Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

OPINION

Η ευρωπαϊκή Βαβέλ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι χώρες του Βορρά δεν θέλουν να δώσουν επιχορηγήσεις και μάλιστα χωρίς όρους και δεσμεύσεις. Οι χώρες του Νότου δεν θέλουν όρους για τις επιχορηγήσεις που να παραπέμπουν σε μνημόνια.

Δείτε επίσης

Τατσόπουλος για Μπογδάνο: Ο Mini-Me δεν είναι φασίστας, είναι ψώνιο!
Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία απειλούν με κυρώσεις, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ρέπουν προς τον αυταρχισμό δεν θέλουν οι επιχορηγήσεις να συνδεθούν με το σεβασμό του κράτους δικαίου. Όσο για την Ιρλανδία θα καθορίσει τη στάση της ανάλογα με τις πιέσεις που θα δεχτεί για το ζήτημα της φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είναι ενιαία, ότι οι Βόρειοι είναι δύσπιστοι απέναντι τους Νότιους, ότι λείπει η διάθεση για να προχωρήσει η πολιτική και οικονομική ενοποίηση, το γνωρίζουμε από την κρίση του 2009.

Εκείνο που ίσως δεν ήταν και τόσο γνωστό και που κατέστη σαφές και κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι οι διαιρέσεις στην Ευρώπη δεν περιορίζονται στη γνωστή «Βορράς- Νότος». Οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν τη δική τους άποψη, οι συμμαχίες ανάλογα με το ζήτημα που συζητείται είναι κάθε φορά διαφορετικές, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις χωρών, όπως η Ιρλανδία.

Είναι όλο αυτό μια ευρωπαϊκή Βαβέλ;  Είναι. Πρέπει οι παραπάνω να κάνουν ο καθένας λίγο πίσω για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή συνοχή; Πρέπει. Θα μπορέσει η Μέρκελ να πετύχει μια συμφωνία με συμβιβασμούς;  Μάλλον ναι. Τελικά ακόμη και οι πιο «σκληροί» ξέρουν ότι διακυβεύονται πάρα πολλά.

Τα δυσκολότερα ζητήματα ως προς τα οποία καλούνται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι:

  1. Το μέγεθος του Ταμείου και η κατανομή των πόρων μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Η πρόταση της Ε.Ε. είναι να περιλαμβάνει 750 δις. Στην πρόταση αυτή αντιδρούν κυρίως οι τέσσερις «φειδωλοί», Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία. Οι χώρες αυτές διαφωνούν ως προς το ύψος των πόρων του Ταμείου αλλά και ως προς την εσωτερική κατανομή μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. Οι τέσσερις προτείνουν να δοθούν λιγότερες επιχορηγήσεις. Οι χώρες αυτές ταυτόχρονα προτείνουν μείωση του ενωσιακού προϋπολογισμού και διεκδικούν υψηλά rebates.
  2. Εξίσου σημαντικά ζητήματα που προκαλούν αντιπαραθέσεις είναι οι όροι χορήγησης των πόρων στους δικαιούχους των επιχορηγήσεων αλλά και τα κριτήρια κατανομής τους. Οι τέσσερις χώρες προτείνουν οι επιχορηγήσεις να συνδέονται με αυστηρούς όρους για μεταρρυθμίσεις. Αν οι όροι δεν τηρούνται τότε να μην γίνονται εκταμιεύσεις. Στην άποψη αυτή αντιτίθενται τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα.
  3. Τα κριτήρια. Σε ότι αφορά τα κριτήρια για την κατανομή των επιχορηγήσεων πολλές χώρες αντιδρούν στα κριτήρια που επέλεξε η ΕΕ λέγοντας ότι αυτά κοιτούν στις οικονομικές συνθήκες του παρελθόντος και δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες της κρίσης στις οικονομίες. Η Τσεχία για παράδειγμα διαφωνεί με τα κριτήρια της ΕΕ γιατί κατ’ αυτήν επιβραβεύονται χώρες που οι οικονομίες τους δεν τα πήγαιναν καλά πριν την κρίση και τιμωρείται η ίδια που πριν την κρίση είχε χαμηλή ανεργία και καλούς οικονομικούς δείκτες.

Για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις σε ότι αφορά τα κριτήρια κατανομής των επιχορηγήσεων ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Μισέλ πρότεινε ένα 30% των επιχορηγήσεων να δοθεί μετά το 2021 όταν θα είναι γνωστά τα οικονομικά στοιχεία για τις συνέπειες της κρίσης στις χώρες μέλη. Στην πρόταση αυτή αντιδρούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία λέγοντας ότι αυξάνεται ο βαθμός αβεβαιότητας για τα ποσά που θα εισπραχτούν.

  1. Τρόπος έγκρισης Σχεδίων Ανάκαμψης και εκταμίευσης των επιχορηγήσεων. Ο Πρόεδρος της ΕΕ προτείνει ειδική πλειοψηφία για την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων των χωρών που θα δικαιούνται επιχορηγήσεις και ανάλογη διαδικασία για την εκταμίευση των πόρων. Η Ολλανδία επιμένει ότι οι αποφάσεις για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων θα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία. Οι χώρες του Νότου διαφωνούν με τη θέση αυτή.
  2. Η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διάρκεια του Ταμείου στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΕ είναι τριετής 2021 ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τετραετή διάρκεια. Η Αυστρία αντιπροτείνει διετή διάρκεια.
  3. Κράτος Δικαίου. Τέλος έχει προταθεί από τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία οι επιχορηγήσεις να δίνονται μόνο σε χώρες που σέβονται το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ανάλογη στάση θα τηρήσει και η Πολωνία.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της Συνόδου η λήψη αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης επείγει καθώς πλέον γίνεται αντιληπτό ότι οι συνέπειες της κρίσης πανδημίας είναι μεγάλες, θα διαρκέσουν και θα επηρεάσουν με ασύμμετρο τρόπο τις οικονομίες.

Αν η στήριξη των οικονομιών των χωρών της ΕΕ αφεθεί αποκλειστικά στους εθνικούς προϋπολογισμούς χωρίς επιχορηγήσεις από την ΕΕ τότε θα κινδυνεύσει η ενιαία αγορά, η συνοχή της ΕΕ, και θα υπονομευτεί η θέση της στην παγκόσμια οικονομία.

Οι αντιδράσεις των «φειδωλών», πέρα από την προσπάθεια των ηγετών των χωρών αυτών να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, εκφράζουν κατά βάθος τις ανησυχίες τους για την μετεξέλιξη της ΕΕ σε μια ένωση μεταβιβάσεων. Να αποκτήσει δηλαδή η ΕΕ έναν ισχυρό δημοσιονομικό πυλώνα ο οποίος θα είναι χρηματοδοτούμενος από ίδια έσοδα της ΕΕ και δεν θα εξαρτάται από τις συνεισφορές των χωρών μελών. Έτσι, αντιμετωπίζουν την πρόταση για δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ένα βήμα που οι ίδιοι δεν επιθυμούν.

Σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων κάποιοι από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα προϊόντα τους τα διαθέτουν στην ενιαία αγορά αλλά αυτή κινδυνεύει αν εμμείνουν στις απόψεις τους. Το ίδιο κινδυνεύουν και τα οφέλη που απορρέουν από αυτή.

Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο liberal.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ελένη Μενεγάκη: Η φωτογραφία με τη μικρή Μαρίνα και η μεγάλη γιορτή που ετοιμάζει (ΕΙΚΟΝΑ)

Κορονοϊός: Ο Μόσιαλος εξηγεί γιατί ενώ αυξήθηκαν τα κρούσματα, ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός

Άγριες Μέλισσες – spoiler για τη νέα σεζόν: Το μυστικό της Μυρσίνης θα ανατρέψει τα πάντα

Ροή Ειδήσεων

nikos pappas 280324

28/03/2024 | 11:36

Νίκος Παππάς: «Υπήρξε συνεννόηση, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα» απαντά μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

28/03/2024 | 11:30

Ακρίτα για Βορίδη – Μιχαηλίδου: «Τους έβλεπα στη Βουλή να χαριεντίζονται και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»

28/03/2024 | 11:16

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο
theodoros papatheodorou 280324

28/03/2024 | 11:00

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

28/03/2024 | 10:50

Μέγκι Ντρίο: «Τους έπιασα στα πράσα στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική»

28/03/2024 | 10:45

Λαμπρούλης: Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά
alexandra panagiotarou 280324

28/03/2024 | 10:32

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Η κρυοσυντήρηση είναι το καλύτερο δώρο που μου έχω κάνει»

28/03/2024 | 10:20

ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 5 τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι

28/03/2024 | 10:09

«Ημέρα Καριέρας στον τουρισμό»: Διαθέσιμες πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ
voula kexagia syriza (2)

28/03/2024 | 10:00

Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

28/03/2024 | 09:50

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο

28/03/2024 | 09:43

LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
2023 06 26t204306z 333193292 rc28r1a6dc1a rtrmadp 5 ukraine crisis russia putin

28/03/2024 | 09:36

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

28/03/2024 | 09:27

Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»

28/03/2024 | 09:18

Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού