Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Είχε παράλληλη σχέση με την Καρολάιν και με την άλλη…», λέει φίλος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

OPINION

Έξι θέσεις και μια πρόταση για την εφαρμογή της Βάσης στις Εξετάσεις

Μερικές σκέψεις, αντιδημοφιλείς ίσως σε κάποιους, με αφορμή τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις ανώτατες σχολές.

Το τι λένε οι τοπικοί παράγοντες, οι πανεπιστημιακοί, οι υπουργοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστές, έχει τη σημασία του αλλά θέλω να παρουσιάσω μια συνολική όψη του ζητήματος.

  1. Το κράτος έχει την ξεκάθαρη υποχρέωση να παράγει αρκετούς αποφοίτους για τις ανάγκες της κοινωνίας, οι εξετάσεις επομένως δεν είναι παρά ένας διαγωνισμός για θέσεις που πρέπει έτσι κι αλλιώς να καλυφθούν. Οι βαθμοί των υποψηφίων έχουν σημασία, μόνο σχετικά με το πώς θα μοιραστούν οι υποψήφιοι στα τμήματα των σχολών και τίποτα παραπάνω.
  2. Ο ρόλος του κράτους είναι να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις φιλοδοξίες του καθενός. Αν έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των θέσεων σε κάποια τμήματα είναι υπερβολικός και οι απόφοιτοι μένουν άνεργοι ή φεύγουν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά, οι θέσεις θα έπρεπε να μειώνονται. Συνήθως όμως διατηρούνται ή ακόμα και αυξάνονται, για λόγους κομματικού συμφέροντος ή αποφυγής πολιτικού κόστους. Ο περιορισμός των εισακτέων μέσω του κόφτη της ΕΒΕ, δεν είναι παρά αποφυγή πολιτικής ευθύνης και δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα από όσα λύνει..
  3. Αν σε κάποια ειδικότητα χρειαζόμαστε 50 αποφοίτους τον χρόνο και λόγω της ΕΒΕ εισάγονται 20, τότε τι θα κάνουμε; Θα αξιοποιήσουμε αυτούς που προέρχονται από την ιδιωτική εκπαίδευση όπου δεν υπάρχει ΕΒΕ, εκείνους που σπούδασαν εκτός Ελλάδας ή θα εισάγουμε εργαζόμενους από άλλη χώρα; Δεν περιμένω φυσικά απάντηση.
  4. Με το είδος των εξετάσεων που πραγματοποιούνται, το κράτος ζητά από τους υποψηφίους πολύ περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, οπότε αυτοί στρέφονται υποχρεωτικά στα φροντιστηριακά μαθήματα. Τι ακριβώς πετυχαίνουμε λοιπόν με την ΕΒΕ, εξετάζουμε αν οι υποψήφιοι είχαν σωστή εξωσχολική προετοιμασία; Ούτε εδώ περιμένω απάντηση.
  5. Οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Αν πχ ένας έγραψε μέσο όρο 6 με δύσκολα και απαιτητικά θέματα και κόπηκε λόγω ΕΒΕ, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένος στην περίπτωση που με τα θέματα που είχαν πέσει κάποιες άλλες χρονιές, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Για να το πούμε αλλιώς, με την εφαρμογή της ΕΒΕ, προκύπτει το αντιφατικό ότι με ορισμένα θέματα εξετάσεων ο μαθητής θεωρείται κατάλληλος για σπουδές και με κάποια άλλα όχι. Αυτά όσον αφορά και στο επιχείρημα ότι όσοι σπουδάζουν, οφείλουν να έχουν ένα κατάλληλο επίπεδο. Το επίπεδο αυτό δεν είναι σταθερό αλλά αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, το βλέπουμε όλοι ή κλείνουμε τα μάτια;
  6. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο πτυχίο και οι εξετάσεις ήταν εμπόδιο, είτε γιατί δεν έγραψαν όσο καλά χρειαζόταν ή γιατί λόγω ΕΒΕ κόπηκαν εντελώς, γιατί να εμποδίζονται να το κάνουν με δικά τους έξοδα μέσα στη χώρα μας, αξιοποιώντας την ιδιωτική εκπαίδευση; Τι νόημα έχει το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν σου επιτρέπει να κάνεις αναγνωρισμένες ιδιωτικές πανεπιστημιακές σπουδές στη Ελλάδα, ενώ υποκριτικά δεν σε εμποδίζει να το κάνεις αυτό στο εξωτερικό; Γιατί να ξοδέψεις σε κάποια άλλη χώρα πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα διέθετες στη δική σου και να ενισχύσεις έτσι μια ξένη οικονομία;

Λέω να σταματήσω εδώ. Η βάση εισαγωγής αλλά και ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων που αφορούν τις σπουδές στη χώρα μας, δεν έχουν προκύψει μετά από προσεκτικές μελέτες της ελληνικής πραγματικότητας αλλά είναι αποτελέσματα ιδεοληψιών και μικροκομματικών συμφερόντων. Καιρός αυτό να αλλάξει, με ειλικρινή συζήτηση και με αποφάσεις σε διακομματικό επίπεδο. Η πρώτη τέτοια προσπάθεια έγινε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, καιρός να επικαιροποιηθεί και να διευρυνθεί.

Θα πρότεινα λοιπόν στην κ. Υπουργό: Πρώτο, να αλλάξει στάση και να δώσει έστω και τώρα τη δυνατότητα να συμπληρωθούν οι σχολές με φοιτητές. Δεύτερο, να δρομολογήσει άμεσα διαβούλευση για τον ετήσιο αριθμό αποφοίτων κάθε ειδικότητας που χρειάζεται η χώρα, χωρίς να κρύβεται πίσω από αριθμούς χωρίς νόημα όπως η ΕΒΕ, για να περιορίσει τεχνητά την υπερπαραγωγή πτυχιούχων. Τρίτο, να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση την αλλαγή του Συντάγματος, για την κατάργηση του άρθρου 16. Αρκετά με την υποκρισία, παράγουμε σαν χώρα πιο πολλή από όση μπορούμε να καταναλώσουμε.

Ροή Ειδήσεων

24/10/2021 | 08:48

Θρήνος στο Ηράκλειο: Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή μέσα σε αποθήκη

24/10/2021 | 08:41

«Με την Τουρκία δεν θα αποφύγουμε το απευκταίο» προειδοποιεί ο Γιώργος Φίλης (ΒΙΝΤΕΟ)

24/10/2021 | 08:29

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Του λέω: «Μας σκότωσες το παιδί, γιατί;» και μου απαντά: «Καλά τους έκανα» (BINTEO)

24/10/2021 | 08:17

ΕΦΚΑ: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του

24/10/2021 | 08:10

Ποιο ζευγάρι αποχώρησε από το J2US; (BINTEO)

24/10/2021 | 07:56

Φωτιά σε σούπερ μάρκετ στο Βύρωνα

24/10/2021 | 07:43

Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα και διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

24/10/2021 | 07:32

Νίκη Κεραμέως: Πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της Υπουργού Παιδείας

24/10/2021 | 07:26

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου

24/10/2021 | 07:14

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 25-31 Οκτωβρίου 2021

24/10/2021 | 06:59

Καιρός: Bροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας σήμερα (24/10)

24/10/2021 | 01:46

ID.4 GTX: Το σπορ ηλεκτρικό SUV επιδόσεων της Volkswagen

23/10/2021 | 23:58

J2US – Φασουλής σε Σταμάτη: «Γιατί λες τόσες εξυπνάδες; Σκάσε λίγο!» (ΒΙΝΤΕΟ)

23/10/2021 | 23:48

Νέα Ερυθραία: Αυτός είναι ο 43χρονος που έσπειρε τον θάνατο-Ολόκληρο οπλοστάσιο στο σπίτι του (vid)

23/10/2021 | 23:29

J2US: Το φόρεμα της Τούνη και τα σχόλια περί… εγκυμοσύνης! «Το Αλεξανδράκι», φώναζε η Καινούργιου (vid)
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτη νίκη! Ο χώρος είναι ξανά εδώ
Το success story της Φώφης
Γιατί, με τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Τίνος προϊόντα είναι ο Μπογδάνος και η Σταυρούπολη
Άρθρο Μανώλη Όθωνα με μηνύματα: “Τα μισόλογα είναι η κουρτίνα μπροστά από τη ντουλάπα με υπουργικά κουστούμια”
Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ – Νέα Αλλαγή για τη Νέα Ελλάδα