Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αυτοκτονία 41χρονου: Συγκινεί το γράμμα που άφησε στην οικογένεια του – «Κουράστηκα. Δεν ήμουν καλός καπετανιος…»

OPINION

Εν καιρώ…

Αναζητά μανιωδώς, ήδη από το πρώτο προοίμιο, από τον πρώτο στίχο, τη Μούσα του ο Όμηρος προκειμένου να απαγγείλει το έπος του. Και ευθύς, παραθέτει το ηθικό ή για άλλους ανήθικο δίδαγμά του.

Δείτε επίσης

Kορονοϊός – Νέα μέτρα: Απαγορεύεται η μεταμεσονύκτια πώληση αλκοόλ από περίπτερα και στις πράσινες περιοχές
ΥΠΕΞ Τουρκίας για καψόνι στον Δένδια: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

Αυτό που θα κυριαρχεί, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, σε κάθε μία από τις 25 ραψωδίες του. Οι συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων επιβαρύνουν τους ιδίους. Ή διαφορετικά, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους καθώς και για τις ακολουθούμενες συνέπειες αυτών.

Η ανάληψη της ατομικής ευθύνης διατρέχει την ανθρωπότητα, επομένως, από αρχαιοτάτων χρόνων. Αποτέλεσε την απαρχή για τη διατύπωση φιλοσοφικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, οικονομικών, θρησκευτικών, καλλιτεχνικών ερωτημάτων που διαδοχικά προσέφεραν στην ανάδειξη των επιστημονικών σχολών, εδραιώνοντας τους επιστημονικούς κλάδους.

Ιδιαιτέρως σήμερα, στις συνθήκες COVID-19, η επίκληση στην ατομική ευθύνη αποτελεί το κεντρικό μήνυμα που διαχέεται από την Κυβέρνηση, τους εξειδικευμένους επιστήμονες αλλά και τους δημοσιογράφους. Και η επίκληση αυτή, εστιαζόμενη στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της μη διασποράς του ιού, άλλοτε έχει νουθετικό χαρακτήρα και άλλοτε κατασταλτικό με τη λήψη διαφόρων περιοριστικών μέτρων.

Αρχικά, και στην εμφάνιση του ιού, έκδηλη υπήρξε η συμπεριφορική αντίδραση των Ελλήνων και των Ελληνίδων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανέλαβαν την ατομική τους ευθύνη. Ο φόβος του αγνώστου, ο καθημερινός και διαρκής βομβαρδισμός των ΜΜΕ για τις τραγικές συνέπειες της διασποράς του ιού συνετέλεσαν στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση διά του ευσεβούς κ. Τσιόρδα και του δυναμικού κ. Χαρδαλιά.  Στη συνέχεια, κατά τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα μετέπειτα, σταδιακά επέρχεται μια αποκλιμάκωση της πειθήνιας συμπεριφοράς των Ελλήνων και των Ελληνίδων, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει και η ατομική υπευθυνότητα.

Που οφείλεται η μεταστροφή αυτή; Πως είναι δυνατόν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάζει άρδην η συμπεριφορά της πλειοψηφίας; Μία προσεκτική «ανάγνωση» των προβαλλόμενων μηνυμάτων από την ίδια την Κυβέρνηση αλλά και από τα ΜΜΕ, ενδεχομένως,  αιτιολογεί τη ριζική αυτή αλλαγή. Έτσι, στερεοτυπικές ρήσεις για την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και της μη διασποράς του ιού εν μέσω θέρους, η απουσία των στρατηγών από την καθημερινή μας ενημέρωση, ο χρονικός περιορισμός, σχεδόν αποκλεισμός εικόνων που συσχετίζονταν με τον COVID-19 αλλά αντιθέτως η προβολή εικόνων από την «καλοκαιρινή Ελλάδα» με τους λουόμενους και τις τηλεπερσόνες σε αποκαλυπτικές εμφανίσεις πιθανότατα αιτιολογούν τη συμπεριφορική αυτή αλλαγή.

Θα πρέπει να μας προβληματίζει αυτή η απότομη αλλαγή της συμπεριφορικής διάθεσης της πλειοψηφίας; Το ερώτημα, ρητορικό. Τόσο για τους υπαίτιους της μεταστροφής, όσο και τους υποβαλλόμενους στη μεταστροφή αυτή.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Η Τζούλια Νόβα οργισμένη για πρώην σύντροφό της: «Με κλείδωνε σπίτι, δεν με άφηνε να βγω ούτε στο μπαλκόνι» (vid)

Βαρύ πένθος για τον Γιώργο Πατούλη

Big Brother: Η Χριστίνα Ορφανίδου βάζει το χέρι της μέσα στη φόρμα του Παναγιώτη

Ωδή για τους Τουρκοκύπριους- Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία
Διαδικτυακός Συνδικαλισμός
Μελίνα Μερκούρη: Κορίτσια και γυναίκες αναζητούν «γυναίκες πρότυπα»
«Η Πρώτη Μεγάλη Νίκη»
Δεν είμαστε αθώοι!
Πως τα ΜΜΕ συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής