Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Επίδικα και τα διλήμματα στην πορεία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την αρχική του φάση διεξάγεται συχνά με όρους διλημματικούς ενώ τα περισσότερα μίντια εστιάζουν κυρίως στα πρόσωπα της διεύρυνσης αδυνατώντας να ερμηνεύσουν τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια.

Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την αρχική του φάση διεξάγεται συχνά με όρους διλημματικούς ενώ τα περισσότερα μίντια εστιάζουν κυρίως στα πρόσωπα της διεύρυνσης αδυνατώντας να ερμηνεύσουν τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Αγανίδης

Τα διλήμματα αυτά (ριζοσπαστική αριστερά ή κεντροαριστερά, κόμμα ή παράταξη, διεύρυνση ή μετασχηματισμός κλπ) ειδικά όταν τίθενται με τρόπο πρόχειρο και επιφανειακό, αφενός δημιουργούν συνθήκες εσωστρέφειας και αφετέρου ενεργοποιούν μετωπικές λογικές στην πολιτική αντιπαράθεση οι οποίες όμως δεν επαρκούν για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης προοδευτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Λίγο πριν το τέλος και της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα διανύουμε μια εποχή όπου τα πολιτικά επίδικα δεν τίθενται πλέον από τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά από την ίδια την κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία μοιάζει όλο και πιο πολύπλοκη, απρόσωπη, ψηφιακή και σε μια σειρά από επί μέρους ζητήματα εν πολλοίς αχαρτογράφητη.

Όσοι ασχολούμαστε με το εγχείρημα της διεύρυνσης και της ανασυγκρότησης του Σύριζα, θα ήταν πιο χρήσιμο να αφήσουμε στην άκρη τα όποια δικά μας διλήμματα και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα πολιτικά επίδικα που θέτει σήμερα ο κόσμος της αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς με ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση αλλά και ένα αξιόπιστο σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα.

Εντελώς ενδεικτικά, τα προοδευτικά επίδικα της εποχής μας θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν στα ακόλουθα:

1. Κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόρριψη της πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και του άρθρου 5 για τη συνταγματική κατοχύρωση της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν μια ήττα για τις δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου.

Παράλληλα η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αστυνομικά μέτρα αλλά και η ατζέντα «νόμος και τάξη» που επιβάλει στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων κινούνται στα όρια της νομιμότητας καθώς διέπονται από την δικαιολόγηση της υπέρμετρης καταστολής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης καταστάσεων δήθεν εκτάκτου ανάγκης δια της αναγκαστικότητας της κρατικής βίας.

Απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα αδιαπραγμάτευτο μέτωπο υπεράσπισης του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών επιλογών αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής, φιλοξενίας και χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, όπως επίσης και ένα σύγχρονο πλαίσιο απονομής της ελληνικής ιθαγένειας που θα βασίζεται στο δίκαιο του εδάφους. Είναι επίσης αναγκαία η επεξεργασία μιας συγκροτημένης πρότασης για την ουσιαστική αναδιαμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας με περισσότερη εκπαίδευση για την εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου και της σημασίας της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

2. Κοινωνικό κράτος και εξάλειψη των ανισοτήτων.

Η εξάλειψη των ανισοτήτων και η δημιουργία ίσων ευκαιριών στην παιδεία, την εργασία, την επιχειρηματικότητα, την ευημερία αλλά και στη διεκδίκηση δημόσιων αξιωμάτων αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη απαίτηση των προοδευτικών και αριστερών πολιτών στη σύγχρονη εποχή. Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του Σύριζα πέτυχε αρκετά σε αυτόν τον τομέα αν σκεφτεί κανείς το ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης μέσα στο οποίο αναγκάστηκε να κυβερνήσει. Όμως οι ανισότητες με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βαθαίνουν ξανά και μάλιστα ως πολιτική επιλογή και ιδεολογική επιταγή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της.

Ως απάντηση σε αυτό οφείλουμε να προτάξουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους όχι απλά σαν δίχτυ ασφαλείας για όσους δεν τα κατάφεραν όπως λέει η «φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία» αλλά ως μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πολιτών, προστασίας της εργασίας, εξάλειψης των ανισοτήτων, παροχής ποιοτικών δημόσιων αγαθών και εξασφάλισης ίσων ευκαιριών προς όλους.

3. Δίκαιη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία

Μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση για την οικονομία πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πλαισίου ενθάρρυνσης και παροχής κινήτρων (χαμηλή φορολογία, μείωση και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.) στη νέα επιχειρηματικότητα που λειτουργεί με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες επιλογές στο πλαίσιο της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου όπως και η αξιοποίηση των σχολαζουσών κληρονομιών και των ανενεργών ιδιοκτησιών για κοινωφελείς σκοπούς και παροχή πόρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα σχήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προοδευτικού κόσμου της χώρας μας και των επιχειρηματιών της πραγματικής καινοτομίας. Οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πρότασης

μας για την οικονομία αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων προέρχεται από την ανεξέλεγκτες και παρασιτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τέλος, ως προς τα διλήμματα που αναφέρθηκα στην αρχή, επειδή κι αυτά έχουν τη σημασία τους αλλά και για όλα τα πολιτικά επίδικα που θα προκύψουν στην πορεία προς το συνέδριο, θα πρότεινα να δώσουμε το λόγο στα παλιά και νέα μέλη του κόμματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, προκειμένου να εκφραστούν, να συζητήσουν και να διαβουλευτούν και μέσα από το διάλογο και τη ζύμωση να προκύψει το νέο περιεχόμενο της αριστεράς της εποχής μας.

*Ο Δημήτρης Αγανίδης είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την «Ανοιχτή Πόλη»

Send this to a friend