Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»

OPINION

Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ – Νέα Αλλαγή για τη Νέα Ελλάδα

Πλησιάζουμε στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ.

Εμείς οι πολίτες του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου της σοσιαλδημοκρατίας της κεντροαριστεράς της οικολογίας της προόδου  που πιστεύουμε στις αξίες  και παραδόσεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του Τρικούπη του Ελευθέριου Βενιζέλου  του Πλαστήρα  του Γεώργιου Παπανδρέου του Ανδρέα Παπανδρέου έχουμε ως στόχο   να πετύχουμε μια νέα αλλαγή για την Ελλάδα.

Η αλλαγή όμως είναι δύσκολη, από την άλλη χωρίς αλλαγή δεν υπάρχει εξέλιξη. Ο λαός θέλει την αλλαγή αλλά φοβάται.

Μάλλον κάποιοι τον φοβίζουν γιατί θα χάσουν τα κεκτημένα τους  από αυτό το πολιτικό σύστημα. Ποιοι είναι αυτοί; Τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ,οι συντεχνίες και τα κατεστημένα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν ένας από τους λόγους που κατέστρεψαν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Με την   δεξιά πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ   φθάσαμε  στον πάτο. Από την άλλη με την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έχει ήδη ξανά εκτροχιαστεί ως προς τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Βρισκόμαστε σε ένα ύψος χρέους πάνω από 210% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτή την στιγμή από τα κεντρικά ταμεία της διοίκησης λείπουν 19,8 δισεκατομμύρια. Μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής το Μάρτη του 2020, τα κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν το προνόμιο της δημοσιονομικής χαλαρότητας δηλαδή να ξοδεύουν πάνω από την δυνατότητα του προϋπολογισμού τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Όλες οι χώρες μεταξύ αυτών και εμείς δανειστήκαμε και μάλιστα σε φθηνή βάση, διότι για χώρες μέλη της Ε.Ε υπάρχει πίσω η εγγύηση της ΕΚΤ (αυτός είναι ο λόγος του φτηνού δανεισμού). Σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που έδωσαν τα δανεισμένα χρήματα με οργανωμένα οικονομικά σχέδια για να στηρίξουν όλους τους κλάδους της οικονομίας, η Ελληνική κυβέρνηση διοχέτευσε τον αυξημένο δανεισμό και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες προς ορισμένες πελατειακές σχέσεις. Πολύ φοβάμαι ότι με αυτή την πολιτική  το κόμμα που έφερε την χώρα στην χρεωκοπία την πενταετία 2004-2009 θα το κάνει ξανά μέσα στα  επόμενα χρόνια.                                                                                                                                          Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη από την νέα ηγεσία που θα προκύψει στο ΠΑΣΟΚ να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Αυτό όμως προϋποθέτει την ανάληψη εσωτερικών προετοιμασιών. Προϋποθέτει ένα ιδεολογικό και πολιτικό πρόγραμμα σε ένα πλαίσιο αξιών και αρχών.

Τον Νοέμβρη του 2017 διακόσιες χιλιάδες απλοί φίλοι και όχι μέλη  πήγαν  στις κάλπες  ζητώντας από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να του δώσει ένα όραμα. Ένα όραμα που θα άγγιζε την ψυχή του .Ένα όραμα που θα τον έκανε να βρει το κουράγιο μέσα στην απελπισία που ζει πιστεύοντας ότι δεν αλλάζει κάτι, να ξεσηκωθεί. Τα κόμματα δεν είναι  απρόσωποι μηχανισμοί . Ο κόσμος αυτός ζητούσε ξανά από το ΠΑΣΟΚ να σταθεί δίπλα του  ακούγοντας την φωνή του και διαβάζοντας την σκέψη του. Αλήθεια έχει  δώσει το ΠΑΣΟΚ ένα νέο όραμα;  Ο Ανδρέας το 81’ π.χ. είχε πει η <Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες>  Μιλούσε για εθνική ανεξαρτησία και εθνική συμφιλίωση. Ποιο πρέπει λοιπόν να είναι το όραμα του νέου ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου; Το νέο όραμα θα πρέπει να είναι ανθρωπιστικό, να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο  όπου το κράτος θα είναι υπηρέτης που λαού και όχι ο λαός υπηρέτης του κράτους. Για ποιο κράτος όμως μιλάμε; Το κράτος συστάθηκε για να εξασφαλίσει την ελευθερία και την ευημερία του λαού.

Αυτό το κράτος  όμως μας εγκλωβίζει. Δεν εξασφαλίζει την προστασία της ζωής μας  της εργασίας, της κατοικίας, της τιμής και της ελευθερίας μας . Αυτό το κράτος μας πνίγει. Σε δώδεκα  χρόνια αλλάξαμε 9 πρωθυπουργούς. Κανένας δεν κατάφερε να αλλάξει αυτό το κράτος  και όποιοι προσπάθησαν όπως ο Γιώργος Παπανδρέου με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2011με τις μεταρρυθμίσεις κυρίως  υπέρ της διαφάνειας , της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και κατά της διαφθοράς και  του ξεπλύματος μαύρου χρήματος  ανετράπη  πρώτα μέσα από το ίδιο του το κόμμα και από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του τόπου. Το βασικό πρόβλημα λοιπόν της χώρας είναι το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες ψηφίζουν για να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό που επαναλαμβάνεται είναι μια από τα ίδια. Αυτό το σύστημα που ελέγχεται από γραφειοκράτες  δανειστές  και κατεστημένα  συμφέροντα  δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πλέον  πρέπει να το καταργήσουμε με μια δημοκρατική επανάσταση, μια ειρηνική  επανάσταση  μια επανάσταση του αυτονόητου .Μην μας φοβίζει η λέξη επανάσταση.

Η εξέλιξη του ανθρώπου προήλθε από μεγάλες επαναστάσεις. Πρέπει να περάσουμε σε Νέα Μεταπολίτευση στην Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Μεταπολίτευση σημαίνει νέα αρχή. Με Νέο Σύνταγμα  που να ψηφίζεται από τον λαό. Μια άλλη δημοκρατία. Ένα νέο κράτος. Ένα Νέο Σύνταγμα που θα διασφαλίζει την πιστή εφαρμογή του, όπου καμία βουλή και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να το καταπατά. Ένα Σύνταγμα που θα καθορίζει ακόμα και την μορφή του πολιτεύματος.

Θεμέλιο του πολιτεύματος η λαϊκή κυριαρχία. Γιατί να μην έχουμε προεδρική δημοκρατία όπως συμβαίνει σε Γαλλία και ΗΠΑ όπου ο πρόεδρος θα ψηφίζεται από τον λαό και θα έχει δικαίωμα να κυβερνά 5 χρόνια χωρίς πρόωρες εκλογές;  Χωρίς κανένα παραθυράκι όπως είχαμε μέχρι τώρα με την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας . Χωρίς τα πολιτικά,  οικονομικά συμφέροντα και  τις προσωπικές φιλοδοξίες που  έχουν μέχρι σήμερα  την δυνατότητα να ανατρέψουν μια κυβέρνηση που έχει πάρει την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει. Να έχει τέλος πάντων ένας άνθρωπος  – ένας πρόεδρος  της Ελληνικής δημοκρατίας την δυνατότητα να κυβερνήσει .  Να έχει  το δικαίωμα να ορίσει τον καλύτερο για την θέση του πρωθυπουργού.

Ένα Σύνταγμα που θα καθορίζει ένα σαφές φορολογικό σύστημα το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι και θα γνωρίζει ο κάθε φορολογούμενος και επίδοξος επενδυτής τι  του ξημερώνει. Ένα Σύνταγμα που θα επιβάλει αξιοκρατία μέσα από διαδικασία ΑΣΕΠ για όλες τις θέσεις στην δημόσια διοίκηση που καταλαμβάνουν  στελέχη του κυβερνώντος   κόμματος. π.χ  διοικητές νοσοκομείων , ΕΟΠΥ, ΟΑΕΔ , ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) γενικοί γραμματείς – διευθυντές υπουργείων κ.α. Ένα νέο σύνταγμα με μια μικρή κυβέρνηση 10 υπουργών και μια μικρή σε μέγεθος βουλή των 100 βουλευτών. Μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση.  Όταν παραβιάζεται το σύνταγμα έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατεύσουμε. Ένα Σύνταγμα που η διάκριση εξουσιών θα αποτελεί καταστατική αρχή. Άλλο το κόμμα , άλλο η κυβέρνηση και άλλο η βουλή. Δεν μπορεί όλοι οι άνθρωποι να έχουν τις ίδιες θέσεις. Ένα Σύνταγμα που θα καθορίζει τον αριθμό θητείας του βουλευτή.

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα για όλους τους ξένους είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αυτές τις δυο έννοιες θα έπρεπε σαν χώρα να τις κατοχυρώσουμε ως διεθνές brand name της Ελλάδας. H Νέα Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα της ελευθερίας. Για την ελευθερία έγινε η επανάσταση του 21 , για την ελευθερία μιλά ο εθνικός μας ύμνος , την ελευθερία συμβολίζει η σημαία  μας. Το κράτος που μας έφτασε εδώ τονίζω το κράτος γιατί άλλο η Ελλάδα άλλο το κράτος πρέπει να τελειώσει. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντηρεί αυτό το σύστημα και να επιτρέπει να μεταφέρει  χρέη στις επόμενες γενιές.                   Αν είμαστε η Αλλαγή που θέλουμε πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς .Να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος Να είμαστε συνεπείς στις αξίες μας. Να χτίσουμε το αύριο της χώρας στα γερά θεμέλια της αλήθειας και όχι στη κινούμενη άμμο του ψέματος.  Το 2021 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι ευκαιρία να γιορτάσουμε τις αξίες της Ελληνικής δημοκρατίας. Να τολμήσουμε να γίνουμε αυτοί που είμαστε .Να αναδείξουμε το είναι μας ,να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό για να δημιουργήσουμε τα πάντα από την αρχή. Η Ελλάδα πάντα συμβόλιζε τις ιδέες  της προόδου και την δύναμη του ανθρωπίνου πνεύματος.

Αυτές τις ιδέες πάντα υπηρετούσε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη κι είναι η μόνη που μπορεί να τις κάνει πράξη. Γιατί πρόοδος και συντήρηση δεν πάνε μαζί . Γιατί η ευημερία της Ελλάδας δεν μπορεί να έρθει από τους λαϊκιστές και  τους δημαγωγούς που βάζουν τα  κομματικά τα προσωπικά   και  οικονομικά τους  συμφέροντα πάνω από την Ελλάδα.

Ωραία είναι η επιστροφή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του ήλιου αλλά χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο χωρίς όραμα, κανένα όνομα και κανένα σύμβολο δε θα συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας και στις λύσεις των προβλημάτων που χρειάζεται αυτή.

Έχουν  την τόλμη οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  να πούμε αυτά στο λαό ή πολλά από αυτά και όταν έρθει η ώρα να τα κάνουν πράξη; Αν υπάρχει έστω και ένας, τότε αυτός θα εκλεγεί στην προεδρία. Χωρίς μηχανισμούς , χωρίς στρατό οικονομικής στήριξης και ανταπόδοσης μετά. Από την άλλη έχει ο προοδευτικός κόσμος την τόλμη να στηρίξει έναν τέτοιο άνθρωπο; Ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει όραμα με  ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης απέναντι στην συντήρηση. Θα πρέπει να αλλάξει τις δομές της οικονομίας και της πολιτικής που μας έφτασαν στην χρεωκοπία.

Κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων θα πρέπει να είναι η πολιτική διαδρομή του καθενός και οι πολιτικές προτάσεις που εκφράζουν ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στην ευημερία και πρόοδο της Ελλάδας.  Τότε ο λαός θα  αγκαλιάσει ξανά την μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τότε θα έχουμε πετύχει την μεγάλη αλλαγή , το νέο , το διαφορετικό, το ριζοσπαστικό. Τότε θα έχουμε πετύχει την Τέταρτη  Ελληνική Δημοκρατία της σύγχρονης εποχής.

*Ο Γιώργος Χρονόπουλος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, τ. ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης και μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού