Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

OPINION

Επηρεάζονται οι προσωπικές μας αποφάσεις από τις απόψεις των άλλων;

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι είμαστε άτομα με ελεύθερη σκέψη, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε τη δύναμη της κοινωνικής πίεσης και πόσο επηρεάζει τη γνώμη μας...

Μια καινούρια ενδιαφέρουσα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν τις προσωπικές τους αποφάσεις, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με το πρότυπο της ομάδας, μία αλλαγή που φαίνεται όμως να διαρκεί μόνο 3 ημέρες περίπου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση μας στις απόψεις των άλλων, πράγματι αλλάζουν τις δικές μας προσωπικές γνώμες, αλλά δεν τις αλλάζουν για πάντα» λέει ο ψυχολόγος επιστήμονας και συγγραφέας της μελέτης Yu Rongjun από το Πανεπιστήμιο της South China Normal. «Ακριβώς όπως η μνήμη εργασίας μπορεί να κρατήσει περίπου 7 στοιχεία και ένα φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό για ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι και η κοινωνική επιρροή φαίνεται να έχει ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα που καθίσταται αποτελεσματική»

Το γεγονός ότι οι προσωπικές αποφάσεις επηρεάζονται από τις απόψεις των άλλων είναι ένα καλά εδραιωμένο επιστημονικό συμπέρασμα στην πειραματική ψυχολογία. Αλλά είναι ασαφές κατά πόσον η συχνά παρατηρούμενη κοινωνική συμμόρφωση αντανακλά στη δημόσια συμμόρφωση, κινητοποιούμενη από την επιθυμία του ατόμου να ταιριάξει με την ομάδα και να αποφύγει την κοινωνική απόρριψη ή την ιδιωτική αποδοχή, η οποία οδηγεί σε μια αυθεντική αλλαγή στη προσωπική άποψη που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και όταν η κοινωνική επιρροή έχει μηδενιστεί.

Ο Yu και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ερευνήσουν αυτό το θέμα στο εργαστήριο. Κάλεσαν φοιτητές να συμμετάσχουν σε μια μελέτη που θα διερευνά πώς “οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελκυστικότητα του προσώπου“. Οι μαθητές εξέτασαν 280 ψηφιακές φωτογραφίες νεαρών ενηλίκων γυναικών και κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα κάθε προσώπου σε μια κλίμακα 8 βαθμίδων.

Αφού αξιολόγησαν ένα πρόσωπο, στη συνέχεια είδαν τον μέσο όρο 200 αξιολογήσεων άλλων φοιτητών για το ίδιο πρόσωπο. Είναι σημαντικό ότι ο μέσος όρος των δεύτερης ομάδας των φοιτητών συμφωνούσε με τη βαθμολογία του συμμετέχοντος σε ένα ποσοστό μόνο 25% την πρώτη φορά. Τις υπόλοιπες φορές, ο μέσος όρος της δεύτερης ομάδας των φοιτητών διακυμάνθηκε 1, 2, ή και 3 μονάδες πάνω ή κάτω από τη βαθμολογία του συμμετέχοντα.

Οι φοιτητές ήρθαν πάλι πίσω στο εργαστήριο για να βαθμολογήσουν και πάλι τα πρόσωπα αφού είχαν περάσει 1 ημέρα, 3 ημέρες, 7 ημέρες και 3 μήνες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η νόρμα της ομάδας φάνηκε να παρασύρεται από τις κρίσεις του συμμετέχοντα, όταν βαθμολόγησαν εκ νέου τις φωτογραφίες 1 και 3 ημέρες μετά από την αρχική περίοδο αξιολόγησης. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για την επίδραση της κοινωνικής συμμόρφωσης, όταν το διάστημα που μεσολάβησε ήταν μεγαλύτερο (είτε 7 ημέρες ή 3 μήνες μετά την πρώτη αξιολόγηση).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι οι γνώμες των συμμετεχόντων άλλαξαν για ένα διάστημα 3 ημερών, δείχνει κάτι περισσότερο από ένα επιφανειακό εργαστηριακό αποτέλεσμα, πόσο μάλλον όταν τα πρότυπα της ομάδας φαίνεται να είχαν ένα πραγματικό, αν και σύντομο, αντίκτυπο στις ιδιωτικές απόψεις των συμμετεχόντων.

Οι μελέτες αυτές είναι αξιοσημείωτες, λέει ο Yu, επειδή ήταν σε θέση να ελεγχθούν για μεθοδολογικά θέματα που προκύπτουν συχνά σε μελέτες που χρησιμοποιούν μια μορφή επαναληπτικών μετρήσεων, όπως οι φυσικές ανθρώπινες τάσεις να υποχωρούν στο ενδιάμεσο διάστημα και να συμπεριφέρονται με συνέπεια στην πάροδο του χρόνου.

Στο ένα ερώτημα που ο Yu και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την απάντηση είναι γιατί το αποτέλεσμα να διαρκεί για 3 ημέρες. Σχεδιάζουν να διερευνήσουν κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει ένας νευρολογικός λόγος για τη διάρκεια της δράσης και αν το αποτέλεσμα μπορεί να χειραγωγηθεί προκειμένου να διαρκέσει για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

(άρθρο από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung)

*O Αλέξανδρος Κασσανδρινός είναι Δικηγόρος Αθηνών, Φρανκφούρτης

Ροή Ειδήσεων

06/06/2023 | 00:14

O καιρός της Τρίτης 6 Ιουνίου

06/06/2023 | 00:12

Tα ζώδια της Τρίτης 6 Ιουνίου

06/06/2023 | 00:09

6 Ioυνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων

06/06/2023 | 00:03

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

05/06/2023 | 23:29

Η γη της ελιάς: Ο Στράτος κάνει φιλική προσέγγιση στην Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται

05/06/2023 | 23:07

Ηράκλειο: Έσωσε την 36χρονη από την οργή του γιου του- Πώς τον αφόπλισε

05/06/2023 | 22:56

Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία – «Η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ έχει χάσει τον σκοπό της»

05/06/2023 | 22:38

Εύα Καϊλή: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση- «Ήμουν σοκαρισμένη, δεν μπορούσα να δω το μωρό»

05/06/2023 | 22:21

Το νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με ρακές και την… «οργή» της Μαρέβας: «Μου φέρνει τις ανθοδέσμες στο κεφάλι»

05/06/2023 | 22:07

Μύκονος: Σε κλιματιστικά και συσκευασίες Depon βρέθηκαν ναρκωτικά στη βίλα με το πάρτι 300 ατόμων

05/06/2023 | 21:54

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους» – Το υλικό της προεκλογική καμπάνιας

05/06/2023 | 21:40

Αθωώθηκε για τους θανάτους των 4 παιδιών της μετά από 20 χρόνια στη φυλακή

05/06/2023 | 21:18

Χανιά: Νεκρός ο 67χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοούνταν στη Γαυδοπούλα

05/06/2023 | 21:04

Ζέτα Μακρυπούλια: Η απάντηση στις αντιδράσεις του διαδικτύου μετά το ξέσπασμά της κατά αεροπορικής εταιρίας

05/06/2023 | 20:47

Ηλεία: Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε περιοχές της
Μύθοι και αλήθειες για μια δίκαιη φορολογική πολιτική
fotojet 2023 06 01t174853.732
O Ξυνίδης αποχαιρετά τον Πάγκαλο: Eίμαι υπερήφανος που με αποκάλεσε «αγαπητό» και μου αφιέρωσε το βιβλίο του «με όλη του την αγάπη»
marizeta pasok 3005
Η μεγάλη προοδευτική παράταξη προς την 25η Ιούνη: Με πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων
pasok sygkentrosi4
Ώρα μηδέν για το γενναίο rebuilt της Κεντροαριστεράς
konstantopoulou
Δεύτερη ευκαιρία στην Ζωή
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασαν τις αλλαγές που έχουν γίνει στην κοινωνία