Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής

Όλα ξεκίνησαν στο συνέδριο  το καλοκαίρι του ’10, με την ενσωμάτωση του Συνασπισμού στο ΣΥΡΙΖΑ  και από κόμμα του Ευρωκομουνισμού και της ανανεωτικής αριστεράς μετατράπηκε σε κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Δείτε επίσης

Μεσολόγγι: Συγκινεί η μητέρα του 16χρονου για την απόφαση να δωρίσει τα όργανά του
Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή σε 7.835 δικαιούχους

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε τότε στους κόλπους της ελληνικής αριστεράς ήταν η δήλωση  αποχώρησης  του Φ. Κουβέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ  και ειδικότερα το απόσπασμα όπου αναφέρει ότι, «…ο αριστερισμός που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξιας…». Στην συνέχεια ιδρύθηκε η Δημοκρατική Αριστερά.

Στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων του ’11 ο ΣΥΡΙΖΑ ως άλλος Τζακ Νικολσον στην ταινία «Επάγγελμα  ρεπορτερ» του Αντονιόνι βρίσκει στα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος μια νέα ταυτότητα, αυτή του έθνολαϊκισμού και υιοθετώντας  τα  πιο διχαστικά, λαϊκίστικα  συνθήματα της εποχής πορεύτηκε προς τις διπλές εκλογές του ΄12 και κατέκτησε την δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας με την ίδια τακτική, βρίζοντας ως διεφθαρμένο όλο το πολιτικό σύστημα και με κεντρικό σύνθημα «την πρώτη μέρα θα σκίσουμε τα μνημόνια» κερδίζουν τις εκλογές του Γενάρη του’15. Συνεργάζεται με τους λαϊκιστές της δεξιάς (ΑΝΕΛ) με την δικαιολογία ότι υπήρξαν οι πιστότεροι (αν όχι οι μοναδικοί) συνοδοιπόροι τους στον αντιμνημονιακό  αγώνα και στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας τα υπουργεία-κλειδιά αναλαμβάνουν στελέχη της «σκληρής» αντιευρωπαϊκής πτέρυγας που ονειρεύεται έξοδο από την Ευρώπη και επιστροφή στην δραχμή.

Πρέπει να τονισθεί η σοσιαλδημοκρατία είναι απαγορευμένη λέξη σε ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι μέχρι τότε δήλωναν (και δηλώνουν και σήμερα) αμετανόητοι σοσιαλδημοκράτες σιωπούσαν με αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις και διάφορα κρατικά αξιώματα. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ένα διχαστικό δημοψήφισμα που δημιούργησε συνθήκες ακραίου διχασμού, η περιβόητη «kolotoumba», αποχώρηση της σκληρής αριστερής πτέρυγας και εντέλει η πλήρης αποϊδεολογικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η μετατροπή του σε πολιτικό  «super market» και τέλος, όπως είπε και ο πρώην υπουργός, η μετατροπή του σε «μαγαζί». Διαψευστήκαν οικτρά όσοι πίστευαν  στην ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια στροφή προς μια πιο ήπιας μορφής αριστερά που θα αγκάλιαζε και την σοσιαλδημοκρατία.  Υπηρετώντας μέχρι κεραίας το τρίτο (αχρείαστο) μνημόνιο, ο κυβερνητικός βίος του ΣΥΡΙΖΑ διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός γνήσια εθνολαϊκιστικού κόμματος: αντιθεσμικές κινήσεις για να κατακτήσουν τους αρμούς της εξουσίας όπως ο νόμος Παππα για τα ΜΜΕ και ταυτόχρονη περιφρόνηση των αποφάσεων του ΣτΕ, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και δημιουργία ενός παράτυπου παρακράτους, διώξεις πολιτικών αντιπάλων μέσα από την περίφημη υπόθεση Novartis. Μεταξύ άλλων, ύψιστος πολιτικός του στόχος υπήρξε και η διάλυση του Κινήματος Αλλαγής με μεταγραφές βουλευτών και προσφέροντας ανταλλάγματα και υποσχέσεις για βουλευτική έδρα σε πλειάδα πράσινων στελεχών.

Φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ηττημένο στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές και βουλευτικές) χωρίς όμως ίχνος αυτοκριτικής και αυθεντικού αναστοχασμού πάνω στα αίτια της ήττας του. Ως μηχανισμός παλαιοκομματικός και ξεπερασμένος, θεωρεί ότι με το συνέδριο θα λυθούν όλα τα ιδεολογικοπολιτικά του προβλήματα. Σε τι να βοηθήσει όμως ένα συνέδριο όταν οι χειρισμοί που έγιναν το τελευταίο τετράμηνο (Έβρος, «θα λογαριαστούμε μετά την πανδημία», η στάση του στην εκδήλωση για την Marfin, διαμάχη με το σποτ για τους δημοσιογράφους, οι υποθέσεις Παπαδημούλη, Παπαγγελόπουλου , Novartis, Παππάς) δείχνουν ένα κόμμα στο οποίο κυριαρχεί πολιτική Βαβέλ σε όλα τα καίρια ζητήματα, ένα κόμμα που δεν πιστεύει στις συναινέσεις, δεν σέβεται τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας, στερείται πολιτικού προσανατολισμού και ασκεί αντιπολίτευση σε μια δεξιά κυβέρνηση με όρους αριστεριστικής συνδικαλιστικής παράταξης; Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε υπήρξε ούτε μπορεί να γίνει ο μεγάλος αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης. Διότι βρίσκομαι απέναντι στην συντηρητική δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει ότι διαθέτω ένα κόμμα με σταθερό πολιτικό προσανατολισμό με σεβασμό στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Ένα κόμμα που δημιουργεί τους όρους για την διεξαγωγή σοβαρών πολιτικών αντιπαραθέσεων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αποδημώντας συστηματικά  τις συντηρητικές πολιτικές και  έχοντας το πολιτικό έρμα να προτείνει σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα, στηριγμένο στο συνεχώς ανατροφοδοτούμενο ιδεολογικοπολιτικό οπλοστάσιο του. Θέλει πολιτικό αρχηγό αποφασιστικό και τολμηρό, με βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και όχι άβουλο και βουβό που αναλώνεται σε εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και να το επιθυμούν  έχασαν το τρένο της σοσιαλδημοκρατίας (αν ποτέ επιθυμούσαν να το προλάβουν…) και με τα κυβερνητικά τους πεπραγμένα αλλά και με την όλη στάση τους ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρούν εαυτούς εκφραστές της προοδευτικής παράταξης. Οι εκλογικές πλειοψηφίες δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, και στην περίπτωση της κεντροαριστεράς μπορεί τη δεδομένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει την κυρίαρχη εκλογική επιρροή ή και πλειοψηφία, του λείπουν όμως οι όροι για να εκφράσει τον χώρο στο σύνολο του. Σε ένα περιβάλλον μετα-δημοκρατίας δεν αρκεί η πλειοψηφία, χρειάζεται και αυτό που αποκαλείται μετα-πλειοψηφία, δηλαδή η απαραίτητη πολιτική και κοινωνική επάρκεια, οι ιδεολογικές και αξιακές αναφορές που θα σου επιτρέψουν να ενώσεις και να καταστείς ο κυρίαρχος εκφραστής ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου μακροπρόθεσμα.  Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα καταφέρει.  Εζυγίσθη, εμετρήθη, και ευρέθη ελλιπής.

Κώστας Πανδής είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής – Μέλος Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι – Πότε χαλάει ο καιρός

Μπέτυ Μπαζιάνα: Ορκίστηκε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ελένη Μενεγάκη: 10+1 φωτογραφίες της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης που έγραψαν ιστορία

Ροή Ειδήσεων

image for post1026436

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»
seismos 5 600x337 1.jpg 1 2

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
screenshot 2

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του
Zodiac

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού
6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού