Αθήνα

 

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kougias anastasopoulou 180624
On air καυγάς Κούγια – Αναστασοπούλου για τον Λύτρα: «Με παρασύρατε, τιμώ τις γυναίκες, ζητώ συγγνώμη»

OPINION

Ενέργεια, οικονομία και προσφυγική κρίση – Τρεις μεγάλες προκλήσεις

Σε μια έκτακτη σύνοδο η Ευρώπη ίσως απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα που παρέπεμπε στις «ειδούς του Μαρτίου», αφού για χρόνια ο Αμερικανός πολιτικός δεν είχε πληροφορηθεί τη διεύθυνση και τον αριθμό της Ένωσης στη διάρκεια μιας ανάλογης κρίσης, αναγνωρίζοντας πως το πολιτικό μόρφωνα δεν είχε ουσιαστική υπόσταση και πως οι συνομιλίες με τη γηραιά Ήπειρο στερούνταν πολιτικού υποκειμένου.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δίνει μια νέα ώθηση στην αυτονομία της Ε.Ε. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται  τώρα να χαράξουν τη νέα πολιτική ταυτότητα και στην πράξη να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει αυτό, αφού ο πόλεμος κατέδειξε δραματικά πως η Ευρώπη είναι ανήμπορη να αμυνθεί στρατιωτικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, έχει μεταφέρει την παραγωγή της σε χώρες του τρίτου κόσμου και παραμένει πολύ επιρρεπής σε εξωτερικούς κινδύνους.

Παρόλα αυτά, μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ένωση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Φαίνεται –τουλάχιστον- αποφασισμένη να προχωρήσει προωθώντας μια μορφή ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας. Σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο οι συζητήσεις κυριαρχούν και οι λύσεις ίσως αρχίσουν να διαφαίνονται τις επόμενες μέρες.

Εκτός των άλλων, τα δραματικά γεγονότα των ημερών έχουν πυροδοτήσει την πιο ραγδαία προσφυγική κρίση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.

Ένας τεράστιος αριθμός Ουκρανών αμάχων συνεχίζει να εγκαταλείπει τις πόλεις που βομβαρδίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συμφώνησαν να επιτρέψουν την επείγουσα εκκένωση. Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες βδομάδες.  Η αυξανόμενη παλίρροια των προσφύγων αναμένεται να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η αρχικά ομαλή διαχείριση της κατάστασης θα ανατραπεί υπό το βάρος της πίεσης των αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

Τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων ίσως δομήσουν ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Ένας οικονομικός και κοινωνικός πόλεμος θα βαθαίνει, καθώς οι προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται.

Ωστόσο, κάθε προσφυγική κρίση ακολουθεί μια πορεία που τα αρχικά θετικά συναισθήματα της υποδοχής διαδέχεται η απογοήτευση και στη συνέχεια ο φόβος για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιες εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες σε μια περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Η Ένωση θα χρειαστεί να προσαρμόσει τη στρατηγική της, στηρίζοντας τις χώρες της πρώτης γραμμής, για τις μεταγενέστερες φάσεις της κρίσης, όπου απαιτείται βοήθεια για την ένταξη.

Είναι απολύτως ρεαλιστικό απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, η Ευρώπη να μην δίνει κατακερματισμένη τη μάχη για το μέλλον. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαίτηση για «περισσότερη» Ευρώπη. Η στρατηγική της πολιτικής ενοποίησης είναι η ορθή επιλογή σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενο κι ολοένα πιο ανασφαλή.

Αν μέχρι χθες, είχαμε τον χρόνο να καθυστερούμε την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η παρούσα κρίση μας υποχρεώνει να κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μένει να αποδειχθεί, εξάλλου, αν η κρίση αυτή θα  λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενοποίηση ή ως αφορμή για να αποτύχει το πιο τολμηρό ενωσιακό εγχείρημα στην Ιστορία.

Η ενοποίηση θα απαντήσει  παράλληλα σε δυο αλληλένδετες προκλήσεις. Στο πόσο αποφασιστικά και αξιόπιστα θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση, την προσφυγική κρίση και με βάση αυτό το κριτήριο, θα εξαρτηθεί ο τρόπος με τον οποίο τελικά τοποθετείται στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή διασφαλίζοντας το μέλλον των πολιτών της.

Μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ελπίδα και να αποτελέσει εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας για το αύριο. Αυτή η υπέρβαση, όμως, απαιτεί μια αντιμετώπιση  σε συστημικό επίπεδο. Σήμερα είναι η στιγμή, με αφορμή τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της εμβάθυνσης και να σφυρηλατηθεί η ενότητα των δυνάμεων της Ευρώπης, απέναντι σ’ ένα πρόβλημα που πρέπει να μας συσπειρώνει αντί να μας διχάζει.

*Ο Φραγκίσκος Παρασύρης είναι φαρμακοποιός, π. Βουλευτής Ηρακλείου

Ροή Ειδήσεων

40344 ippasia ippikos omilos sholi ippasias bari attiki aloga bari el paso 4

19/06/2024 | 16:57

Φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου: Εκκενώνεται ο ιππικός όμιλος Βάρης

19/06/2024 | 16:52

Απόστολος Λύτρας: Το μήνυμα του στην Σοφία Πολυζωγοπούλου μόλις αφέθηκε ελεύθερος – «Σ’ αγαπώ, σε λατρεύω»

19/06/2024 | 16:38

Γιώργος Λιάγκας σε Ζήνα Κουτσελίνη: «Ζήτα ένα συγγνώμη, αυτό που έμεινε είναι το χάμπουργκερ, γελάνε όλοι»
screenshot 6

19/06/2024 | 16:25

Φώτης Σεργουλόπουλος για Ζήνα Κουτσελίνη: «Κάποιος να την πάρει από εκεί που βρίσκεται, να την κλείσει κάπου για να τη θεραπεύσει»

19/06/2024 | 16:01

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ζήτησε κάλπες το φθινόπωρο για εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

19/06/2024 | 15:58

Πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου: Μέσα στο Κίτσι οι φλόγες – Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις
lamia aek2 240224

19/06/2024 | 15:30

Με το νικητή του Βελέζ Μόσταρ – Ίντερ Κλαμπ ντ’ Εσκάλντες κληρώθηκε η ΑΕΚ

19/06/2024 | 15:23

Από σήμερα έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, η δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικού

19/06/2024 | 15:17

Κάρυστος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Παραδείσι
vladimiris kyriakidis 190624

19/06/2024 | 15:07

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν περίμενα ότι θα σταματήσει τώρα η “Μουρμούρα”»

19/06/2024 | 15:02

Θεοδωρικάκος: Συναντήσεις με φορείς της αγοράς με στόχο τον έλεγχο των τιμών

19/06/2024 | 14:49

Φωτιά στη Βάρης Κορωπίου: Μάχη με τις φλόγες κοντά σε σπίτια και εργοστάσια – Εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι
pasok politiko symvoulio 190624 (10)

19/06/2024 | 14:40

Ανδρουλάκης: Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα – Δεν ανεβήκαμε όσο θα θέλαμε, αλλά είμαστε πρώτοι στους κεντρώους ψηφοφόρους – ‘Εντονη αμφισβήτηση από στελέχη

19/06/2024 | 14:25

Europa League: Με το νικητή του Μπότεφ Πλόβντιβ – Μάριμπορ κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός

19/06/2024 | 14:19

Απόστολος Λύτρας: Ποινική δίωξη στην πρώην σύζυγό του – Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον ποινικολόγο
Θόδωρος Μαργαρίτης: Περί Κεντροαριστεράς
Γιώργος Μπουλμπασάκος: Η AI είναι μία επανάσταση αλλά χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόρους
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή