Αθήνα

 

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zodia11
Δύο ζώδια που θα βγάλουν απληστία, σήμερα

OPINION

Δουλειές για τους ανθρώπους

Δήλωσε επίσης ότι «τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έγιναν αντίστοιχα στην πρώτη και την δεύτερη τεχνολογική επανάσταση. Σήμερα βιώνουμε την Τρίτη τεχνολογική επανάσταση, με ότι αυτό σημαίνει για το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας».

Προ ετών, σε αντίστοιχο ετήσιο οικονομικό Συνέδριο με το όνομα Doha Forum, ένας διεθνούς φήμης αμερικανός οικονομολόγος, παρουσίασε στην ολομέλεια εργασία του σχετικά με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον 21ο αιώνα. Ξεκίνησε με ένα αστείο, για να καταδείξει με έμφαση το ζοφερό μέλλον της εργατικής τάξης, γεγονός που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε διατάραξη της διεθνούς ειρήνης.

Ο Dr Hani Findakly ξεκίνησε την ομιλία του, περιγράφοντας την λειτουργία ενός εργοστασίου, όπως αναμένεται ότι θα είναι στα μέσα του 21ου αιώνα, λέγοντας: «στο εγγύς μέλλον, στα εργοστάσια  θα εργάζεται ένας υπάλληλος, ένας σκύλος και τα ρομπότ. Ο υπάλληλος θα ταΐζει τον σκύλο, ο σκύλος θα αποτρέπει τον άνθρωπο να ενοχλεί τα ρομπότ και τα ρομπότ θα κάνουν την δουλειά».  Με την φουτουριστική αυτή ιστορία ήθελε να καταδείξει το ζοφερό μέλλον της εργατικής τάξης. Αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την εργατική τάξη (blue collars) τις επόμενες δεκαετίες και στις κοινωνικές αναταραχές που εκτιμάται ότι θα ξεσπάσουν.

Σε διεθνές επίπεδο, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, εργάζονται εντατικά για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα. Φαντάζει απάνθρωπο, αλλά εικάζεται ότι χρησιμοποιούνται μοντέλα πληθυσμών, ακόμα και ολόκληρα κράτη που βιώνουν οικονομική ύφεση, για να μελετηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένεται να προκύψουν, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης. Το πρόβλημα της ελάττωσης των θέσεων εργασίας θα προκύψει  αρχικά σε βιομηχανικές χώρες, που έχουν μεγάλη βιομηχανική παραγωγή, κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες.

Εκτιμάται από ειδικούς ότι η εργατική τάξη θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μακροχρόνιες περιόδους ανεργίας και η αντιμετώπιση των αναγκών επιβίωσης να βασίζεται σε μία  επιδοματική πολιτική  που κατ’ αρχή θα σχεδιάζεται και θα υλοποιείται από το κάθε κράτος, ανάλογα με τους οικονομικούς πόρους του. Βέβαια το φαινόμενο θα είναι διεθνές και επομένως η αντιμετώπιση απαιτεί διεθνή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Μήπως θυμίζει τίποτα σε κανέναν η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, που προσομοιάζει με το μοντέλο της προαναφερθείσας μελέτης;

Για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων αναταραχών, έχουν εκπονηθεί ειδικά σχέδια δράσης, με εμπλοκή ειδικών δυνάμεων καταστολής, πιθανόν ακόμα και των ενόπλων δυνάμεων σε αντίστοιχο ρόλο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, ασκήσεις με σχετικά σενάρια δράσης των  Δυνάμεων Καταστολής εντός του αστικού ιστού, έχουν λάβει χώρα ακόμα και σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Εναλλακτικές θέσεις εργασίας για την διοχέτευση του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού θα είναι πολύ περιορισμένες, δεδομένου ότι σταδιακά τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τα εργατικά χέρια σε όλο και περισσότερους τομείς της βιομηχανίας. Εκτιμάτε ότι θα καθυστερήσει να αλωθεί από τα ρομπότ ο πρωτογενής τομέας, ειδικά στις αγροτικές εργασίες.  Αντίθετα η χρήση των ρομπότ θα εξαλείψει θέσεις εργασίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Τον 21ο αιώνα αναμένεται ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρουν κοινωνικές αναταραχές. Σίγουρα σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας εποχής, με πεδίο δράσης για τους τεχνοκράτες. Δεν Θα  είναι  ιδιαίτερα φιλική για τον άνθρωπο, αν τελικά επιτραπεί τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αντί απλώς να τον υπηρετούν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί με έμφαση, ότι αντίθετος με τις δυσοίωνες προβλέψεις είναι ο διεθνούς φήμης Έλληνας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΜΙΤ. Ο καθηγητής σε πρόσφατες δηλώσεις του σχολίασε ότι «δεν πιστεύει ότι οι μηχανές είναι έτοιμες να κατακτήσουν τον κόσμο και ότι σχετικά με τον φόβο σύγκρουσης ανθρώπων και μηχανών πιστεύει ότι δεν θα τεθεί τέλειο ζήτημα για τις επόμενες δεκαετίες».

Από τις αισιόδοξες θέσεις του Έλληνα καθηγητή, προκύπτει ότι τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες και να ληφθούν μέτρα προστασίας του δικαιώματος της εργασίας.  Οι συνθήκες προσομοιάζουν με την κατάσταση στην πατρίδα μας, που μετά από σχεδόν μία δεκαετία ύφεσης και μνημονίων, τα πολιτικά κόμματα ευαγγελίζονται μέτρα θεραπείας ή αντιμετώπισης. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο τα πολιτικά κόμματα που το επίκεντρο του προγράμματός τους  είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ο νέος, μόνο αυτά μπορούν να δώσουν υλοποιήσιμες προτάσεις και λύσεις.

Ένα απτό και άμεσα υλοποιήσιμο παράδειγμα είναι το «Σχέδιο Ελλάδα» που έχει εκπονηθεί από το Κίνημα Αλλαγής, για την ανάταξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Το Σχέδιο Ελλάδα περιλαμβάνει συνδυαστικά μέτρα για την αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος με παράλληλη υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα που για τη χώρα μας είναι κυρίως ο αγροτικός κόσμος, σε συνδυασμό με τα μέτρα για την αναζωογόνηση και ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.  Αυτά είναι ουσιαστικά μέτρα για τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Οι μηχανές ας περιμένουν.

* Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Αναστασάκης είναι  σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής σε διεθνή Ιδρύματα για θέματα σχετικά με την «ασφάλεια για την οικονομική ανάπτυξη». Είναι κάτοικος αλλά και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου
6133440

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα
tzoker deltio

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»
6167503

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά
6167653

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού