Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Για μια σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη

Τη Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θα χαράξει μια νέα σελίδα στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τη Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θα χαράξει μια νέα σελίδα στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Δαρσινός

Μπροστά στο φάσμα μιας ακροδεξιάς επίθεσης με σαφή αντιευρωπαϊκά ιδεολογήματα που θα τορπιλίσουν την ανάγκη η Ευρώπη να τρέξει πλέον μπροστά στον νέο αιώνα με νέο κοινωνικό πρόσωπο η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τους Ευρωπαικούς θεσμούς με αποκορύφωμα μια σκληρή πολιτική λιτότητας, καθοδηγούμενη από μια προτεσταντική λογική Γερμανικής εκδοχής, οφείλουμε να χαράξουμε ένα νέο αφήγημα για το μέλλον των Ευρωπαικών θεσμών και των πολιτικών της Ε.Ε.

Είναι φανερό πως οι πολιτικές που ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απομάκρυναν τους πολίτες από την πίστη τους σε μια Κοινωνική και Αλληλέγγυα Ευρώπη με ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη σε όφελος των πολιτών και όχι των οικονομικών μηχανισμών.

Είναι ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν το δικό τους σχέδιο στο γύρισμα της δεύτερης δεκαετίας σε μια άλλη Ευρώπη που θα φέρει τις πολιτικές σύγκλισης πιο γρήγορα σε όλους τους τομείς. Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα έδωσε τη δική του Σοσιαλιστική εκδοχή και τις δικές του προτάσεις για μια Κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα αντιμετωπίζει τα νέα προβλήματα και θα βάζει την Ευρώπη σε νέες ράγες τη δεκαετία του 20.

Η εκλογή του Φ. Τίμερμανς στην ηγεσία της Ε.Ε είναι η μόνη λύση για μια στροφή από την Κεντροδεξιά Ευρώπη σε μια Σοσιαλδημοκρατική με στοιχεία αλληλεγγύης και Κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γι αυτό η ενίσχυση των δυνάμεων του PES τη προσεχή Κυριακή είναι απολύτως αναγκαία και αυτό θα επιτευχθεί και με την μεγάλη δύναμη που οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν στο Κίνημα Αλλαγής που είναι το μοναδικό μέλος του PES στην Ελλάδα.

Απεναντίας ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μέσα από τη συμμετοχή του στην ομάδα της  ριζοσπαστικής Αριστεράς GUE και από τα δήθεν χαμόγελα προς το PES, χωρίς να έχει σαφή επιλογή με καιροσκοπισμό. Δείχνοντας έτσι ένα αντικειμενικά προγραμματικό κενό για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.

Τέλος η πρόταση του ΕΛΚ για τον Βέμπερ δείχνει τον δρόμο της συνέχισης μιας σκληρής λιτότητας στο δρόμο της κ. Μέρκελ και με ακραία κριτική απέναντι στην Ελλάδα. Η στάση του δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγή πολιτικής που θα βοηθήσει την χώρα μας να ξαναμπεί στο δρόμο της Ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής για μια άλλη Ευρώπη της Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης.

Τάσος Δαρσινός

Μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής και της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Send this to a friend