Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

32
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος

OPINION

Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία

Βουλή είναι ο θεσμός που κυρίως και πρωτίστως εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, αφού ουσιαστικά αποφασίζει και δρα εν ονόματι του εκλογικού σώματος, με την ψήφο του οποίου αναδεικνύεται.

Η Βουλή είναι το μοναδικό όργανο του κράτους που εκλέγεται άμεσα από ανώτατο όργανο του κράτους, δηλαδή από το εκλογικό σώμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχουν έμμεση λαϊκή νομιμοποίηση, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Από τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και η ποιότητα της δημοκρατίας ως μορφής διακυβέρνησης. Η καλή και ομαλή λειτουργία της είναι σημαντικός δείκτης τής στάθμης του πολιτεύματος. Με άλλες λέξεις, η Βουλή αποτελεί την άμεση έκφραση της ελεύθερης λαϊκής θέλησης, δηλαδή την ψυχή και το μυαλό της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και πρώτη πράξη κάθε δικτατορίας είναι η κατάργησή της.

Από την αρχή της πανδημίας Covid-19, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη, αναγκάστηκε να λάβει περιοριστικά μέτρα για αποτροπή της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού, όπως απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των πολιτών, παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους, τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, κλείσιμο δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων, τήρηση αποστάσεων κατά τις ανθρώπινες επαφές, χρήση μάσκας κ.λπ.

Από τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από την Covid-19 δεν εξαιρέθηκε ούτε η Βουλή των Ελλήνων, όπου απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις πολιτών, εφαρμόστηκε μερικώς τηλεργασία υπαλλήλων, περιορίστηκε δραστικά η παρουσία βουλευτών στις συνεδριάσεις τόσο της Ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η δε επιστολική ψήφος επεκτάθηκε στις ονομαστικές και τις μυστικές ψηφοφορίες, με αναπόδραστη συνέπεια την κατάργηση της μυστικότητας της ψήφου.

Ό,τι όμως ξεκίνησε ως ανάγκη αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται σε υπερβολικό βαθμό και με αντιδημοκρατικό τρόπο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ευκαιρία. Η Βουλή με απαράδεκτες εξπρές διαδικασίες νομοθετεί όχι μόνο για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία και την αντιμετώπισή της, αλλά και για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι ο Πτωχευτικός Κώδικας, οι νόμοι για την Παιδεία, η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια, η κοινωνική ασφάλιση, το εργασιακό καθεστώς. Πρόκειται για μια πολιτική και κοινωνική πανδημία εν μέσω της υγειονομικής πανδημίας. Ένα καθεστώς που στρέφεται κατά της κοινωνικής πλειονότητας και υπηρετεί ξεπερασμένα και επικίνδυνα νεοφιλελεύθερα δόγματα. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρεί σε σωρηδόν απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών σε «άριστους» ημέτερους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κανονιστικές Υπουργικές Αποφάσεις που εκ των υστέρων κυρώνει συλλήβδην στη Βουλή χωρίς τήρηση των κανονικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Η Βουλή πρέπει να λειτουργήσει με την πληρότητα που απαιτεί ο κρίσιμος στη δημοκρατία ρόλος της.
Αν όμως στις αρχές της πανδημίας θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει και να δικαιολογήσει τους περιορισμούς στη λειτουργία της Βουλής, σήμερα, με την έναρξη των εμβολιασμών, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Η Βουλή πρέπει να λειτουργήσει με την πληρότητα που απαιτεί ο κρίσιμος στη δημοκρατία ρόλος της. Η φυσική παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις της πρέπει να αποκατασταθεί και η μυστικότητα της ψήφου να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Κι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και με κάποια οργανωτικά μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση, αλλά και με ορθή χρήση της τεχνολογίας και κυρίως με τον άμεσο εμβολιασμό των 300 βουλευτών καθώς και όλων των υπαλλήλων που εξασφαλίζουν την πλήρη λειτουργία των οργάνων και υπηρεσιών τού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μικρό αριθμό ατόμων, που ούτε τη δικαιοσύνη του εμβολιασμού θα φαλκιδεύσει ούτε θα στερήσει το δικαίωμα του πολίτη στον εμβολιασμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ορθότατα αποφάσισε να απέχει από διαδικασίες, όπως οι ονομαστικές ψηφοφορίες με επιστολική ψήφο, που καταργούν και γελοιοποιούν την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών. Οποιαδήποτε δικαιολογία για το σημερινό θέαμα, η κυβέρνηση να προαποφασίζει και η Βουλή να παριστάνει ότι εγκρίνει τις αποφάσεις της, είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη και τουλάχιστον ύποπτη. Εξάλλου, οποιαδήποτε αντίρρηση για τον άμεσο εμβολιασμό των μελών και υπαλλήλων τής Βουλής υπό το πρόσχημα προνομιακής μεταχείρισης δεν αντέχει σε σοβαρό αντίλογο και αποκαλύπτει όχι μόνο μια απλή κυβερνητική μεθόδευση, αλλά τον εγγενή αυταρχισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη. Αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη την αντίδραση όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία.

Ο Γιάννης Κ. Μαντζουράνης είναι δικηγόρος και μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Το άρθρο, δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Αυγή”, στις 16/4/2021.

Ροή Ειδήσεων

nikos manesis 211023

10/12/2023 | 13:03

Ξέσπασε o Μάνεσης για τα νούμερα τηλεθέασης και τη Nielsen: «Αν εντοπίσω 5-10 άτομα και πω πάρτε ένα χιλιαρικάκι ανά μήνα»

10/12/2023 | 12:49

Σεισμική δόνηση 3,2 βαθμών με επίκεντρο κοντά στην Κάτω Αχαΐα

10/12/2023 | 12:29

O Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

10/12/2023 | 12:16

Παράταση στις αιτήσεις ενδιαφέροντος για τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

10/12/2023 | 12:04

Τα νεότερα για την υγεία του 31χρονου αστυνομικού – Έχει περιοριστεί η μεγάλη αιμορραγία

10/12/2023 | 11:55

Γιάννης Κατινάκης: Αν η Μαρία Καβογιάννη ήταν στο Χόλιγουντ, η Μέριλ Στριπ θα ήταν σπίτι της
fotojet (67)

10/12/2023 | 11:41

Ρέντη: Συνελήφθη ο δράστης του τραυματισμού του αστυνομικού

10/12/2023 | 11:30

Πασχάλης Τερζής: Δείτε πως είναι σήμερα ο αγαπημένος τραγουδιστής

10/12/2023 | 11:17

Αλέξης Χαρίτσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της τοξικότητας»
mitsotakis ypourgiko 002 emea

10/12/2023 | 10:56

Μήνυμα Μητσοτάκη: Θα νικήσουμε στη μάχη κατά της οπαδικής βίας

10/12/2023 | 10:39

Ελίζαμπεθ Ελέτσι – Νεκτάριος Λεμονίδης: «Θα κάνουμε παιδάκι» – Tα 3 νυφικά, η 8ώροφη τούρτα και ο χορός των νεόνυμφων

10/12/2023 | 10:35

«Ρίχνει» τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα

10/12/2023 | 10:33

Θεσσαλονίκη: 3 συλλήψεις και 20 προσαγωγές για τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

10/12/2023 | 10:13

Έφυγε από την Τουρκία ο γιος του Προέδρου της Σομαλίας – Εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο – Διεθνές ένταλμα σύλληψής του

10/12/2023 | 10:01

Γεράσιμος Γεννατάς για το πρόωρο τέλος του Έρωτα Φυγά: «Μένουμε χωρίς δουλειά 5 μήνες πριν τελειώσει το συμβόλαιό μας»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού
alexis mavraganis1 221123
Από την «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» στον άφταστο πήχη του Πολυτεχνείου
Οδικός Χάρτης για την Ολική Επαναφορά της Κεντροαριστεράς- Η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα της εποχής
Για την υπέρβαση της προγραμματικής στασιμότητας της Σοσιαλδημοκρατικής αυτο-ήττας