Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

antonios kivotos profil 1811
Κιβωτός του Κόσμου – Αποκάλυψη Λαμπρόπουλου: Διαχειριστής του πατέρα Αντώνιου ο… νεκρός πατέρας του

OPINION

Έξι θέσεις και μια πρόταση για την εφαρμογή της Βάσης στις Εξετάσεις

Μερικές σκέψεις, αντιδημοφιλείς ίσως σε κάποιους, με αφορμή τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις ανώτατες σχολές.

Το τι λένε οι τοπικοί παράγοντες, οι πανεπιστημιακοί, οι υπουργοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστές, έχει τη σημασία του αλλά θέλω να παρουσιάσω μια συνολική όψη του ζητήματος.

  1. Το κράτος έχει την ξεκάθαρη υποχρέωση να παράγει αρκετούς αποφοίτους για τις ανάγκες της κοινωνίας, οι εξετάσεις επομένως δεν είναι παρά ένας διαγωνισμός για θέσεις που πρέπει έτσι κι αλλιώς να καλυφθούν. Οι βαθμοί των υποψηφίων έχουν σημασία, μόνο σχετικά με το πώς θα μοιραστούν οι υποψήφιοι στα τμήματα των σχολών και τίποτα παραπάνω.
  2. Ο ρόλος του κράτους είναι να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις φιλοδοξίες του καθενός. Αν έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των θέσεων σε κάποια τμήματα είναι υπερβολικός και οι απόφοιτοι μένουν άνεργοι ή φεύγουν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά, οι θέσεις θα έπρεπε να μειώνονται. Συνήθως όμως διατηρούνται ή ακόμα και αυξάνονται, για λόγους κομματικού συμφέροντος ή αποφυγής πολιτικού κόστους. Ο περιορισμός των εισακτέων μέσω του κόφτη της ΕΒΕ, δεν είναι παρά αποφυγή πολιτικής ευθύνης και δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα από όσα λύνει..
  3. Αν σε κάποια ειδικότητα χρειαζόμαστε 50 αποφοίτους τον χρόνο και λόγω της ΕΒΕ εισάγονται 20, τότε τι θα κάνουμε; Θα αξιοποιήσουμε αυτούς που προέρχονται από την ιδιωτική εκπαίδευση όπου δεν υπάρχει ΕΒΕ, εκείνους που σπούδασαν εκτός Ελλάδας ή θα εισάγουμε εργαζόμενους από άλλη χώρα; Δεν περιμένω φυσικά απάντηση.
  4. Με το είδος των εξετάσεων που πραγματοποιούνται, το κράτος ζητά από τους υποψηφίους πολύ περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, οπότε αυτοί στρέφονται υποχρεωτικά στα φροντιστηριακά μαθήματα. Τι ακριβώς πετυχαίνουμε λοιπόν με την ΕΒΕ, εξετάζουμε αν οι υποψήφιοι είχαν σωστή εξωσχολική προετοιμασία; Ούτε εδώ περιμένω απάντηση.
  5. Οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Αν πχ ένας έγραψε μέσο όρο 6 με δύσκολα και απαιτητικά θέματα και κόπηκε λόγω ΕΒΕ, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένος στην περίπτωση που με τα θέματα που είχαν πέσει κάποιες άλλες χρονιές, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Για να το πούμε αλλιώς, με την εφαρμογή της ΕΒΕ, προκύπτει το αντιφατικό ότι με ορισμένα θέματα εξετάσεων ο μαθητής θεωρείται κατάλληλος για σπουδές και με κάποια άλλα όχι. Αυτά όσον αφορά και στο επιχείρημα ότι όσοι σπουδάζουν, οφείλουν να έχουν ένα κατάλληλο επίπεδο. Το επίπεδο αυτό δεν είναι σταθερό αλλά αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, το βλέπουμε όλοι ή κλείνουμε τα μάτια;
  6. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο πτυχίο και οι εξετάσεις ήταν εμπόδιο, είτε γιατί δεν έγραψαν όσο καλά χρειαζόταν ή γιατί λόγω ΕΒΕ κόπηκαν εντελώς, γιατί να εμποδίζονται να το κάνουν με δικά τους έξοδα μέσα στη χώρα μας, αξιοποιώντας την ιδιωτική εκπαίδευση; Τι νόημα έχει το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν σου επιτρέπει να κάνεις αναγνωρισμένες ιδιωτικές πανεπιστημιακές σπουδές στη Ελλάδα, ενώ υποκριτικά δεν σε εμποδίζει να το κάνεις αυτό στο εξωτερικό; Γιατί να ξοδέψεις σε κάποια άλλη χώρα πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα διέθετες στη δική σου και να ενισχύσεις έτσι μια ξένη οικονομία;

Λέω να σταματήσω εδώ. Η βάση εισαγωγής αλλά και ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων που αφορούν τις σπουδές στη χώρα μας, δεν έχουν προκύψει μετά από προσεκτικές μελέτες της ελληνικής πραγματικότητας αλλά είναι αποτελέσματα ιδεοληψιών και μικροκομματικών συμφερόντων. Καιρός αυτό να αλλάξει, με ειλικρινή συζήτηση και με αποφάσεις σε διακομματικό επίπεδο. Η πρώτη τέτοια προσπάθεια έγινε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, καιρός να επικαιροποιηθεί και να διευρυνθεί.

Θα πρότεινα λοιπόν στην κ. Υπουργό: Πρώτο, να αλλάξει στάση και να δώσει έστω και τώρα τη δυνατότητα να συμπληρωθούν οι σχολές με φοιτητές. Δεύτερο, να δρομολογήσει άμεσα διαβούλευση για τον ετήσιο αριθμό αποφοίτων κάθε ειδικότητας που χρειάζεται η χώρα, χωρίς να κρύβεται πίσω από αριθμούς χωρίς νόημα όπως η ΕΒΕ, για να περιορίσει τεχνητά την υπερπαραγωγή πτυχιούχων. Τρίτο, να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση την αλλαγή του Συντάγματος, για την κατάργηση του άρθρου 16. Αρκετά με την υποκρισία, παράγουμε σαν χώρα πιο πολλή από όση μπορούμε να καταναλώσουμε.

Ροή Ειδήσεων

32

02/12/2022 | 21:33

Εντυπωσιακή ανακοίνωση από τον ΠΟΥ: «Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορωνοϊό»

02/12/2022 | 21:25

Νέο ξέσπασμα του Πατέρα Αντώνιου: «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

02/12/2022 | 21:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της ΕΕ: Επί τάπητος η ενεργειακή κρίση
lampropoulos pushups

02/12/2022 | 20:49

Ξέσπασε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος για γνωστή επιχείρηση-«στρατόπεδο»: «Αξιωματικοί και εκπαιδεύσεις, είναι ένας παραλογισμός»

02/12/2022 | 20:42

Σαντορίνη: Αγωνία για την 4χρονη που έφαγε φιστίκια και κατέληξε στη ΜΕΘ – «Σώστε το παιδί μου γιατί θα το χάσω» έλεγε ο πατέρας

02/12/2022 | 20:28

Γιώργος Λιάγκας: Με βίντεο στη… θάλασσα εύχεται «καλές γιορτές»!
argeitis 0212

02/12/2022 | 20:15

Γ. Αργείτης: Η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας δοκιμάζεται για πάνω από 10 χρόνια

02/12/2022 | 20:13

Τσιτσιπάς: Δεν πιστεύω στην πατριαρχία- Η ισότητα και η ενότητα είναι η λύση για όλα

02/12/2022 | 19:59

Βισκαδουράκης: «Δραπέτευσα» από το ορφανοτροφείο στα 18- Ο πατέρας μου έσβησε στην αγκαλιά μου
souarez 0212

02/12/2022 | 19:53

Ο σπαραγμός του Σουάρες και το 2ο εισιτήριο προς την Άπω Ανατολή!

02/12/2022 | 19:47

Χαλκιδική: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας που καταπλακώθηκε από δέντρο

02/12/2022 | 19:43

E.E.: Συμφωνία για πλαφόν 60 δολάρια ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο
kolovou

02/12/2022 | 19:36

Η Ιωάννα Κολοβού άνοιξε λογαριασμό για την «επαναγορά του σπιτιού» μετά τον πλειστηριασμό

02/12/2022 | 19:22

Κολωνός: «Βλέπει εφιάλτες με τον Ηλία Μίχο, κλαίει συνέχεια» λέει η θεία της 12χρονης

02/12/2022 | 19:10

Καμπουράκης για ΕΣΥ: Μόνος του πέρασε το νόμο ο Γεννηματάς- Κόπτονται τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ότι καταργείται
Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων Ε.Ε., δυο βήματα εμπρός, ένα πίσω
221115073419
Η ΝΔ δεν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας
Ανάπτυξη για όλους ή για μερικούς;
ypourgoi vouli
Άλλο η χώρα – άλλο η κυβέρνηση
Το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» που κυριαρχεί στην επικοινωνιακή παρουσία του Μητσοτάκη, γεννήθηκε το 2010
oligarxia minions aspromavri 2311
Μας φύτεψαν φόβο, μα φύτρωσαν φτερά