2022 | 16:54

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτή είναι η αιτία θανάτου – Δείτε το πιστοποιητικό

29/09/2022 | 16:36

Πατούλης στο 9ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022»: Aξιοποιούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής

29/09/2022 | 16:36

Αλιβέρι: Διαλύθηκε αρραβώνας Ρομά on camera με αποζημίωση… 50.000 ευρώ

29/09/2022 | 16:13

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Παντρεύεται με πολιτικό γάμο σε στενό οικογενειακό κύκλο

29/09/2022 | 16:01

Μάξιμος Μανώλης – “BEYOND TIME”: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

29/09/2022 | 15:52

Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας: Ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και συνεργασίες με το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα προς όφελος των ασθενών

29/09/2022 | 15:50

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Διαρροή άγνωστου υγρού από δεξαμενή γερανοφόρου οχήματος – Καλείται ο ιδιοκτήτης να απομακρύνει το όχημα

29/09/2022 | 15:45

Τα 6 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 στην Αττική

29/09/2022 | 15:44

Πολυτεχνειούπολη: Τέθηκε σε διαθεσιμότητα η δόκιμη αστυνομικός – Διατάχθηκε ΕΔΕ

29/09/2022 | 15:38

Ψηφιακή «αορατότητα»: Συμβουλές για να βελτιώσετε την ιδιωτικότητά σας στο διαδίκτυο

29/09/2022 | 15:37

Ειδικό Δικαστήριο: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι Δ. Παπαγγελόπουλος και Ελ. Τουλουπάκη

29/09/2022 | 15:34

Ευλογιά των πιθήκων: Οκτώ νέα κρούσματα στη χώρα την τελευταία εβδομάδα – 80 συνολικά – 24.662 κρούσματα στην Ευρώπη

29/09/2022 | 15:32

Στο τραπέζι του Ανταγωνιστικού Διαλόγου καλεί η ΕΡΓΟΣΕ τους υποψήφιους αναδόχους για σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. €

29/09/2022 | 15:25

Ουκρανία: Πότε εκτιμά συνεργάτης του Ζελένσκι ότι θα τελειώσει ο πόλεμος – «Νεκροί οι πρώτοι Ρώσοι που επιστρατεύτηκαν»

29/09/2022 | 15:23

ΓΣΕΕ: Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ
Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ
Άλλα τα προβλήματα…Όχι η Τζώρτζια!
Η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009
Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας
Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας