Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ευρωεκλογές με διακύβευμα το μέλλον!

Οι φετινές Ευρωπαϊκές Εκλογές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Με το Brexit να είναι, ακόμη, ένα ανοιχτό σενάριο, η ψήφος την 26η Μαΐου και οι πολιτικές αναλογίες που θα δημιουργηθούν στο ευρωκοινοβούλιο, θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα σημείο εξαιρετικά κομβικό για την ιστορία.

Οι φετινές Ευρωπαϊκές Εκλογές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Με το Brexit να είναι, ακόμη, ένα ανοιχτό σενάριο, η ψήφος την 26η Μαΐου και οι πολιτικές αναλογίες που θα δημιουργηθούν στο ευρωκοινοβούλιο, θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα σημείο εξαιρετικά κομβικό για την ιστορία.

ΓΡΑΦΕΙ Η Γεωργία Καλλή

Τα 5 ακόλουθα σημεία οδηγούν στην ανυπέρβλητη ανάγκη μεγάλης συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία, ασκώντας το ύψιστο δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Γεωπολιτική και Μεταναστευτικές ροές. 

Από την τελευταία Ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία, το 2014, το διεθνές γεωπολιτικό σύστημα γνωρίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά αστάθειας και αβεβαιότητας, από τον Β’Π.Π.. Στα σύνορα της Ευρώπης, ένα νέο είδος πολιτικών προσωπικοτήτων έχει διαβρώσει δημοκρατικούς θεσμούς και παραδόσεις στις χώρες τους και έχει καταστρατηγήσει τους κανόνες διεθνούς τάξης όπως αυτοί κωδικοποιήθηκαν στην μεταπολεμική εποχή. Οι πολιτικές καταστολής που βίωσε πρόσφατα η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία και η αυξανόμενη όρεξη της Ρωσίας για την προβολή της στρατιωτικής της δύναμης έχουν αυξήσει σταδιακά την αστάθεια στις πόρτες της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, πέρα από τον Ατλαντικό, η διοίκηση Trump είναι εξίσου απρόβλεπτη – αλλάζοντας τα δεδομένα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Έτσι ο υπό διαμόρφωση ρόλος της Ευρώπη στη διεθνή σκηνή, σε έναν εχθρικό κόσμο, θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον παράγοντα στην ψηφοφορία αυτού του Μαΐου

Επιπρόσθετος παράγοντας αστάθειας για την Ευρώπη, είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στη νότια και ανατολική ακτή της ηπείρου, κάτι που έγινε ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά ζητήματα κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Αν και οι σύγχρονες μαζικές μεταναστευτικές ροές δεν κάνουν πλέον πρωτοσέλιδα, θα παραμείνουν αναπόφευκτο χαρακτηριστικό της συζήτησης τόσο για τις αριστερές όσο και για τις δεξιές πολιτικές παρατάξεις που θα βρεθούν στο επόμενο κοινοβούλιο. Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατανοούν πλήρως αυτά τα ζητήματα και άρα την σημασία που θα έχει η ψήφος τους;

Τεχνολογία και Παραπληροφόρηση.

Ο ρόλος της Ευρώπης σε σχέση με τις μεγάλες τεχνολογίες είναι επίσης σημαντικός. Μέτρα όπως η GDPR δείχνουν ότι το μπλοκ είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους φορείς που είναι αρκετά μεγάλοι για να υπερασπιστούν τις ατομικές ελευθερίες στον ψηφιακό τομέα, ενώ προτάσεις όπως η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά προσφέρουν μεγαλύτερη διασυνοριακή ολοκλήρωση.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές σκοτεινές πλευρές στην τεχνολογική επανάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ - όπως η άνοδος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, οι τεχνικές επιτήρησης, η χειραγώγηση των δημόσιων απόψεων μέσω παραπληροφόρησης και η πιθανή λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ζητήματα που προορίζονται να γίνουν ακόμη πιο σημαντικά κατά την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο.

Λιτότητα και Ανισότητα.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ακολούθησε τα γεγονότα του 2008 και την κρίση στην Ευρωζώνη έθεσαν υπό αμφισβήτηση την φήμη της Ευρώπης ως το θεμέλιο κοινωνικής ευημερίας. Με τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, η επιδείνωση της ανεργίας των νέων, η αποδόμηση των δημόσιων υπηρεσιών και το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, έδωσαν χώρο έκφρασης σε «πολιτικές» κινήσεις πέρα από το κεντρικό δημοκρατικό τόξο.

Την ίδια περίοδο, το κόστος επιβίωσης και οι συνέπειες της διαρκούς λιτότητας σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Ευρωπαϊκής ηπείρου, δημιούργησαν μια νέα επισφαλή γενιά, που μαστίζεται από τη φτώχεια και δεν απολαμβάνει το κοινωνικό συμβόλαιο και τις ευκαιρίες που παρέχονταν στην προηγούμενη. Λόγω αυτού, τα επιχειρήματα αντι-λιτότητας και ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών δημοσίευσε πρόσφατα ευρήματα που δείχνουν ότι η Ευρώπη απώλεσε αύξηση 10% του ΑΕΠ λόγω των πολιτικών λιτότητας.

Κλιματική Αλλαγή.

Η ανάγκη για επείγοντα μέτρα που θα ανατρέψουν το παγκόσμιο τοπίο, ποτέ άλλοτε δεν απασχολούσε τόσο πολύ τον δημόσιο διάλογο, σύμφωνα με τον IPPC. Ο κόσμος μας έχει μπροστά του μόλις 12 χρόνια να μειώσει της παγκόσμιες εκπομπές του στο μισό. Η Κλιματική Αλλαγή είναι μία κρίση, η οποία απαιτεί διεθνή συνεργασία. Είναι αδύνατον για τις ευρωπαϊκές χώρες να επιλύσουν το πρόβλημα μεμονωμένα. Θα ηγηθεί η Ευρώπη αυτού του προβλήματος, παγκοσμίως; Ή θα πισωγυρίσει, λόγω του αυξανόμενου κύματος λαϊκισμού – μόνον 3 στα 12 Δεξιά Κόμματα, στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο, αποδέχονται τις επιστημονικά αποδεδειγμένες επιπτώσεις της επίδρασης του ανθρώπου στην Κλιματική Αλλαγή;

Φυλετική ανισότητα.

Με πρόμαχο το κίνημα #MeToo το 2017, είναι, πλέον, αδύνατο να στρέψουμε το βλέμμα αλλού από το φαινόμενο της ανισότητας των δύο φύλων, είτε αυτό συμβαίνει στους εταιρικούς διαδρόμους και γραφεία, είτε συμβαίνει στους δρόμους των πόλεων της Ε.Ε., είτε στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο. Αν και το θέμα της ανισότητας των φύλων είναι αυτό που από το 1957 και τη Συμφωνία της Ρώμης, διαμόρφωσε εν μέρει το Ευρωπαϊκό σενάριο, και 6 στις 10 πιο υψηλά βαθμολογημένες για το επίπεδο ισότητας εταιρίες παγκοσμίως, βρίσκονται στην Ευρώπη, η πρόοδος κινείται αργά και, πλέον, με όπισθεν! Οικουμενικά, το διάκενο έχει διογκωθεί το τελευταίο ημερολογιακό έτος, για πρώτη φορά μετά το 2006, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά επί της ανισότητας των φύλων του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Πέραν αυτής της ταραχώδους εικόνας, ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και η ικανότητά της να συμμετέχει πλήρως και ενεργά στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, θα παίξουν έναν κρίσιμα σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως έφτασε η στιγμή να χαράξει η Ευρώπη μια νέα πορεία;

Εμείς θα το αποφασίσουμε με την συμμετοχή μας και την ψήφο μας!

*Η Γεωργία Καλλή είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής – Κίνημα Αλλαγής και υπεύθυνη Τομέα Γυναικών Ε.Δ.Ε.Μ.

Send this to a friend