• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 02:09

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εάν η Γεννηματά δείξει την έξοδο σε κάποιους, θ’ αρχίσουν άραγε τα «Πρώτα τους μάζεψες και τώρα τους διώχνεις;»

Το ερώτημα αυτό είναι δευτερεύον. Έχει όμως τη σημασία του για την ευρύτερη συζήτηση που αφορά το κατά πόσο η Παράταξη ξέρει τι θέλει και τι γυρεύει για την Πολιτική της Ενότητα, η οποία αποτελεί παράγοντα «κλειδί» για τον βηματισμό της.

Γράφει ο Λευτέρης Κουμάς*

Η Γεννηματά, πριν λίγες μέρες, προειδοποίησε ότι στο εξής δεν θα επιτρέψει φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και διχόνοιας στο Κίνημα Αλλαγής. Τα οποία αλλοιώνουν την εικόνα του, θολώνουν το πολιτικό του στίγμα, μετατρέπουν τον πλουραλισμό σε μειονέκτημα και σε τελική ανάλυση εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών του αντιπάλων.

Έπραξε σωστά; Καταρχήν δεν τίθεται θέμα εάν έπραξε σωστά. Γιατί απλά έπραξε το αυτονόητο. Ως επικεφαλής της Παράταξης ξέρει ότι είναι ο εγγυητής της πορείας της.

Γνωρίζει ότι πέρα από τη σύνθεση, τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς και συνεννοήσεις, υπάρχουν και όρια ανοχής των τυχόν προσωπικών στρατηγικών. Ιδίως όρια ανοχής απέναντι στις τάσεις παράκαμψης έως και απαξίωσης της κεντρικής Γραμμής της Παράταξης.

Και προφανώς, επαφίεται στην ίδια το εάν και πότε κάποιος που υπερβαίνει -αντικειμενικά- τα εν λόγω όρια θ’ αντιμετωπίσει μια προσήκουσα πολιτική συνέπεια. Διότι αυτή είναι που ως επικεφαλής θα κριθεί, πρώτη απ’ όλους, για το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής.

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή η κοινωνική βάση της Παράταξης δυσανασχετεί δικαίως με τις όποιες διαφοροποιήσεις στελεχών. Λένε: Δεν βρισκόμαστε στο 30%!

Είναι μεν κατανοητό ότι η επίτευξη της Πολιτικής Ενότητας ενός νεοπαγούς φορέα δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχει η απαίτηση προπαντός από τα στελέχη της "πρώτης γραμμής" να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή σύμπνοια! Άλλωστε, οι 212 χιλιάδες άνθρωποι που κινητοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, δεν κινητοποιήθηκαν άνευ λόγου.

Προσβλέπουν στην ανάκαμψη της Παράταξης, μετά από μακρά περίοδο εσωστρέφειας και έπειτα από μία επίπονη προσπάθεια ενοποίησής της. Προσπάθεια που έλαβε υπόσταση, όταν έγινε σαφές ότι οι γενικότερες πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν "μοναχικές πορείες" εκτός πλαισίου μίας ενιαίας Παράταξης.

Όλοι αυτοί οι πολίτες επιθυμούν η Παράταξη να καταστεί ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων! Θέλουν να βλέπουν τα στελέχη της ν’ αγωνίζονται από κοινού για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ν’ αναλύουν με ακρίβεια τα προβλήματα και να προτείνουν απτές λύσεις. Να εξηγούν στους πολίτες τι θα κερδίσουν δίνοντας την ψήφο τους στο Κίνημα Αλλαγής.

Πόσο μάλλον όταν είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την ενδυνάμωσή του.

Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει όρους διάσπασης του Κινήματος Αλλαγής και σε κάθε περίπτωση άλωσής του. Ξέρουμε επίσης ότι η ΝΔ ευχαρίστως θ’ απέφευγε την Προγραμματική αντιπαράθεση με ένα ενισχυμένο, ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Βεβαίως, κάποιοι σύντροφοι δεν συμφωνούν με το παρόν εγχείρημα. Και σημειώνουν διάφορα.

Όπως ότι το ΠΑΣΟΚ αδικεί τον εαυτό του. Ότι θα έπρεπε να πορεύεται μόνο του, εφόσον διαψεύστηκε ο αντιμνημονιακός λόγος. Επίσης ότι φέρεται γενναιόδωρα προς τα υπόλοιπα κόμματα του Κινήματος Αλλαγής. Ότι δίνει προβολή και οφίτσια στα στελέχη τους, ενώ στην πράξη σηκώνει μόνο του το βάρος του ενιαίου φορέα.

Όσον αφορά το πρώτο σημείο. Θα ήταν άραγε συνετό να εγκαταλειφθεί το παρόν εγχείρημα λίγο πριν τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που το Κίνημα Αλλαγής έχει παγιωθεί στην τρίτη θέση κι ενώ έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια έως τώρα;

Όσον αφορά το δεύτερο. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν "γενναιόδωρο" προς τα υπόλοιπα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, μήπως αυτά θα ένιωθαν ότι το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος τις όποιες δυνάμεις τους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη δυνατότητα διεύρυνσης της Παράταξης;

Επομένως;

Επομένως, το αυτονόητο. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε να κριθεί ακόμη συνολικά. Οι εκλογές θ’ αποτελέσουν το πρώτο σοβαρό τεστ για την προοπτική του. Ο πρώτος καιρός μετά τις εκλογές θα μας δείξει ακόμη περισσότερα. Περίοδος κατά την οποία θ’ αρχίσει να ξεκαθαρίζει ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής σκηνής της χώρας.

*O Λευτέρης Κούμας είναι Δικηγόρος Αθηνών, στέλεχος της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Κινήματος Αλλαγής

Send this to a friend